Güncelleme Tarihi:
Barajlardaki su seviyesinin azalması enerji üretiminde sıkıntı yaratıyor. Bazı barajlarda enerji üretimi durdu diğerlerinde ise su seviyesi eşikte.
Diyarbakır'daki Kralkızı Barajı'nda enerji üretimi durdu, diğer barajlardaki üretim yüzde 50'lerin altına düştü. Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Fırat havzası barajlarındaki su seviyesi eşikte. Dicle ve Fırat havzasında yer alan sulama ve enerji amaçlı Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik, Karkamış, Kralkızı, Dicle ve Göksu Barajlarında ise kuraklık nedeniyle su seviyesi büyük oranda düştü. Atatürk Barajında, sınır seviyeye 1 metre, Keban Barajında ise 2 metre kaldı. Karakaya Barajı daha iyi durumda ancak mevcut seviye 4 metre daha düşerse elektrik üretimi duracak.
DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada, elektrik üretilen barajların yüzde 83 oranında boşaldığını söyledi.
Türkiye elektrik üretiminin üçte ikisini gerçekleştirildiği GAP bölgesi barajlarındaki boşluk oranının yüzde 66 olduğunu belirten Altınbilek, "Keban Barajı'ndaki su seviyesi minumun seviyenin 2 metre üzerinde bulunuyor. Karakaya ve Atatürk barajlarında ise su seviyesi minumuma düştü" dedi. Altınbilek, son yağışların barajların dolması için yeterli olmadığını, Türkiye'deki barajların karların eridiği mart ayında dolduğunu ifade etti.
Enerji üretimi
Su seviyesinin düşmesi nedeniyle barajlardan ekili alanlara bırakılan su kesildi. Ekili alanların bir bölümü kurudu. Eğer ikili alanlar kısa sürede sulanmazsa zarar trilyonları bulacak. Köylüler, ürünlerini kurtarmak amacıyla toplu olarak DSİ müdürlüklerine başvurup suyun ekili alanlara akıtılmasını istedi. Ancak, suyun bitme aşamasına gelmesi nedeniyle çiftçilerin bu talebi kabul edilmedi.
Barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle elektrik üretiminde sıkıntı yaşandığını anlatan Altınbilek, "Yılda 36 milyar kilowatsaat elektrik üretiyorduk. 1999'da 34, 2000'de 32 milyar kilowatsaat enerji üretildi ve 36 milyar kilowatsaatın gerisinde kalındı" diye konuştu.
Altınbilek, bölgede yaşanan kuraklıktan Türkiye'nin de olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Çok kurak geçen bir yıl yaşıyoruz. 2000 yılı, son 20 yılın en kurak iki yılından biri oldu. Yalnızca ülkemizde değil bölgede kuraklık yaşanıyor. Suriye, Irak, İsrail, Ürdün, Azarbeycan da kuraklıktan nasibini aldı. Bu arada, kuraklık yalnızca enerji üretimini değil tarımsal üretimi de olumsuz etkiliyor."
Tasarruf tedbirleri
Altınbilek, hükümetin yürüttüğü enerji tasarrufu tedbirlerinin enerji üretimindeki olumsuzluktan korunmada olumlu sonuçlar vereceğini ifade ederek, halkın elektriği ve suyu tasarruflu kullanmasını istedi:
"Tüm umutlarımız bol yağışlı bir kış. Vatandaşlar da bir enerji kıtlığı olduğuna inanır ve tasarruf yaparlarsa bu kışı daha kolay geçirebiliriz. Vatandaşlarımızı elektrik ve suyu tasarruflu kullanmaya çağırıyorum."