Kuran’ın ilk nüshaları İstanbul’da sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

Kuran’ın ilk nüshaları İstanbul’da sergilenecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00

Haberin Devamı

Kuran’ın ilk nüshaları, indirilişinin 1400. yılında İstanbul’da gün ışığına çıkıyor. Türk İslam Eserleri Müzesi’nin envanterine kayıtlı elyazması Kuran-ı Kerim ve cüzlerin büyük bölümü ilk defa sanatseverlerle buluşacak. Sergi, Kadir Gecesi’ne denk gelen 5 Eylül’de başlayacak ve bütün gece ziyaret edilebilecek.

İSTANBUL, Kuran’ın indirilişinin 1400. yılında benzersiz bir sergiye ev sahipliği yapacak.
Türkiye’de ilk, dünyada da sayılı sergiler arasına girecek olan “1400. Yılında Kuran Sergisi”, Kuran’ın ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 bin yapraklık Şam Evrakı’nın nadir parçalarını gün yüzüne çıkarması açısından da büyük önem taşıyor. Türk İslam Eserleri Müzesi’nin envanterine kayıtlı elyazması Kuran-ı Kerim ve cüzlerin büyük bölümü ilk defa sanatseverlerle bu sergi sayesinde buluşmuş olacak.
Kuran’ın indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi’ne denk gelen 5 Eylül’de kapılarını ziyarete açacak olan sergi, 1 Aralık 2010’a kadar gezilebilecek. 250’yi aşkın eşsiz eserin görülebileceği sergi Kadir Gecesi sabaha kadar açık kalacak.
Yıldız Holding’in eserlerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarına da destek verdiği sergi, Antik A.Ş.’nin organizasyonu ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin uzman kadrosunun çalışmalarıyla hazırlandı. Küratörlüğünü Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden Sevgi Kutluay ve Ali Serkander Demirkol’un yürüttüğü sergide yer alan eserler Kuran’ın ilk elyazmaları olarak kabul edilen ve “Şam Evrakı” olarak bilinen koleksiyona ait.
Üç ay açık kalacak
Şam Evrakı arasındaki Kuran-ı Kerim yaprakları sanatsal özelliklerinin yanı sıra, bilinen, üzerinde tarihli bir vakıf kaydı bulunan en erken örnekler olması nedeniyle de büyük önem taşıyor. Bu örneklerdeki tarih, hicri 262, Miladi 875-876 yıllarını gösteriyor.
Evrak üzerinde araştırmalar, 1964 yılından bu yana ağırlıklı olarak yabancı araştırmacılar tarafından yürütüldü. Bu sergi ile birlikte ilk defa çeşitli sergi ve yayınlarda yer alan birkaç yaprak dışında, yaklaşık 50 eser, koleksiyonun ünik parçaları olarak gün yüzüne çıkarılmış olacak. Sergide ayrıca Emevî ve Abbasî dönemine tarihlenen kutu ciltler, parşömen üzerine yazılmış rulo Kuran-ı Kerim örnekleri ve Kuran sayfaları da yer alacak. Üç ay boyunca açık kalacak sergi, İslam sanatının nadide parçalarından oluşuyor. Sergi, bugüne kadar Türkiye’de açılan en büyük Kuran sergisi olarak ayrı bir önem taşıyor.

Yangından kurtarıldılar

Haberin Devamı

Koleksiyonun Şam Evrakı olarak adlandırılması, Şam Emevîye Camii’nden getirilmesinden kaynaklanıyor. 19. yüzyıl sonunda cami büyük bir yangın geçirince evrakın pek çoğu harap olur. Kurtarılan belgeler arasından seçilenler 1911’de İstanbul’a Topkapı Sarayı’na getirilir. Koleksiyon, 1913’te Evkaf-ı İslamiye Müzesi (bugünkü adıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi) kurulunca Topkapı Sarayı’ndan müzeye gönderilir. Yaklaşık 250 bin civarında Kuran sayfasından oluşan Şam Evrakı Koleksiyonu’nun içinde dikkat çekenler arasında, ceylan derisi üzerinde kûfi hatla yazılmış yapraklar sıralanıyor.

Huber Köşkü restore edilecek

Haberin Devamı

Fatma AKSU/İSTANBUL
TARABYA’daki Huber Köşkü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla baştan aşağı yenileniyor. Restore edildikten sonra yabancı devlet başkanlarını ağırlaması planlan köşkün resterosyon için ön hazırlıkları ve röleve çalışması tamamlandı. Anıtlar Kurulu onayından sonra restore edilip iki yıl içinde bitirilmesi planlan köşk Türk mimarlar tarafından yapılacak.
Cumhurbaşkanı Gül’ün göreve geldiğinden bu yana sadece birkez kullandığı Huber Köşkü, restore çalışmalarına başlanmadan önce dün Cumhurbaşkanlığı Genel Sektereter Yardımcısı Nadir Alparslan tarafından basın mensuplarına gezdirildi.
İlk etapta koru içinde bulan Av Köşkü’nün VIP konukları için bu hafta içinde Süreyya Saruhan tarafından restorasyonuna başlanıp bu yıl sonunda bitirilmesinin planlandığını belirten Nadir Alparslan, tadilatın yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olacağını, Huber Köşkü’nün ise restorasyon maliyetinin henüz çıkarılmadığını söyledi.
İlk olarak 1985 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından kullanılan Huber Köşkü’nün bulunduğu koru içinde yer alan Tarabya Köşkü ise, halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından restore edilip ikamet ve konukevi olarak kullanılıyor.
Huber Köşkü 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başında Alman Mauser ve Krupp firmalarının temsilciliğini yapan silah komisyoncusu Huber kardeşler tarafından yaptırılmıştı. Köşk ve arazisi 1985 yalında kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne tahsis edilmişti. 1997-2000 yılları arasında ise tarihi heykel grupları ile konağın cephe, çatı restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapıldı.

Haberin Devamı

Sekiz fotoğrafçıdan insan manzaraları

BU yıl Avrupa Kültür Başkentlerinden biri olan Macaristan’ın Pécs kenti “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de - Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesi kapsamında sanatseverlerle buluşan “Human Landscapes” adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor! Proje süresince çeşitli şehirleri ziyaret eden sekiz fotoğrafçının çalışmalarından oluşan serginin Pécs durağındaki açılışı bugün saat 17.00’de House of Arts and Literature Pécs’te gerçekleşecek!
İlk olarak “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de - Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” projesinin son durağı Brüksel’de, kapanış etkinlikleri kapsamında sunulan “Human Landscapes” sergisi, Belçika, Macaristan ve Türkiye’den sekiz fotoğraf sanatçısının çalışmalarından oluşuyor.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!