Kurban Bayramı öncesi bu uyarıları dikkate alın! Kurban Bayramı ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramı öncesi bu uyarıları dikkate alın Kurban Bayramı ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2018 10:54

Kurban Bayramı ne zaman ve hangi gün sorusu, tarihin yaklaşmasıyla birlikte araştırılan konu oldu. İslam dininin buyrukları arasında yer alan Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, planlarına yön verebilme adına Kurban Bayramı ne zaman sorusuna cevap arıyor. Peki, Kurban Bayramı ne zaman idrak edilecek? İşte, bayram günleri öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar

Haberin Devamı

Kurban Bayramı'nın ne zaman olduğuna dair araştırmalar hız kazandı. 2018 Kurban Bayramı'nın başlayacağı günü sabırsızlıkla bekleyen vatandaşlar, 'Kurban Bayramı ne zaman?' sorusuna yanıt arıyor. Peki, Kurban Bayramı ne zaman kutlanacak? Bayram tatili ne zaman başlayacak?

2018 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2018 yılında Kurban Bayramı, hafta sonu tatilleri de dahil edildiğinde toplam 9 gün idrak edilecek. Kurban Bayramı'nın arefe günü 20 Ağustos'ta başlayacak. Bayramın son günü ise 24 Ağustos'a denk gelecek. 25-26 Ağustos tarihleri de hafta sonu tatili olarak memurlar için Kurban Bayramı tatilinin devamı niteliğini taşıyacak.

Kurban Bayramının Arefe günü 20 Ağustos Pazartesi günü (Yarım Gün)

Kurban Bayramının 1. günü 21 Ağustos Salı günü

Kurban Bayramının 2. günü 22 Ağustos Çarşamba günü

Haberin Devamı

Kurban Bayramının 3. günü 23 Ağustos Perşembe günü

Kurban Bayramının 4. günü 24 Ağustos Cuma günü olacak.

Yakın zamandaki diğer resmi tatiller;

– 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

– 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü)

KURBAN BAYRAMINDA 24 SAAT UYARISI

BESLENME ve Diyetetik Uzmanı Fulya Malaldır, et tüketimin arttığı Kurban Bayramında sağlıklı beslenmeyi korumak için önerilerde bulundu. Fulya Malaldır, “Sindirimi zor bir besin olan et, yeni kesilmiş hayvan etinde oluşan sertlik nedeniyle hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar eti, mutlaka 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir” dedi.

Kurban Bayramında et tüketiminin arttığını, bu durumun sağlık açısından sıkıntı yaratmaması için tüketim miktarı ve sıklığına dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Diyetisyen Fulya Malaldır, “Bayram ziyaretlerinde et tüketiminin beraberinde şeker, çikolata ve hamur tatlıları, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Bu sebeple bayramlarda mutlaka sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, ayrıca posadan zengin kuru baklagillerinde tüketimine önem verilmelidir” diye konuştu.

‘KIRMIZI ETİN ORTALAMA YÜZDE 20 YAĞ İÇERİĞİ BULUNUR’
Etin en önemli protein kaynağımız olması yanı sıra yağ, demir çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B2,B6,B1 ve A vitaminlerini de içerdiğini ancak C ve E vitaminlerini içermediğini belirten Diyetisyen Fulya Malaldır, etin mutlaka sebze ile pişirilmeli veya sebze ile tüketilmesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Fulya Malaldır, şunları söyledi:

“Etlerimizi görünür yağlarından ayırsak dahi, kırmızı etin ortalama yüzde 20 yağ içeriği bulunur. Bu sebepten etlerimizi yağlarından ayırarak ve pişirme esnasında da ekstra yağ eklemeden tüketmeliyiz. Günlük su tüketiminin de en az 2-2.5 litre olması gerekiyor. Dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak, diğer besin gruplarımız olan süt, ekmek, sebze ve meyve gruplarımızdan da tüketmeye dikkat etmeliyiz.”

‘SİNDİRİM SORUNU YAŞAYANLAR ETİ MUTLAKA 24 SAAT BEKLETMELİ’
Kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara salmonella, tüberküloz, tenya gibi hastalıkların bulaşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Fulya Malaldır, bu koşullara dikkat etmenin yanı sıra pişirme tekniklerine de özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.  Diyetisyen Malaldır, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sindirimi zor bir besin olan et, yeni kesilmiş hayvan etinde oluşan sertlik nedeniyle hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar eti, mutlaka 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir. Ayrıca kolesterol hastaları, kalp ve damar hastaları ya da bu hastalıkların riskini taşıyan bireylerin doymuş yağ oranı ve kolesterol yüzdesi normal etten daha yüksek olan sakatatları özellikle tüketmemelidir.” 

Haberin Devamı

KÜÇÜKBAŞ KURBAN FİYATLARI

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatının piyasada ortalama 20 liradan işlem gördüğünü belirterek, "Ülkemizin pek çok yerinde küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yıla göre bir miktar artacağını tahmin ediyoruz. Çünkü karma yem ve kaba yem maliyetleri yüzde 20 düzeyinde arttı, enflasyonla birlikte diğer masraflarda da artışlar gerçekleşti." dedi.

