Kumandayla kapatmak pahalıya patlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kumandayla kapatmak pahalıya patlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2006 00:00

Bekleme modunda (stand-by) az da olsa sürekli enerji tüketen cihazların neden olduğu enerji israfı küresel ölçekte akıl almaz seviyelere ulaşıyor. Televizyonunuzun kırmızı bekleme ışığı, fırınınızın üzerinden göz kırpan dijital saat, müzik setinizin bekleme sırasında gösterdiği renkli animasyonlar çoğumuz için kayda değer detaylar olarak değerlendirilmiyor olabilir. Ancak bu şekilde bekleme moduna alınmış cihazların az da olsa bir miktar enerji tükettiği gerçek.

Asıl şaşırtıcı olan, bu şekilde bekleyen cihazların tükettiği toplam enerji miktarının hayal bile edemeyeceğiniz seviyelere tırmanabiliyor olması. Bu konudaki en çarpıcı örnek, evinizdeki mikrodalga fırının üzerindeki saati çalıştırmak için harcadığı enerjinin, yemek pişirmek için harcadığı enerjiden daha fazla olduğu gerçeği. Zira mikrodalga fırının üzerindeki saat normal çalışma enerjisinin yaklaşık yüzde birini kullanıyor. Ancak aynı fırın zamanının yüzde 99’undan fazlasını da bekleme modunda geçiriyor.

Tabii buna DVD oynatıcılar, müzik setleri, televizyonlar ve diğer elektronik cihazları da eklemek mümkün. 1998’de Lawrence Berkeley National Laboratory’de yapılan bir araştırma, sadece Amerika’da cihazların bekleme modunda harcadıkları enerjinin evlerde kullanılan elektriğin ortalama yüzde 5’ine denk geldiğini ve bunun yıllık maliyetinin 3 milyar dolara yakın olduğunu gözler önüne seriyor. Üstelik devam eden araştırmalarda, belli bölgelerde bekleme moduyla harcanan enerjinin evlerdeki enerji kullanımının yüzde 13’üne kadar çıkabildiği de saptanmış.

Çevreye de zarar

Elektronik cihazlar arasında bekleme modunda 20 Watt enerji harcayanlar bile mevcut ki, bu enerji miktarıyla günümüzde büyük bir salonu yeterince aydınlatmak mümkün. Uzmanlar, aslında bekleme modunun 1 Watt altında enerjiyle bile sağlanabileceğini belirtiyorlar. Bu durum bekleme modundaki cihazlar nedeniyle evlerde ihtiyaç duyulacak elektrik miktarında yüzde 72 düşme olabileceğine işaret ediyor. Bu da karbon emisyonunda yaklaşık yüzde 0.5 azalma demek, diğer bir deyişle Avrupa’daki yollardan 18 milyon aracın eksilmesine denk.

Ancak üreticilerin yanında biz kullanıcıların da bu konuda yapabileceği şeyler var. Cihazları kullanmadığımız zamanlarda düğmelerine basarak tamamen kapatmak, cep telefonu ve diğer elektronik cihazlara ait şarj cihazlarını kullanmadığımız zamanlar prizde takılı bırakmamak hem enerji giderlerimizin azaltılmasına, hem de çevrenin korunmasına faydalı olacak basit önlemler.

Şarj cihazlarınızı prizde bırakmayın

Çoğu kişinin farkında olmadığı bir gerçek de, prizde takılı olan şarj cihazlarının sürekli enerji tükettiği gerçeği. Ucu boş olduğu halde fişte bırakılan şarj cihazları 0,8 Watt ile 2 Watt arasında enerji tüketiyor ki, bu değerler neredeyse halihazırda büyük çaplı elektronik cihazlar için hedeflenen bekleme modu enerji tüketimine denk. Bu nedenle cep telefonu, video kamera, dizüstü bilgisayarlar ve benzer elektronik cihazların şarj aletlerini kullanmadığınız zamanlarda fişten çıkarmanız, çevrenize ve bütçenize katkı sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!