Kuraklık endemik bir gen kaynağımızı tehlikeye soktu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık endemik bir gen kaynağımızı tehlikeye soktu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2007 10:52

Dünyada sadece Akşehir ve Eber Gölleri çevresinde yetişen, bir çiçekten 3 meyve verebilen endemik bitki Pyan, Akşehir Gölü'nün kuruması nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor.

Haberin Devamı

Kapladığı sulak alan 353 kilometrekareden 10 kilometrekarenin altına düşen Akşehir Gölü çevresinde ekolojik denge olumsuz etkilendi.
Gölün kuruması, meyve üretimini ve ekonomiyi olumsuz etkilerken endemik bir bitki olan önemli gen kaynaklarımızdan olan Pyan'ı (Thermopsis Turcica) yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

Akşehir Gölü Çevre Koruma Birliği Müdürü Osman Özevren, fosil yakıtların kullanılması, yeşil örtünün yok edilmesi, arazi kullanımı değişiklikleri, tarımsal faaliyetler, sanayileşme, nüfusun hızla artması gibi birçok etkenin küresel ısınmayı arttırdığını söyledi.
Küresel ısınma yüzünden yaşanan kuraklığın sulak alanların kurumasına, yeraltı su seviyelerinin düşmesine yol açtığını ifade eden Özevren, şunları kaydetti:
“Bu durum doğada kendiliğinden yetişen endemik bitki türlerini de tehlikeye sokuyor. Eber Sarısı olarak da adlandırılan Pyan, topraktan ihtiyacı olan suyu alamıyor. Dünyada sadece Akşehir ve Eber gölleri çevresinde yetişen bu endemik tür, yok olma tehlikesi yaşıyor. Bölgede sıkıştığı dar bir alanda yaşam mücadele veren bitki, baklagiller açısından önem taşıyor. Baklagillerin ilkeli olan bu tür, fasulye ile birleştirilerek elde edilecek melez ürünle, verimin 3 katına çıkabileceği belirtiliyor. Örneğin dekardan 250 kilogram değil 750 kilogram ürün alınabilecek. Çünkü bu bitki tek çiçekten 3 meyve verebiliyor.”

Haberin Devamı

Özevren, Dünya Doğal Hayatı Koruma Konseyi'nin çalışmaları ile Türkiye'deki korunması gereken ilk 10 bitki arasına giren bu türün, önlem alınmaması durumunda kuraklığa yenik düşerek yok olacağını bildirdi.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Latif Kurt ise Eber Sarısı'nın 3 dişi organa sahip yabani bir baklagil olarak dünyaca önemli bir tür olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile Çevre ve Orman Bakanlığının yürüttüğü Akşehir ve Eber Gölleri Yönetim Planı'nda korunmasına yönelik önlemler alınmasının planlandığını ifade eden Kurt, “Yönetim planının en önemli ayağından birisi bu türü korumaya almak. Bu türün yok olmaması için gerekli önlemlerin alınması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!