Kuraklık, buğday ve un piyasasını etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık, buğday ve un piyasasını etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2007 10:27

İç Anadolu'da yüzde 40'ın üzerinde rekolte düşüklüğünün beklenmesi nedeniyle çiftçi, hasadını yaptığı ürünü piyasaya sürmeyince fabrikalar ürün bulmakta zorlanıyor.

Haberin Devamı

Konya, Karaman ve Aksaray tarım il müdürlükleri ve ticaret borsalarından aldığı bilgiye göre, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve Haziran'da yağan dolu, hububatta büyük ölçüde zarara yol açtı.

Konya'daki ziraat odaları yüzde 80 rekolte kaybı olduğu yolunda açıklama yapsa da tarım il müdürlüğü yetkilileri, henüz zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü, net bir rakamın ortaya çıkmadığını bildirdiler.

Konya Ticaret Borsası'na (KTB) göre, Konya'da kuraklık yüzünden 1 milyon tonun üzerinde kayıp yaşanacak.

Karaman'da ise yüzde 25-30 seviyelerinde bir rekolte düşüşü beklenirken, Aksaray Tarım İl Müdürlüğünün kuraklık tespiti için oluşturduğu komisyonun çalışmaları halen sürüyor. Aksaray'da da kuraklığın ciddi anlamda rekolte düşüklüğüne yol açacağı da belirtiliyor.

BAŞAKTAKİ TANE SAYILARI DÜŞÜK

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara, kuraklığın tarım kadar sanayiyi de ciddi anlamda olumsuz etkisinin olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Rekolte düşüklüğü yüzünden çiftçinin hasada bıraktığı borçlarını ödeyemeyeceğini ve zincirleme zararın oluşacağını öne süren Kara, şunları kaydetti:

“Bu durumda mazot, gübre ve tohumunu da alamayacak. Sonuçta eylül-ekim döneminde tarlasını ekemeyecek ve tarlalar boş kalınca gelecek yıla rekolte daha da düşecek. Boş tarlalar erozyonu bile hızlandıracak. Normalde başakta 40-45 tane olması gerekirken bu sayı kuraklık yüzünden birçok yerde 20'nin altında oldu. Konya'da 1 milyon tonun üzerinde hububatta rekolte düşüşü bekleniyor. Özellikle bazı yerlerde biçerdöverin giremeyeceği ölçüde ekinler kısa kaldı.”

TARIMA DAYALI SANAYİ ETKİLENECEK

Kara, bazı yerlerde tanenin dolgunluğu, enerjisi ve direnci yüksek olsa da sanayisi tarıma dayalı Konya'da rekolte düşüklüğünün sorun yaratacağını belirterek, ürün olmayınca kamyoncunun aracını dolduramayacağını, un, yem, makarna, bulgur ve bisküvi gibi gıda üreten birçok fabrikanın üretim yapamayacağını ifade etti.

Bu zincirin sonunda sırayla fabrikaların bile kapanabileceğini savunan Kara, Hükümetin acilen çiftçiyi desteklemesi gerektiğini bildirdi.

UNCULAR BUĞDAY BULAMIYOR

Orta Anadolu Un Sanayicileri Birliği Başkanı Mehmet Güney ise Ankara, Aksaray, Afyonkarahisar, Karaman ve Konya bölgesinde ortalama yüzde 40'ın üzerinde rekolte düşüşü beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 3-4 milyon ton buğday kaybı yaşanmasının beklendiğini vurgulayan Güney, bunun 2.5 milyon ton un kaybı anlamına geldiğini kaydetti.

Rekolte düşüşü olacağını bilen çok sayıda çiftçinin hasat ettiği ürününü piyasaya sürmediğini dile getiren Güney, şöyle dedi:

“Uncuların normalde en yoğun çalışması gerektiği bu dönemde fabrikalar boş duruyor. İç Anadolu'da hasat başlayana kadar Ege ve Çukurova'dan buğday alırdık. Şimdi Ege, Çukurova ve İç Anadolu çiftçisi ürününü piyasaya sürmüyor. Deposunda bekletiyor. Buğday piyasası tamamen durdu. Çiftçi hasat ettiği ürünü satmıyor, fiyatlar yükseliyor ve biz ürün bulmakta zorlanıyoruz. Acilen ithalat gerekiyor.”

Haberin Devamı

Güney, TMO ile görüştüklerini ve ithalat istediklerini belirterek, “Ülkede buğdayda arz-talep dengesi bozuldu. Adeta bir kilitlenme dönemi yaşıyoruz. İthalat ile arz ve talep dengesi korunmalı diye düşünüyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!