Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı namazı, saat bilgileriyle birçok vatandaşın araştırdığı konular arasında yer alıyor. Milyonlarca kişinin bayramın ilk günü cemaatle namaz kılıp dini görevini ifa edebilmek için camilere akın edeceği Kurban Bayramı, vatandaşların sorguladığı husus oldu. Peki, Kurban Bayramı ne zaman idrak edilecek? Namaz sabah saat kaçta kılınacak? İşte, o detaylar
Kurban Bayramı bu yıl Ağustos ayının ortalarına doğru idrak edilecek. Arefe günü, 20 Temmuz günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı, 1. günü 21 Ağustos Salı günü, 2. günü 22 Ağustos Çarşamba günü, 3. günü 23 Ağustos Perşembe günü, 4. günü 24 Ağustos Cuma günü olacak.
BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
Kurban Bayramı için saat bilgisi henüz Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından erişime açılmadı. Kurban Bayramı saatleri Diyanet'in internet sitesi üzerinden erişime açıldığı takdirde, İstanbul, Ankara, İzmir bigi büyük kentler başta olmak üzere il il eklenecektir.
KURBAN BAYRAMI NEDİR?
Sözlükte yaklaşma ve Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmayı ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.
Hanefî mezhebine göre akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın kurban bayramı günlerinde udhiyye kurbanı kesmesi vaciptir. Diğer mezheplerin çoğuna göre ise bu kurbanı kesmek sünnet-i müekkededir.
Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadet olup hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır: “...Allah’ın kendilerine rızık
olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her
ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık...” (Hac, 22/34) Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde,
Hz. Peygamber(s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir. (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3). Nitekim kendisi de kurbanın meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kesmiştir. (Tirmizî, Edâhî, 11; Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).
Ayrıca hicretin ikinci yılından günümüze kadarki süreçte Müslümanların kurban kesmeleri, bu konuda görüş birliği olduğunu da göstermektedir.