Kuraklık kapıda

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık kapıda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2008 11:06

Yağmur bombası uygulaması durduruldu. Projeyi yöneten Prof. Dr. Orhan Şen: "Geçen yıldan daha ciddi su sıkıntısı çekeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Sabah'ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kentin su sorununu çözmek için büyük umutlar bağladığı yağmur bombalarından sonuç alınamadı. Geçtiğimiz kasım ayında uygulanmasına başlanan "İklim değişikliklerinin İstanbul su kaynaklarına etkisi" adlı projenin bombalama safhasının 3 Şubat tarihi itibariyle sona erdirildiği açıklandı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte yürüttüğü çalışmanın başında bulunan Prof. Dr. Orhan Şen,  önemli açıklamalarda bulundu: "Kasım'dan bu yana 20-25 civarında yağmur bombası attık. Havzaların üzerinde uçakla dolaştım, çok fazla kar yoktu. Istıranca Dağları'nın üzerinde bayağı kar varken Terkos'ta göremedim. Kar yağışından sonra buharlaşma meydana geldi." Prof. Dr. Orhan Şen, eldeki verilere göre, İstanbul'un su probleminin geçen yaza göre daha ağır yaşanacağını söyledi. Şen, "Tahminlerime göre haziran başına yüzde 37 dolulukla gireriz. Geçen haziran başında bu oran yüzde 58'di. Dilim varmıyor ama bu yıl çok ciddi su sıkıntısı çekeceğiz" dedi.

Kuraklık kapıda

Haberin Devamı

'AMAÇ YAĞMUR DEĞİLDİ'

Şen, beklenen yağışı gerçekleştiremeyen ve toplam maliyeti 2.5 milyon dolara çıkan projeyi "Bir yıl sürecek bu çalışmanın temel amacı yağmur yağdırmak değil, bulutların yapısını anlamak, havadaki partiküllerin bulut içinde yağışa ne gibi etki yarattığını araştırmak" sözleriyle savundu. Belediye Başkanı Topbaş, 16 Kasım 2007'de yaptığı açıklamada "Yağış artırımı, bulut özelliğine göre yüzde 20-30 civarında mümkün olabiliyor. 100 günlük suya 20 günlük su daha ilave etmiş oluyorsunuz" demişti. Kadir Topbaş, 28 Ocak 2008'deki konuşmasında ise "Diğer bölgelerde metrekareye 1.5-2 kilogram yağış düşerken, denemenin yapıldığı bölgeye 4.5- 5 kilogram yağış düştü. Yüzde 20-30 gibi bir artıştan bahsedilirken, burada ciddi bir artış görüldü'' müjdesini İstanbullulara vermişti.

Kuraklık kapıda



KESİKKÖPRÜ BARAJI’NIN SUYU ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ANKARA’DA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak üzerinde kurulu Kesikköprü Barajı’ndan Ankara'ya önümüzdeki haftadan itibaren su verilmeye başlanacağını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Gökçek, “Verdiğimiz sözden iki ay gecikmeli olsa da, önümüzdeki hafta Kesikköprü Barajı’ndan Ankara’ya iki ayrı hattan su vereceğiz. Ankara'nın su sorunu 20 yıl için çözümlenmiş olacak” dedi.

Kesik Köprü projesi ile ilgili bilgiler veren Gökçek, “Yapmış olduğumuz iş büyük, şöyle ki; toplam 384 km uzunluğunda 3 hat boru döşedik. 11 bin tır boru taşıdık. 500 tır pompa, vana nakledildi. 110 bin metreküp beton kullandık. 10 depo, 5 pompa istasyonu yapıldı. 230 km’den elektrik çektik, yeni direkler diktik. Bütün bu işleri 10 ayda bitirdik. Bu proje 600 trilyonla çok ucuza mal olmuş bir projedir” dedi.

“FRANSIZ 1530mg/l SÜLFALTI SUYU ŞAKIR ŞAKIR İÇİYOR”

Kesik Köprü barajındaki suyun sülfat oranının yüksek olduğu yönündeki tartışmaları ilginç bir şekilde yanıtlayan Gökçek, “Kesik Köprü’deki suyun sülfatının yüksek olduğu söyleniyor. Buradaki suyun sülfat oranı 310-330mg/l arası değişiyor. Yurtdışına gittiğimde marketlerde su araştırması yaptım. Avrupa’da içilen su ve sodalardan aldım. Gördüğüm ki bu sularda en düşük sülfat oranı 330mg/l” dedi.

Gazetecilere yurtdışından getirdiği değişik marka suları ikram eden Gökçek, “İşte Fransa’da çok içilen Hepar marka suda 1530mg/l sülfat var. Fransa şakır şakır içerken, Türkiye’de 330 sülfat’ın demagojisi yapılıyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye’de sülfat konusunda gürültü koparanlar haklı değilmiş” şeklinde konuştu.

Getirdiği sulardan kendisi de içen Gökçek, Türkiye’deki suların tadının daha güzel olduğunu ifade etti.

Gökçek, Kesik Köprü’den gelecek suyun diğer değerleri konusunda da ASKİ’nin, DSİ’nin, Hıfzıssıhha’nın, Gazi Üniversite’sinin ve ODTÜ’nün raporlarına göre insan sağlığına zararlı maddelere rastlanmadığını belirti.

“BAZI KESİMLER YAYGARA KOPARACAK”

Gökçek, Kesik Köprü Barajı’ndan suyun verilmesinin ardından bazı kesimlerin suyun sağlıksız olduğu yönünde açıklamalar yapacağını belirterek, “Buradan ihbar ediyorum ki bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları suyun verilmesinden 15 gün ve bir ay sonra yaygara koparacaklarını bildirdiler. Halkı uyarıyorum, vereceğimiz su son derece sağlıklı olacak. Hazır su kadar lezzetli olmayabilir ancak çeşmeden akan su içilebilecek” dedi.

“KAR YAĞIŞI BARAJLARI DOLDURMADI”

Ankara’ya bugüne kadar yağan karın, günlük 120 bin metreküp su getirdiğini kaydeden Gökçek, “Bu 1,5 günlük su bile değil. Suyu toprak emdiği için bu kar yağışı yeraltı suları açısından faydalı oldu” dedi.

Şu an Kesik Köprü Barajı’nda 7 Milyar metreküp su olduğunu belirten Gökçek, Ankara’daki barajlarda ise 3,5-4 aylık su anlamına gelen 148 milyon metreküp suyun olduğu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!