Güncelleme Tarihi:
Ramazan bayramı bitti şimdi sıra Kurban Bayramı'nda. Tatil için Kurban Bayramı'nı bekleyenler, tatilde ailesini, yakınlarını ziyaret etmek isteyenler kısaca herkes dört gözle bayram tatilini bekliyor.
KURBAN BAYRAMI ne zaman BAŞLIYOR, TATİL KAÇ GÜN?
Kurban Bayramı 24 Eylül Perşembe günü başlıyor. Yani 4,5 gün tatil yapacağız.
2015 Kurban Bayramı Tatilinin Arifesi 23 Eylül 2015 Çarşamba günü yarım gün resmi tatildir.
2015 Kurban Bayramı Tatilinin Birinci günü 24 Eylül 2015 Perşembe günü tam gün resmi tatildir.
2015 Kurban Bayramı Tatilinin İkinci günü 25 Eylül 2015 cuma günü tam gün resmi tatildir.
2015 Kurban Bayramı Tatilinin Üçüncü günü 26 Eylül 2015 Cumartesi günü tam gün resmi tatildir.
2015 Kurban Bayramı Tatilinin Dördüncü günü 27 Eylül 2015 Pazar günü tam gün resmi tatildir.
KURBANA YENİ DÜZENLEME
Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı tebliğe göre, kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek, bu süreden önce kurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak Diyanet İşleri Başkanlığının, kurbanın dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde kesilmesi, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ile kesim yapacak kişilerin eğitilmesine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla hazırladığı tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, illerde, vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan "Kurban Hizmetleri Komisyonu" oluşturulacak. Kurban Hizmetleri Komisyonları, 24 Eylül 2015'te kutlanacak Kurban Bayramı dolayısıyla gerekli tedbirleri alacak. Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek.
SOSYAL İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK
Vatandaşların, toplu kesim yerlerinde kurban kesmeleri için tedbirler alınacak, hizmetlerin kolaylaştırılması için hayvan satış ve kesim mekanları birbirine yakın planlanacak, çevresel riskler en aza indirilerek, varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek.
Çevre kirliliğini önleyici tedbirler kapsamında, gerek duyulduğunda pazar yerleri kurban kesim yerine dönüştürülecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak. Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak, etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.
ETLER HEMEN TESLİM
Kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olacak. Kesim alanı ve çevresine, evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olunacak şekilde önlemler alınacak. Kesim yerlerinde, kurban kesilip parçalandıktan sonra, etler hemen teslim edilecek, bu sağlanamadığında, gerekli soğuk saklama koşulları oluşturulacak.
DERİ VE SAKATATLARA AYRI MEKAN
Kurban edilen hayvanların deri ve sakatatlarının zayi olmadan, amacına uygun bir şekilde değerlendirilmesi konusunda gerekli tedbirler alınacak. Kesim yerlerinde, deri ve sakatatların toplanacağı özel mekanlar oluşturulacak. İl ve ilçelerdeki kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri, Din Hizmetleri Yönetim Sistemi (DHYS) kurban satış ve kesim yeri kayıtlarına 7 Eylül 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar girilecek.
Halk Eğitim Merkezlerinde "Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları" düzenlenmesine devam edilerek, bu kurslara kurbanlarını kendileri kesecek olanların da katılmaları teşvik edilecek. Şehir merkezlerine yakın köy ve beldelerde bulunan besi çiftlikleri, gerekli şartlara haiz kesim yeri tesis etmeleri konusunda teşvik edilecek. Özel sektör de kurban satış ve kesim yeri kurarak kesim organizasyonu düzenlemesi konusunda yönlendirilecek.
BİLGİLENDİRME YAPILACAK
Kesim yerlerinde, kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi için randevu sistemi uygulanacak. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününe sıkıştırılmaması için, ikinci ve üçüncü güne indirimli ücret uygulaması yapılabilecek. Kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" ve "Hijyen Eğitimi Belgesi" olanlar görevlendirilecek.
Kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak. Satış ve kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediyeler tarafından gerekli tedbirler alınacak.
Kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere ceza uygulanacak. İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri, 14 Eylül'den itibaren kurul ve komisyon üyesi kurum ve kuruluşların web sitelerinde yayınlanacak. Kurban ibadetinin dini ve sosyal boyutları hususunda bilgilendirme yapılacak.
CADDE, SOKAK VE PARKLARDA KESİM YASAĞI
Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda vatandaşlara bilgi verilecek.
Kurbanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından "Kurs Bitirme Belgesi" alanlarca, köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise (cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla) usulüne uygun ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilecek.
Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamayacak. Kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacak.