Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00
Türkiye'de yaşanan kuraklığın, çeşitli olumsuzlukların yanı sıra doğal yapıyı da tehdit etmeye başladığı belirtiliyor. Ülkemizin önde gelen sulak alanlarından Samsun'un Bafra ilçesindeki Kızılırmak Deltası'ndaki doğal yapı, yaşanan kuraklık nedeniyle hızla bozulurken, deltaki su seviyesinin düşmesi ''doğal'' yaşamı tehdit etmeye başladı.
Yaklaşık 56 bin hektar genişliğindeki deltanın doğu sahilinde yer alan irili-ufaklı göller, sazlık alanlar, kumullar ve subasar çayırları barındıran 12 bin hektar genişliğindeki sulak alan kurumaya başlarken, bazı göllerde su seviyesi yaklaşık 2 metre düştü. Batı yakasındaki yaklaşık 2 bin hektarlık sulak alanların büyük bölümü kurudu.
Yetkililer, delta ekosisteminin bozulmasıyla birlikte biyolojik çeşitliliğinin azalmaya başlayacağını ve bunun da delta için büyük birtehlike olduğunu belirterek, ''Aralarında nesli tükenmekte olanların da bulunduğu 316 kuş türünün yaşadığı delta, kuraklık nedeniyle büyük bir tehlike içinde. Bu durumun devam etmesi deltanın sonu olabilir'' dediler.
Ondokuzmayıs ilçesindeki Galeriç, Çarşamba ilçesindeki Hacıosman ve Altınkum Beldesi'nde bulunan Çakırlar subasar ormanlarında kuruma gözlenmeye başladı. 1985 yılında koruma alanı ilan edilen ve Türkiye'deki benzer 7 ormandan birisi olan Hacıosman subasar ormanında su seviyesi sıfır koda düşerken, yetkililer, normal şartlarda bu mevsimde su seviyesinin yaklaşık 1 metre olması gerektiğini söylediler.
Denizden 4 metre yükseklikteki Hacıosman subasar ormanı, nadir bulunan dışbudak yapraklı kanatlı çeviz ağacının yanı sıra otsudan odunsuya yaklaşık 200 tür barındırıyor. Ondokuzmayıs ilçesindeki yaprak döker ağaçların yer aldığı tabanı tamamen suyla kaplı Galeriç Ormanı ile Altınkum Beldesi'nde bulunan Çakırlar Ormanı'nda da, kuraklık nedeniyle doğal yapının hızla tahrip olmaya başladığı gözleniyor.
•
Güneydoğu kuraklığın pençesinde