Mustafa SARIİPEK, DHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00
Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olan dünyaca ünlü İztuzu sahili, 3 yılda 25 metre genişledi. Bilimadamlarının ürkütücü diye tanımladıkları durum için Muğla Üniversitesi araştırma yapacak. Çevre uzmanları "Böyle bir dolgu olanak dışı" diyor.
MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'nde Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olan ünlü İztuzu sahili, 3 yılda 25 metre genişledi. Denizde 4 yıl önce yaptırılan 2 iskele, kumlara gömüldü. Bilim adamları, ’ürkütücü’ buldukları bu gelişmeye dikkati çekerken, ciddi inceleme yapılması gerektiğini bildirdi. Yaklaşık 30 yıldır bölgede kaptanlık yapan Erol Yılmaz Çelik, şunları söyledi: "Eskiden yolcuyu şu anda kumların içinde kalan iskeleye getirir ve iç tarafına yan yana en az 4 tekne birden bağlardık. Sahil sürekli kumla doluyor. Kumsal alan denize doğru genişliyor. Teknelerin yanaştığı iskele ile yolcuların sahile yürüdüğü iskele kumların içinde kaldı. Eski iskeleye bağlantılı yeni bir iskele yaptık. Kış aylarında denizden karaya aşırı rüzgar oluyor ve kumlar kanal tarafına savruluyor ama eskiden bu kadar fazla dolgu olmuyordu."
Çevre Koruma Kurulu Köyceğiz Bölge Müdürlüğü yetkilileri kumsalda yapacakları inceleme sonunda Muğla Üniversitesi'nden uzman öğretim üyelerinin araştırma yapmasını isteyeceklerini ve hazırlanacak raporu genel müdürlüğe ileteceklerini söyledi.
Çevre Koruma Genel Müdürlüğü yetkilileri ise bu kadar çok genişlemeden haberdar olmadıklarını belirterek, şöyle konuştular: "Bölgede doğal su kaynakları ile birlikte sürekli akıntı var. Ayrıca denizden esen sert rüzgarlar ile bu tür dolgular oluşabiliyor. Ama bu kadar genişlikte dolgu alanının olması olanak dışı gözüküyor. Hemen inceleme başlatacağız."
Tekne zor geçiyor
Dalyan'da 18 yıldır tekne işletmeciliği yapan Kardak Turizm'in sahibi Özay Akdoğan, "Tekneleri yanaştıracak yer kalmadı. Delikli Ada önünden kanal ile denize geçişi sağlayan boğazdan da geçmek çok zorlaştı. Tekneler kuma oturmaya başladı" dedi.
İztuzu kumsalı 25 metre genişledi
İztuzu'nda yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turisti taşıyan teknelerin sahile yanaşabilmesi için 2002 yılında yapılan iskele, 2005 yılı başlarında tamamen kuma gömüldü. Bu iskeleye bağlı, yolcuların yürüyerek kıyıya ulaştığı ikinci iskele de kum içinde kaldı.
Üreme alanı
İztuzu'nda, dev kaplumbağaların çiftleşip yumurtalarını bıraktığı alan olarak bilinen Boğaz Ağzı Plajı kumsalı kısa sürede denize doğru genişledi.
Tuhaf bir durum var
Bu bölgede yaptığı çalışmalarla tanınan Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Kıyı Alanları Yönetimi Türkiye Milli Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan şunları söyledi: "Kumun bir kısmı Delikli Kaya dediğimiz yerde denize doğru güçlenen akıntılarla boğazdan dışarı atılırken, bir kısmı da bu bölgede kalıyor. Bu doğal bir kum hareketi. Bu kumların kalmasında orada bulunan iskelenin bile rolü var. Bütün bu faktörler kumun belli bir ölçüde yığılma yapmasına neden olur. Bu da 10 yılda en fazla 3-4 metre civarındaki bir dolgudur. Fakat şu andaki konum gerçekten çok önem arzediyor. Burada olağan dışı çok tuhaf bir durum söz konusu. Dolgunun kısa sürede olması, ayrıca bir değişik durum yaşanıyor anlamına geliyor."