Güncelleme Tarihi:
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Yoğurtçu Parkı'nda düzenlenen gösteriye TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve ANAP İstanbul Milletvekili Ediz Hun da katıldı.
Kadıköy'ün en önemli çevre sorunu haline gelen Kurbağalıdere için ANAP ilçe teşkilatı dün bir etkinlik gerçekleştirdi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Yoğurtçu Parkı'nda düzenlenen etkinliğe TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve ANAP İstanbul Milletvekili Ediz Hun da katıldı. Hun'a Kurbağalıdere için Kadıköylülerden toplanan 16 bin imza takdim edildi.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı İstanbul ANAP Milletvekili Ediz Hun, Dünya Çevre Günü dolayısıyla Kadıköylüler Platformu’nca düzenlenen törende kirlenen derelerin temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Derelerimizi biz kirlettik biz temizlemeliyiz’’ dedi.
Yoğurtçu Parkı’ndaki törende konuşan Hun, çocukluğunun Kadıköy’de ve Kurbağalıdere çevresinde geçtiğini belirterek, derenin bugünkü haline üzüldüğünü söyledi. Hun, İstanbul’da 100’ü aşkın akarsuyun kirli olduğunu belirterek, ‘‘Bunların tekrar eski haline dönüşmesi çok uzun zaman alabilir. Çocuklarımızın güzel ortamda yaşama hakkını ellerinden aldık. Bu dereleri biz kirlettik, biz temizleyeceğiz. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için geçerlidir’’ diye konuştu. Ediz Hun’a, Kurbağalıdere’nin temizlenmesi için toplanan imzaların bulunduğu dosya teslim edildi.
Törende konuşanlar derenin temizlenmesi için Kadıköy Belediyesi’nce yeterli çalışma yapılmadığını, Kurbağalıdere’nin bir an önce temizlenmesini istediler. Törene katılan büyükler Kurbağalıdere’nin yeni ve eski fotoğraflarını, çocuklar ise üstünde ‘Biz bunu haketmiyoruz’, ‘Çocuklarımıza dereyi bu haliyle miras bırakmak istemiyoruz’ yazılı dövizler taşıdı. Etkinliğe katılanlara kokuya karşı maske dağıtıldı. Tören, çocukların Kurbağalıdere için yazılan şarkıyı söylemeleriyle sona erdi.
Kirlenme 50'lerde başladı
Kayışdağı'nın eteklerinden kaynaklanan Kurbağalıdere'de kirlenme 1950'lerden itibaren bölgede yoğunlaşan yerleşimle başladı. Kanalizasyonlardan gelen deterjanlı sular ve Kadıköy Gazhanesi'nin kirli atıkları dereyi kirletmeye başlayınca, ilk olarak bugünkü Salı Pazarı'nın yerinde bulunan haliçteki kurbağa ve diğer canlılar yok oldu. 1970'lere gelindiğinde ise kirlilik öyle boyutlara vardı ki, kurbağalardan sonra mehtaplı gecelerde yapılan sandal sefaları da, kıyıdaki çay bahçeleri de, kır gazinoları da tarihe karıştı. Oysa 18. yüzyılda Hasanpaşa'ya kadar uzanan haliçte, 1950'lilere kadar sandallarla Söğütlüçeşme tren köprüsüne kadar gidilebiliyordu. Eğlenceyi sürdürmek isteyenler burada sandallardan inip, halice vuran mehtap manzarasını Fikirtepe'deki gazinodan seyrediyordu.