A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2007 12:222dk okuma
Kuraklığın etkisiyle tarım sektöründe verimliliğin önem kazanmasıyla birlikte, Türk çiftçisinin, üzerinde daha fazla zaman geçirerek üretimi artırmak için bir zamanlar lüks olarak kabul edilen 'donanımlı' klimalı kabin, askı pedal ve elektronik kumanda bulunan traktörlere rağbet gösterdiği bildirildi.
Bu arada kuraklığın doğrudan olumsuz etkilediği traktör satışlarının, ertelenen taleplerin realize olmasıyla birlikte, gelecek yıl tepe noktasına ulaşması bekleniyor.
Traktör üreticisi New Holland Trakmak'ın Bölge Satış Müdürü Mesut Göncü, Türk çiftçisinin, geçmişte traktör alımında birinci önceliğinin, beygir gücü, ekipmanlara güç aktarımı ve satış sonrası hizmetler olduğunu söyledi.
Tarım sektöründe verimliliğin, kuraklığın da etkisiyle gün geçtikçe önem kazandığını belirten Göncü, şöyle konuştu:
“Artık Türk çiftçisi, traktör alımında, teknik özellikler dışında bu özellikleri daha etkili kullanabileceği ve verimliliği artıracak faktörlere de dikkat ediyor. Bir zamanlar ergonomi ve konfor lüks ihtiyaçlar olarak gözükse de gün geçtikçe bu özelliklere sahip traktörlerin satışı artıyor. Çiftçilerimiz, traktörün kendilerine sağlayacağı faydayı, ödeyecekleri maliyet farkından daha önemli görüyorlar.”
Göncü, klimalı kabin, askı pedal ve kumandaların mekanik olması yerine elektronik olması gibi özelliklerin, çiftçinin traktör üzerinde geçirdiği zamanı artırdığını ifade ederken, “Bu özellikler sayesinde, traktör üzerinde 8 saat çalışabilen bir çiftçi, 12-13 saatini traktörle geçirebilme imkanı buluyor. Örneğin klimalı kabin sayesinde, çiftçimiz bir gölgede serinlemek için kullanacağı zamanı, traktör üzerinde geçiriyor. Bu da çiftçiye artı değer katıyor ve verimliliği artırıyor” dedi.
BEKLENTİLER
Mesut Göncü, her yıl dolu ve aşırı yağıştan dolayı yaşanan verim kayıplarının, bu yıl kuraklık nedeniyle özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde görüldüğünü belirtirken, yaşanan kuraklığın, çiftçinin traktör satın alma kararını da ertelettiğini ifade etti.
Bu yıl, yağışların son derece iyi olacağı yönünde bir beklentinin bulunduğunu dile getiren Göncü, “Dolayısıyla normal traktör talebinin üzerine ertelenen talebin eklenmesiyle birlikte, traktör satışları tepe noktasına ulaşabilir” dedi.
Göncü, son 20 yıla bakıldığında Türkiye'de yılda ortalama 35-45 bin arasında traktör satıldığına işaret ederek, geçen yıl 42 bin civarında olan traktör satışlarının, bu yıl kuraklığın etkisiyle 37-38 bin arasında gerçekleşeceğini söyledi.
Türkiye'deki traktör talebinin, yeni traktör alımından ve var olanı yenilemekten kaynaklandığını ifade eden Göncü, “Son yıllarda bankalar, tüketici finansmanı yönünden geçmiş yıllarda olmayan kolaylıklar sağlıyor. Bazı özel bankalar, 6 yıla varan vadelerde kredi veriyor. Finansal imkanların artmasıyla birlikte, traktör satın alma eşiği, giderek düşüyor ve dolayısıyla traktör alabilecek kişi sayısı, giderek artıyor” diye konuştu.