Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük ekonomilerinin, IMF ve G7 toplantılarında, döviz kurları konusunda şimdiye kadarki en derin görüş ayrılığı içinde oldukları görüldü. Çin, aşırı gevşek para politikası uygulayarak, sıcak paranın gelişmekte olan ülke ekonomilerine akmasına neden olduğu ve ekonomik istikrarı bozduğu gerekçesiyle ABD'yi suçladı.
ABD ise buna karşılık olarak IMF'nin, para birimleri ve Çin'in rezerv biriktirme sürecine daha fazla odaklanması konusunda ısrarcı oldu.
G20 ÖNCESİ TARTIŞMA ALEVLENECEK
Gerek önemli anlaşmaların yokluğu gerekse de IMF için sunulan reformlar üzerinde gerilimi tırmandırma politikası, önümüzdeki ay Güney Kore'de yapılacak G20 zirvesi öncesinde kur tarafındaki oynaklığın artmasına yol açacak gibi görünüyor.
Dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco´nun CEO'su Muhammed El-Arian, "Bir dönem umut veren küresel çaplı tepki, yerini yetersiz işbirliği içerisindeki ulusal ekonomi politikalarına ve ülkeler arasında artan bölünmelere bırakmış durumda" dedi.
IMF toplantısı sonrası yayımlanan sonuç bildirgesinde, ülkelerin 'iÅŸbirliÄŸi' içinde çalıştıklarına vurgu yapıldı ancak önde gelen ekonomilerin fikir ayrılığına düştükleri konularda anlaÅŸtıklarına yönelik herhangi bir iÅŸaret gelmedi.  Â
STRAUSS-KAHN: SOMUT ADIMLAR ATILMALI
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ülkelerin işbirliği hamlelerinin sadece sözde kalmaması ve somut adımlara dönüşmesi gerektiğini söyledi. Strauss-Kahn, "[Tarafların] kullandığı dil yetersiz. Bu dil işleri değiştirecek cinsten değil. Politikaların uygulamaya konması gerekiyor" dedi.
Ancak, ABD'nin artan kızgınlığına raÄŸmen Çin'in yuanın daha hızlı deÄŸer kazanması için çaba sarf edeceÄŸine yönelik mesajlar verilmedi. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, "IMF, hem kur hem de rezerv biriktirme politikalarını denetleme iÅŸlevini güçlendirmeli" dedi.Â
ÇİN DİRENCİNİ ARTIRIYOR
Çin ise kendisine karşı dayatılan bu baskıya şimdi daha sert tonda karşılık veriyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, kurlar üzerindeki tartışmanın tek taraflı yürüdüğünü söyledi.
Zhou, para birimleri rezerv para olarak kullanılan ekonomilerin faiz oranlarını çok düşük seviyede tutmasının ve uyguladıkları sıra dışı para politikalarının gelişmekte olan ülkelerin zorluklar yaşamasına neden olduğuna dikkat çekti.
Cornell Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eswar Prasad ise konuyla ilgili olarak, "Çin'in, gelişmiş ülkelerdeki gevşek para politikaları ve artan kamu borçlarını göstererek, kur konusunda kendisine yapılan baskıyı başka tarafa yönlendirmesi, Pekin yönetiminin uluslararası baskıya karşı güçlü duruşunu yansıtıyor" dedi.
* Bu yazı Financial Times'ta, "Currency battle lines drawn" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
Â
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:        Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                              Â
          Â
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  Â
http://twitter.com/HurriyetEkonet         Â
Â
Â