Kuraklık alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00

Havanın aşırı sıcak olması nehirleri, gölleri kuruttu. Son 78 yılın en sıcak temmuz ayının yaşandığı Trakya’da da ayçiçekleri kavruldu. Meriç ve Tunca’da su seviyesi yüzde 45 azaldı. Balıkesir’deki Manyas Gölü’nün suları da çekildi.

TÜRKİYE genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hemen tüm bölgelerde nehirlerin, göllerin kurumasına, barajların tükenmesine yol açıyor.

Trakya Bölgesi, son 78 yılın en sıcak temmuz ayını yaşıyor. Sıcağın kavurucu etkisinin yanı sıra, 2 aydır yağış alamayan Trakya’da ekilen ayçiçekleri kurumaya başladı. Meriç ve Tunca nehirlerinin debisi geçen yıla oranla yüzde 45 azaldı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde bulunan 8 barajın doluluk oranı yüzde 47’ye düştü. 2006 yılının 7 aylık bölümünde metrekareye düşen yağış oranı 445 metreküp olarak ölçülürken bu yıl bu rakam 7 ay içinde 200 metreküp olarak belirlendi. Meriç Nehri’nin geçen yıl temmuz ayında saniyede 99.1 metreküp olan debisi 56.8 metreküpe, Tunca Nehri’nin debisi ise 14.3 metreküpten 4.9 metreküpe kadar düştü. Edirne’de bulunan Süloğlu, Altınyazı, Kadıköy, Yeni Karpuzlu, Sultanköy, Kırklareli’de bulunan Kayalıköy ve Kırklareli, Tekirdağ’da bulunan Karademir barajlarının geçen yıl doluluk oranı toplam 419 milyon metreküpken bu yıl bu rakam 277 milyon metreküpe kadar düştü. DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, "Nehirlerde yapılan debi ölçümlerinde geçtiğimiz yıla oranla büyük düşüş var. Ancak bu yıl için barajlarımızda yeterli su var. Ancak kuraklık sürer ve yağış alamazsak önümüzdeki yıllarda büyük sıkıntılar yaşarız" dedi.

MANYAS GÖLÜ BİTTİ

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Balıkesir sınırlarındaki Manyas Gölü’nde su seviyesinin düşmesi, bölgedeki balıkçıları zor durumda bıraktı. Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Bereketli Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Reşit Çetin, "Önceki yıl 1000 ton, geçen yıl 700 ton balık tutarak hem devlete kazandırdık hem de biz ekmek yedik, ama bu yıl siftah yok. Göl suyu 2 kilometreye yakın çekildi. Kayıklarımız toprak alanda, kayıklarımızı bağladığımız taş iskele 100 metre karada kaldı. Balık avlamaya çıkamıyoruz" dedi. Göldeki su seviyesinin çekilmesinden en çok da kuşlar etkilendi. Yağışsız geçen kış, göçmen kuşları hayal kırıklığına uğrattı, kuluçkaya yattıkları sazlar bile karada kaldı. Normalde su içindeki çardaklara yuva yapan göç pelikanları bu kez toprak alanlarda kuluçkaya yattı. Karabatak kuşları da geçen yıl yuva yaptıkları söğüt ağaçlarının artık su içinde olmaması nedeniyle hálá kuluçkaya yatamadı. Gri balıkçıl ve kaşıkçı kuşlarının yuva yapacakları ağaçlar da karada kaldı. Kuşcennetinin bu durumu yeni yavrular için tehlike yaratıyor.

KOCABAŞ ÇAYI KURUDU

Çanakkale’nin Biga ilçesindeki Kocabaş Çayı’nın bazı bölümleri kurudu. Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Kocabaş Çayı’nın taşkın özelliği yüksek bir çay olduğunu, ancak yaz aylarında yaşanan sıcak hava nedeniyle oluşan fazla buharlaşma ve dağlardan gelen suların azalması nedeniyle bazı bölümlerinin kuruduğunu söyledi. Özkan, sıcaklıkların yanı sıra çay çevresindeki çeltik ekili araziler için çekilen suların da azalmaya neden olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!