Güncelleme Tarihi:
Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Özaydın, kılık-kıyafet genelgesinin yalnızca türban için çıkarıldığının bir yanılgı olduğunu söyledi. Rektör, saçı uzun, sakallı ve küpe takan erkek öğrenciler için de soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Dicle Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören 45 erkek öğrenci hakkında, küpe taktıkları ve saç uzattıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Rektör Mehmet Özaydın, kılık-kıyafet genelgesinin yalnızca türbana karşı olmadığını vurguladı. Rektör ayrıca, genelge sonrasında 620 türbanlı öğrenciden 420'sinin türban takmaktan vazgeçtiğini bildirdi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Özaydın, küpe taktıkları belirlenen 5 erkek öğrenci ile uzun saçlı olan ve sakal bırakan 40 erkek öğrenci hakkında disiplin kurullarınca soruşturma açıldığını bildirdi.
420 TÜRBANLI VAZGEÇTİ
Gelecek öğretim yılında kılık-kıyafet genelgesine uymayan öğrencilerin kaydının yapılmayacağını ve genelgenin tüm öğrencilere aynı şekilde uygulanacağını belirten Rektör Prof. Özaydın, şu bilgiyi verdi:
‘‘Kılık-kıyafet genelgesi, bazı kesimlerin ön plana çıkarmaya çalıştığı gibi sadece türbana karşı bir uygulama değil. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 665 öğrencinin kılık-kıyafet genelgesine uymadığını belirledik. Bunlardan 620 tanesi türbanlıydı. 420'si türban takmaktan vazgeçti. Bunlar dışında 5 erkek öğrencinin küpe, 40 erkek öğrencininde uzun saç ve sakallı olduğunu belirleyerek, haklarında soruşturma açtık. Soruşturma sonucunda uyarılarımızı dikkate almayan öğrencilere ceza verilecek. Genelge sadece türbanlılara değil, tüm öğrencilere uygulanıyor.’’
Yavuz Sultan da küpe takardı
Erkeklerin de küpe takması, tarihte asırlar önce yerini alan bir alışkanlık. Sözlükler, ansiklopediler bile küpeyi ‘cinsiyet sınırlaması getirmeden’ sadece ‘kulağa takılan süs eşyası’ cümlesiyle tanımlıyor. ‘‘Kulağına küpe olsun’’ atasözü gibi küpenin literatürdeki tanımları da cinsiyet ayırımı yapmıyor.
AnaBritannica Ansiklopedisi tarihte erkeklerde küpe alışkanlığının daha çok Doğulu toplumlara özgü olduğunu vurgulayarak, bu geleneğin bize ‘‘akraba’’ yönünün de altını çiziyor.
Erkeklerin küpe takmasının en doruktaki örneği ise Yavuz Sultan Selim... Liseliler, Padişah 1. Selim'i tarih kitaplarından kulağındaki halka küpesiyle tanıyor. Küpe Avrupa'da ve özellikle Rönesans ve Barok döneminde neredeyse ‘sıradan’ bir ziynet eşyası. Pırlantalı altın künye, bilezik, kolye takabilen, hatta bu süs eşyalarının en abartılı örneklerini, en görünür biçimde taşıyabilen erkeklerin, ‘küpe’ takmasının Türkiye'de ‘suç-haram’ sayılması, Avrupa'nın hiç tanımadığı bir ‘vukuat’. Öyle ki Alman Parlamentosu'nda Yeşiller Partisi'nin Türk milletvekili Cem Özdemir, meclis çalışmalarına bile artık bütünleştiği küpesiyle katılıyor.