Kuran kursları için de 8 yıl geçerli olacak

Güncelleme Tarihi:

Kuran kursları için de 8 yıl geçerli olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Danıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları Yönetmeliği'nin iptali istemiyle açılan davada, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Yüksek Mahkeme, Kuran kurslarına 8 yıllık temel eğitimi tamamlayanların gidebileceğine, aksi durumun 8 yıllık temel eğitimin ruhuna aykırı olacağına dikkati çekti. Danıştay 8'inci Dairesi, 20 Ağustos 1997'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları Yönetmeliği’nin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Barış Partisi ve bir öğrenci velisi tarafından açılan davada, yönetmeliğin uygulanmasında yürütmeyi durdurdu. Danıştay kararının gerekçesinde, daha önceki yönetmeliğe göre, Kuran kurslarına temel eğitimi bitiren, yani ilkokul diploması alanların katılabileceği hatırlatıldı. Temel eğitimin 8 yıla çıkarılmasıyla Kuran kurslarına katılabilmek için ilköğretim diplomasının alınmasının gereğine işaret edilen gerekçede, ‘Önceden 5 yıllık temel eğitimi tamamlayanlar katıldığına ve şimdi temel eğitim 8 yıla çıktığına göre; bundan sonra kurslara bu eğitimi tamamlayanlar katılabilir. Aksi durum, temel eğitimin ruhuna ters düşer’ denildi.

İRADESİYLE KARAR VERECEK

Gerekçede, öğrencinin kendi iradesi ile karar vermesi ve ilköğretimi tamamlama yaşına gelmesinin önemine de işaret edildi. Danıştay, yönetmelikle Kuran kurslarının hafta sonları düzenlenebileceğine ilişkin hükmü de öğrencilerin sağlığı ve eğitimlerini engelleme açısından da sakıncalı buldu. Danıştay 8'inci Dairesi'nin bu kararına karşı Başbakanlık'ın yapacağı itiraz, bir üst kurul olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nda görüşülecek. Genel Kurul'un vereceği karar kesin olacak. 8 yıllık zorunlu kesintisiz temel eğitim tasarısında, din eğitimin nasıl ve kim tarafından verileceğini düzenleyen 4'üncü madde, TBMM Genel Kurulu'nda uzun tartışmalardan sonra reddedilmişti. Daha sonra din eğitiminde doğabilecek boşluğu kapatmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilgili yönetmeliğinde değişikliğe gidilmişti.

YÖNETMELİKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Kuran Kursları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ‘Hafta Sonu ve Yaz Kursu’, ‘Akşam Kursu’, ‘Camilerde Kuran Öğretimi’, ‘Geçici Öğretici’ tanımları eklenmişti. Yapılan bir diğer değişiklikle de, ‘Okulların tatil olduğu hafta sonlarında veya yaz aylarında, ilköğretimin 5’inci sınıfını tamamlayan öğrenciler için kanuni temsilcilerinin istemine bağlı olarak Kuran ve mealini öğrenebilmeleri ve dini bilgilerini geliştirebilmeleri amacıyla kurslar düzenlenmesi' öngörülmüştü. Yönetmeliğin 15'nci maddesinin (b) bendi de değiştirilerek, kurslara gidebilmek için, ‘İlköğretimin 5’inci sınıfının geçildiğini gösteren karnenin okul yönetimince onaylanmış örneğinin verilmesi' şartı getirilmişti. Yönetmeliğe göre, kurs binaları hafta sonu veya yaz tatillerinde müftülüklerce açılacak bu kurslara tahsis edilebilecekti. Bugüne kadar okulların tatil olduğu yaz aylarında isteyen öğrencilere Kuran öğrenmek ve dini bilgiler vermek üzere kurs düzenlenebiliyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!