Güncelleme Tarihi:
Kadıköy-Ümraniye-Maltepe’deki derelerin aktığı suyu ve yağışı taşıyamaz hale gelen ve geniş bir havzayı kapsayan 67 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmalarında sona gelindi.
Üç yıl önce başlayan çalışmalarda derenin son 1,5 kilometresindeki bölgede yaşanan tıkanıklığın, SİT alanı olması, istimlak sırasında yaşanan sıkıntı ve hukuki süreç nedeniyle meydana geldiği, projenin tamamlanma sürecinin uzamasına neden olduğu bildirildi. Bu sorunu çözmek için yerin metrelerce altında metro çalışmalarında kullanılan TBM (Tünel açma makinası) devreye sokularak, “Metro Tipi Çözüm” yoluyla aşıldı.
DEV KOLLEKTÖR BORULAR
Kirlilik ve sudaki oksijen oranındaki azalma nedeniyle köpüren ve çevre sakinlerinin kötü koku nedeniyle ciddi rahatsızlık yaşadığı Kurbağalıdere’de son günlerde meydana gelen hava kabarcıkları ile patlamalar endişe yaratmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarında sona gelindiğini açıkladı. TBM’in açtığı tünellere yerleştirilen kollektör borularının devreye girmesiyle, bugüne kadar Kurbağalıdere’ye buradan da Marmara Denizi’ne akan atık sular, Moda’daki arıtma tesisine aktarılacak. Yetkililer, Kurbağalıdere’nin ıslah çalışmalarının 2012 yılında başladığını ve çalışmaların yüzde 85-90 oranında tamamlandını bildirdi.
Başkan Nuhoğlu şikayet etmişti
İSKİ’nin Kurbağalıdere’deki çalışmasını bitirememesinin ciddi çevre sorununa yol açtığı gerekçesiyle, Temmuz ayı toplantısında konuyu İBB Meclis gündemine taşıyan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, çalışmaların uzamasından İBB bürokratlarını sorumlu tutmuştu. Kadıköy’deki mahalle muhtarları da İBB Başkanı Kadir Topbaş’a verdikleri dilekçe ile dere ıslah çalışmasının hızla sonlandırılmasını ve biyoloojik arıtma için çalışmaların bir an önce başlamasını talep etmişti.
Bin 94 kamyon çamur
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından önceki gün başlatılan Kurbağalıdere’deki temizlik çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalar kapsamında dere içerisinde “yengeç” adı verilen dip tarama teknesiyle zemin taraması yapılırken, pompa ile kirli su çekilerek kollektör vasıtasıyla arıtma tesislerine pompalanıyor. Şu ana kadar bin 94 kamyon çamur bertaraf edildi. Atık suyun toplanmasından sonra pompa sistemi ile temiz su akışı sağlanmış olacak. Dere tabanında biriken çökeltiden kaynaklanan kokunun, temiz su akışının sağlanması ile birlikte kısa sürede giderileceği bildirildi.