Çelik, AA muhabirine, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan fiyatlarındaki değişime ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye'de geçen Kurban Bayramı'nda 2,5 milyon civarında küçükbaş hayvanın kurban edildiğini aktaran Çelik, ülkede bu ihtiyacı karşılayacak hayvan varlığının bulunduğunu, canlı hayvan ve et ithalatına gerek olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, kurban kesecek vatandaşların hem sağlık hem de ekonomik açıdan küçükbaş hayvanları tercih etmelerinin faydalı olacağını vurgulayarak, Türkiye'de büyükbaş kurbanlığın 3 katı küçükbaş kurbanlık kesildiğine dikkati çekti.

Canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatının piyasada ortalama 20 liradan işlem gördüğünü belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Bir yaş altındaki kuzular söz konusu olduğunda fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Ülkemizin pek çok yerinde küçükbaş kurbanlık hayvan fiyatlarının geçen yıla göre bir miktar artacağını tahmin ediyoruz. Çünkü karma yem ve kaba yem maliyetleri yüzde 20 arttı, enflasyonla birlikte diğer masraflarda da artışlar gerçekleşti. Bu artışlardan dolayı kurbanlık fiyatlarında olabilecek artışın sorumlusu yetiştiricilerimiz değildir. Kamuoyunun durumu böyle bilmesi ve yetiştiricilerimizin emeklerinin karşılığını alacak fiyatların gerçekleşmesi yönünde anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Her ne surette olursa olsun küçükbaş hayvan kesiminin vatandaşlarımızın kesesini fazlaca zorlamayacağını söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

OTOMOBİL FİYATINA KURBANLIKLAR

Türkiye'de hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Kars'ta, Kurban Bayramı öncesinde canlı hayvan pazarlarına getirilen yaklaşık 1 tonluk boğalar otomobil fiyatına alıcı buluyor. Kars ve bölgesinde yağış oranlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hem besicilerin yüzünü güldürdü hem de kurbanlıkların merada uzun dönem kalmasını sağladı.

Kurban Bayramı öncesi bu uyarıları dikkate alın Kurban Bayramı ne zaman

Yüksek rakımlı yaylalarda özellikle çiçeklerle özel beslenen kurbanlıklar Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla pazarlara indirildi. Uzun süre yaylalarda kalan ve verimli bir şekilde beslenen yaklaşık 1 tonluk boğalar pazarların gözdesi oluyor. Kars merkez hayvan pazarında satışa çıkarılan "Barış" ve "Talisca-2" ile Selim Hayvan Pazarı'na getirilen "Ejder" ve "Şahin" adlı yaklaşık 1 tonluk boğalar pazarın gözdesi oldu. Bu boğalar otomobil fiyatına satışa sunuldu.

Haberin Devamı

Kent merkezindeki hayvan pazarında ilgi odağı olan 822 kiloluk simental cinsi "Barış" adlı boğayı 14 bin liraya alan Yıldırım Zengin, AA muhabirine, bayram öncesinde pazarlarda yoğunluk yaşandığını söyledi. Pazarın en gözde kurbanlığını aldığını ifade eden Yıldırım, "İnşallah Allah kesmeyi de nasip eder. Kars'ın köylerinden gelen ve pazarın gözdesi olan 822 kilogram ağırlığındaki 'Barış'ı aldık." diye konuştu.

Selim Hayvan Pazarı'nda 1 tonluk "Şahin"e alıcı arayan Ahmet Cihangir ise "Boğamızı yaylalarda özel besledik, bir süre sonra kurbanlığa çektik. Yemini, bakımını, tımarını güzel bir şekilde yaptık, temin ettik. Boğamızın değeri 15 bin lira. Kars'ta hayvan piyasası biraz düşük. Baktığımızın karşılığını alamıyoruz. Alıcısını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Yukarı Damlapınar Köyü Muhtarı Dursun Bilgin, "Ejder" adlı boğayı aldığını belirterek, "Biz burada hayvancılıkla idare ediyoruz. Kurbanlıklar ucuz. 1 tonluk boğayı 15 bin liraya aldım." dedi. Tüccar Hasan Çamlı da sıkı bir pazarlık sonucu boğayı Bilgin'e sattığını ifade etti.

Canlı kilo fiyatının düşük olduğunu savunan Çamlı, "Devletimiz sağ olsun destek veriyor ama bu seneki canlı kilo ile geçen seneki canlı kilo fiyatı aynı olmamalı. Geçen sene yemin torbası 50 liraydı şimdi 80 liradan alıyoruz. Canlı kilo fiyatı geçen sene 18 liraydı, bu sene de 18 lira." şeklinde konuştu.

Çamlı, boğayı özenle yemlerle beslediğini ve besiye de aldığını anlatarak, "Danayken alıp besledim bu boğayı 2 yıldır besliyoruz. Bundan sadece 450-500 kilo sade et çıkar. 4 yaşında şimdi ve 15 bin liraya sattık." ifadesini kullandı. Vatandaşlardan Gökhan Demir ise Digor'dan yaklaşık 800 kilogram ağırlığındaki "Talisca-2" adlı boğayı 13 bin 250 liraya aldıklarını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!