Kuraklığın asıl etkisi 2100’lü yıllarda görülecek

Güncelleme Tarihi:

Kuraklığın asıl etkisi 2100’lü yıllarda görülecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2007 15:49

TÜRK, Japon ve İsrailli bilim adamları Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) ev sahipliğinde 5 yıldır süren Küresel İklim Değişikliğinin Kurak Alanlarda Tarımsal Üretim Sistemlerine Etkisi Projesi kapsamında bir araya geldi.

ÇÜ’nün hazırladığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Japonya İnsan ve Doğa Kaynakları Araştırma Enstitüsü’nün desteklediği proje kapsamında Seyhan Havzası’nda, 2100’lü yıllarda sıcaklıkların 3- 5 derece artacağı, yağışların ise yüzde 35-40 oranında azalacağı sonucuna varıldı.

Akif Kansu Toplantı Salonu’nda konuşan ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, Türk, Japon ve İsrailli bilim adamlarıyla Seyhan Havzası’nda 5 yıldır yapılan çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti. Prof. Dr. Küden, iklim değişikliklerinin asıl olumsuz etkilerinin 2100’lü yıllarda daha etkin görüleceğini belirterek, “Gelecekteki sorunlarla savaşabilecek stratejilerin oluşturulması gerekmektedir. Sivas’tan başlayan ve bölgemizi içine alan Seyhan Havzası üzerinde yapılan çalışmalarda emeği geçen proje koordinatörü ve ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rıza Kanber’e çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum. Projeyle 2100’lü yıllarda Seyhan Havzası’nda sıcaklıkların 3- 5 derece artacağını saptarken, yağışların ise yüzde 30- 35 arasında azalacağı sonucuna vardık” diye konuştu.

Prof. Dr. Küden, değişik iklim koşullarını bünyesinde barındırdığı için araştırmanın Seyhan Havzası’nda yapıldığını kaydetti.

PAMUK VE BUĞDAY VERİMİ DÜŞECEK

ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rıza Kanber de, varılan sonuçlar doğrultusunda ortalama yüz yıl sonra Seyhan Havzası’nda iklim şartlarına bağlı olarak buğday ekiminde zorluklar oluşacağını, pamuktaki verimin azalacağını ve ürün çeşitliliğinin düşeceğini söyledi. Prof. Dr. Kanber, bir an önce enerji yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

KEÇİLERLE MÜCADELE

Çukurova’da çarpık kentleşmeyi anlatan sunumu bilim adamlarıyla paylaşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, ‘Yılların ihmali sonucu binlerce insan bu bereketli topraklara akın etti. Yeşil yok olurken, çarpık kentleşme şehre egemen oldu. Kuraklığın da sonuçlarından biri olan ormansızlaşmanın önüne geçmek için yangına karşı verilen mücadele gibi keçilerle de mücadele edilmeli” dedi.

Yarın da devam edecek toplantıya, Japonya ve İsrail’den de çok sayıda bilim adamı katılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!