Güncelleme Tarihi:
Kuneralp, Reding’in Fransa’nın Roman vatandaşları sınır dışı etmesine gösterdiği sert tepkinin, ileride AB üyesi olmayan ülkelerin Brüksel’in insan hakları tenkitlerini dikkate almasına katkıda bulunacağını söyledi.
Reding’in, Fransa’nın Roman vatandaşlarını sınır dışı etme politikasını utanç verici olarak nitelendirmesinden birkaç saat sonra açıklama yapan Kuneralp, “Adalet Komisyonu’nun AB’ye aday ülkeler ve üçüncü ülkelerde olduğu gibi kendi içinde de insan hakları ihlallerini dikkate aldığını görmek güzel bir şey” dedi.
Kuneralp ayrıca, “Türkiye olarak çok yakından takip ediliyoruz ve bu bazen kızgınlığa neden olabiliyor. Bu yüzden, Komisyonun insan hakları ihlallerini AB’nin nüfuzlu ülkelerinde ve üçüncü ülkelerde aynı ciddiyette değerlendirdiğini gösteren bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
TÜRKLER UYUM VE REFAH İÇİNDE
Kuneralp, Almanya’da üç milyon, Fransa’da ise 300 bin olmak üzere AB ülkelerinde yaşayan yaklaşık dört milyon Türk olduğuna değinde ve bu vatandaşların hiçbir zaman toplu halde sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmadığını söyledi. Kuneralp, AB’de yaşayan Türk topluluklarının AB’ye entegre olduğunu ve ekonomik refah içinde yaşadığını belirtti.
Berlin, Brüksel veya Paris’te ırkçılık ve yabancı korkusuyla karşılaşıp karşılaşmadığı sorulan Kuneralp, elit seviyede böyle bir durumla karşılaşmadığını, eğitim almış kesimlerde bu tür durumların görülmediğini belirtti.
Kuneralp, yine de demokratik ülkelerin liderlerinin bazen çok da yararlı olmayan tavırlar sergilediğine dikkati çekti: “Liderlerin görevi öncülük etmektir. Eğer bir lider kamuoyunda yaygın olan görüşleri benimsiyorsa lider olmaktan çıkıp taraftar haline gelir” dedi.
Kuneralp, Almanya’nın Müslüman karşıtı ifadeleriyle tartışmalara neden olan Thlio Sarrazin’e verdiği tepkiye değindi ve Sarrazin’in Alman Merkez Bankası Bunsdesbank’ın yönetim kurulundan çıkarılmasını hükümetin “duyarlı yaklaşımı” olarak niteledi.
SARKOZY SAĞCI EĞİLİM GÖSTERİYOR
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında, “Dost bir ülkenin lideri hakkında yorum yapmak istemiyorum. Ancak gördüklerim Fransız hükümetinin küçük bir azınlık olan Romanların görüşlerini mercek altına alması ve bir nevi sağcı görüş benimsemesi” dedi.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türklerin Avrupa’ya göç etmeye başlamalarından bu yana çok şeyin değiştiğine dikkat çeken Kuneralp, bugün AB’ye seyahat etmek isteyenlerin yüksek vize ücreti, finansal durumları hakkında aşırıya kaçan sorular ve bürokratik gecikmelerle karşılaştıklarını belirtti.
AB’nin yaşadığı toplu göç endişesi vize özgürlüğünü kısıtlarken, Avrupa’da çalışan göçmenler bir üye ülkeden diğerine taşınmak istedikleri zaman yasal engellerle karşılaşıyor.
“Geçmişten kalan resimlere bakarsanız 1960’larda Almanya’ya gelen Türklerin çiçeklerle karşılandıklarını görürsünüz. Çünkü onlar Almanya’nın yeniden inşa edilmesine katkıda bulunmak için gelmişlerdi” diyen Kuneralp, “Göçmenler iş olduğu için Avrupa’ya geliyordu. Bugün ise pek fazla iş imkânı bulmak mümkün değil” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin AB büyükelçisi Selim Kuneralp, Avrupa Birliği (AB) Adalet Komisyonu Başkanı Viviane Reding’in Roman vatandaşlar için sarf ettiği sözlerin, birliğin dış politikasına yardımcı olabileceğini belirtti. Kuneralp, Reding’in Fransa’nın Roman vatandaşları sınır dışı etmesine gösterdiği sert tepkinin, ileride AB üyesi olmayan ülkelerin Brüksel’in insan hakları tenkitlerini dikkate almasına katkıda bulunacağını söyledi. Reding’in, Fransa’nın Roman vatandaşlarını sınır dışı etme politikasını utanç verici olarak nitelendirmesinden birkaç saat sonra açıklama yapan Kuneralp, “Adalet Komisyonu’nun AB’ye aday ülkeler ve üçüncü ülkelerde olduğu gibi kendi içinde de insan hakları ihlallerini dikkate aldığını görmek güzel bir şey” dedi. Kuneralp ayrıca, “Türkiye olarak çok yakından takip ediliyoruz ve bu bazen kızgınlığa neden olabiliyor. Bu yüzden, Komisyonun insan hakları ihlallerini AB’nin nüfuzlu ülkelerinde ve üçüncü ülkelerde aynı ciddiyette değerlendirdiğini gösteren bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. EUObservar'da Andrew Rattman imzasıyla yayımlanan "Turkey: Reding's Roma statement could help EU foreign policy" başlıklı makaleden derlenmiştir. Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet