Güncelleme Tarihi:
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, “Tahıl Ambarı” olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda bu yıl kuraklık nedeniyle hububatta önemli oranlara varan kayıplar yaşandığını söyledi.
Kara, geçen yıl Konya'da 2 milyon 350 bin ton buğday elde edildiğini, yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl buğdayda rekoltenin yüzde 40-45 oranında azaldığını, arpadaki rekolte kaybının ise daha yüksek olduğunu vurguladı.
Son yıllarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının öncülüğünde süneye karşı bölgede başarılı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Kara, sünelerin yoğun olduğu yerlerin yerden ilaçlanması, süne popülasyonunun az olduğu yerlerde ise bir tür sinek olan parazitoitlerle yapılan mücadele sayesinde, sünenin çok alt seviyeye düşürüldüğünü anlattı.
Geçen yıl buğdayda süne emgili tane kaybı oranının binde 7 olarak gerçekleştiğini, bununla birlikte süne zararlısına bağlı hububat kaybının en az seviyelere indirilmiş olduğunu dile getiren Kara, “Süne emgili tane kaybının bu yıl binde 15'e çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
SICAKTA DAHA FAZLA YUMURTLADILAR
Yaşanan kuraklığın, sünenin sıcak iklime verdiği içgüdüsel tepki nedeniyle süne zararını artırıcı etki yaptığını açıklayan Kara, şunları kaydetti:
“Oysa yaşanan kuraklık, süneyi azdırdı. Bu yıl kuraklığa bağlı olarak en temel besini olan hububatın az olması nedeniyle, neslinin tükeneceği iç güdüsüyle hareket eden süne zararlısı, normalden 3 kat fazla yumurta bıraktı. Yani bir anlamda süne, neslinin devamını sürdürme yönünde davranış gösterdi. Normalde bir süne, buğdayın yapraklarına 70-80 yumurta bırakırken, bu yıl aynı süne 250-300 yumurta bıraktı. Yumurtalardan çıkan daha fazla süne, başaklarda daha fazla tahribata neden oldu. Ayrıca sünenin zararının artmasında rekoltenin azalması da önemli rol oynadı.
Örneğin, 400 kilogram buğday alınan bir dekar alanda aynı miktar süne yüzde 1 oranında zarara yol açarken, kuraklığa bağlı bir dekar alanda 100 kilogram buğday yetiştiği için, otomatikman süne zararı oranı da yüzde 4'e çıktı.”
“Bu yıl havalar kurak gitmeseydi, Konya Ovası'da süne zararlısı diye bir şey kalmayacaktı” diyen Kara, her şeye rağmen bu yıl sünenin yoğun görüldüğü 550 bin dekar alanın Tarım İl Müdürlüğünün özverili çalışması sonunda yerden ilaçlandığını, tehlikenin de en aza indirildiğini söyledi.
Kara, kuraklık nedeniyle sayıları artan sünelerin yaz dönemi sonunda kışlaklara çekileceği için, popülasyondaki bu yıl kuraklığa bağlı artışın önümüzdeki yıl için de önemli bir risk oluşturduğunu sözlerine ekledi.