Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı 21 Ağustos Salı günü itibariyle başladı. Hem kurban ibadetini yerine getiren hem de kurbanlık arayışını sürdüren vatandaşlar, bir yandan da farklı soruları gündeme getirdi. En çok gündeme getirilen sorulandan biri de şu: Kurban eti nasıl saklanır? Özellikle saklama alanları kısıtlı olan vatandaşlar, kurban etini saklamak ve bozulmadan eti koruyabilmek adına pek çok farklı yol deniyorlar. İşte, İşte et israfını önlemek için yetkililerin önerileri.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda kurban etlerini dinlendirme ve saklama şekliyle ilgili bilgilendirmede bulunmuştu. Buna göre, etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmeli. Kullanım şekline göre direkt soğutucuya koyulan sıcak etlerin bozulma riski bulunuyor. Büyük parça etlerin ise içleri donmayacağı için dondurucuya konulmamalı. Etin hemen dondurucuya yerleştirilmesi sertleşmesine neden olur. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısısı yeterince düşmeyeceği için et sıcak kalır ve birkaç gün sonra içlerinden bozulmaya başlar. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalı. Kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık etler ayrılmalı. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve 4 derecede soğutulmalı. Etler dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirilmeli.
Kıymayı 3 ay, danayı 10 ay saklayın
Etler dondurucunun en soğuk bölmesine yerleştirilmeli. Derin dondurucudan çıkan etleri tekrar dondurulmazken, etlerin donunun çözülme işlemi de buzdolabında yapılmalı. Yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Derin dondurucuda saklama süreleri hakkında da bilgi veren yetkililer koyun parça etlerinin 4-8 ay, kıymasının ise 1-3 ay; dana parça etlerinin 6-10 ay, kıymasının 1-3 ay; sığır parça etleri 8-12 ay, kıymasının 1-3 ay bekletilmeli.