Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban etinin ne kadarı dağıtılır?

Güncelleme Tarihi:

Kurban eti nasıl dağıtılır Kurban etinin ne kadarı dağıtılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2021 15:29

Kurban eti nasıl dağıtılmalıdır sorusu, üzerlerine vacip kılınan ibadeti yerine getiren Müslümanların araştırdığı konu oldu. Bayramın ilk günü kurban kesim işlemlerini tamamlayıp, pay edindikleri eti aldıktan sonra Kurban etinin ne kadarının dağıtılacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden sorgulamalarına başladı. Peki, kurban eti nasıl dağıtılmalıdır? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgiler

Haberin Devamı

Kurban etinin dağıtımı, kişinin içinde bulunduğu şartlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanıtladığı kurban etinin ne kadarı nasıl dağıtılır sorusunun cevabı;

Kurban sahibi kurbanın etinden yiyebilir, bakmakla yükümlü bulunduğu kimselere yedirebilir; ancak etinin bir kısmını da dağıtması gerekir. Şâfiî’ye ve İbn Hazm’a göre bu vâciptir.

BİR PARÇA KURBAN SAHİBİNE, BİR PARÇA EŞ, DOST, AKRABAYA, BİR PARÇA İSE İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILMALI

Yenecek ve dağıtılacak miktar konusunda kesin bir ölçü koymak zor olmakla birlikte dinî gelenek, kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılması şeklindedir.

Haberin Devamı

Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesi de bir sakınca taşımaz.

Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi, hem ikram etmesi hem de fakirlere dağıtması genel bir kural olup bunun ölçü ve şeklini her mükellefin kendi durumunu, çevresinin ihtiyaç ve imkânını göz önüne alarak bizzat belirlemesi ve bu konuda ibadet anlayışıyla hareket etmesi doğru olur. Kurbanın etinin kesimin yapıldığı bölgede dağıtılması teşvik edilirse de daha fazla ihtiyaç sahiplerinin bulunması halinde başka yerleşim birimlerine de gönderilebilir.

KURBAN DERİSİ SATILMAMALI

Kurban sırf Allah rızâsını kazanmak için kesildiğinden etinin satılması câiz olmadığı gibi derisi, yünü, bağırsakları, kemikleri, iç yağı gibi eti dışında kalan parçalarının da sahibine gelir temin etmek amacıyla para ile satılması câiz değildir.

Bunları kurban sahibi evde kullanabileceği gibi kullanılmak üzere birine hediye de edebilir. Eğer satacak olursa parasını tasadduk etmesi gerekir.

Kurbanın etinin dağıtımı gibi diğer parçalarının hediye edilmesi veya parasının tasadduku da netice itibariyle kurban ibadetinin bir parçasını teşkil ettiğinden bunlarda da tasaddukun dinen câiz olduğu amaç ve yönlerin gözetilmesi gerekir. Eğer kurban ücretle kestirilmişse kesim ücreti kurbanın eti veya derisiyle veya bunların parasıyla ödenmez. Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde sütünden ve yününden yararlanmak câiz olmayıp yararlanılmışsa bedelinin sadaka olarak verilmesi gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!