Kuraklık Azap Gölü'nü de kuruttu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık Azap Gölünü de kuruttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2007 15:03

Kuraklık nedeniyle Türkiye'nin birçok yerinde su yatakları kururken, Ege Bölgesi'nin Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü'nden sonra, üçüncü büyük sulak alanı olan Azap Gölü de bu olumsuzluktan etkilendi.

Haberin Devamı

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyesi Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, geçtiğimiz günlerde Aydın-Muğla il sınırındaki gölde inceleme yaptıklarını, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinden bir grup bilim adamıyla yaptıkları incelemede, gölün koruma altına alınması konusunda rapor hazırladıklarını anımsattı.

Azap Gölü'nde, birçok su altı canlısı ve yaban hayvanının gölün kuruması ile olumsuz yönde etkilendiği belirten Baydar, üniversitesinin raporuna rağmen aradan geçen sürede Azap Gölü ile ilgili hiçbir önlem alınmadığının görüldüğünü, göldeki doğal yaşamın tehdit altında olduğunu öne sürdü.

Küresel ısınmanın etkisiyle Ege ve Akdeniz'de birçok sulak alanın kuruduğuna dikkat çeken Baydar, “Önlem alınmadığı takdirde bu konuda çalışma yapan bilim adamlarının ifade ettiği gibi, 2020-2030'lu yıllardan itibaren çölleşme çok ciddi olarak görülecek. Bölgede Büyük Menderes Nehri'nin sorunlarının havza açısından ele alınması ve kirliliği ile ilgili projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Bölgede doğal hayatın ve çevrenin korunması için ciddi çalışan bir sivil toplum örgütü olan EKODOSD'a biz de üniversite olarak gereken yardımları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de Azap Gölü'nün acil olarak koruma statüsüne kavuşturulması gerektiğine dikkati çekti.

Azap Gölü'nde tarla açmak için, sazlıkların sürekli yakıldığını ifade eden Sürücü, “Gölde aşırı derecede avcılık yapılmaktadır. Azap Gölü'ne üvey evlat gibi davranılmakta, Menderes'in suyundan verilmemektedir. Azap Gölü yüksek biyolojik çeşitlilik barındırmaktadır. Gölün, mutlaka yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edilmesi gerekir. Geleceğimiz için sulak alanlarımızı korumalıyız” diye konuştu.

AZAP GÖLÜ

Aydın-Muğla il sınırındaki Azap Gölü, ılıman iklimin koşullarının olduğu bir sulak alan ekosistemidir.

Azap Gölü, sığ ve köklü su bitkilerinin yoğun olarak bulunduğu ve besince zengin bir göl olup, yüksek biyolojik çeşitlilik barındırmaktadır. Sazlıklar bu biyolojik çeşitliliğin en önemli parçasıdır.

Haberin Devamı

Azap Gölü değişik özelliklerdeki zengin bitki çeşitliliği ile çok sayıda kuşa kuluçka imkanı sağlamakta, göç esnasında konaklayan ve kışlayan kuşlar için cazip bir ortam oluşturmaktadır.

Göl yüzeyinde bulunan sazlık ve adacıklarda Sakar Meke, Bahri, Küçük Batağan, Yeşilbaş, Küçük Akbalıkçıl ve Angıt türü kuşlar üremektedir. Küçük Karabatak ve Tepeli Pelikan gibi nesli tehlike altında olan türler de kışın gölde barınmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!