Güncelleme Tarihi:
DEV FARE ŞAŞKINLIĞI / FOTO GALERİ
DEV FARE GÖRENLERİ ŞAŞIRTTI / WEB TV
Meriç Kum Ocağı şantiye şefi Ahmet Yılmaz, dün sabah işyerine geldiğinde fare sandığı bir hayvanı köpeklerin kovaladığını gördüğünü söyledi. Kurt köpeklerinden birinin hayvanı ısırarak öldürdüğünü söyleyen Yılmaz, “Dün sabah erken saatlerde kum ocağına geldiğimde köpeklerin bir şeyi kovaladığını gördüm. Merakla yanına gittiğimde köpekler pek yanına yaklaşamıyordu. Kurt köpeklerinden biri fareyi yakaladı ve öldürdü. Böyle bir fare ne gördüm ne de duydum. Fare olduğunu düşünüyoruz, 80 santim boyunda ve 5 kiloluk. Biz internette araştırdık böyle bir şey göremedik. Böyle bir hayvandan herkes korkar, bu gibi hayvan küçük bir çocuğu yer, insana bile saldırabilir. Bunun inceleme altına alınmasını istiyoruz” dedi.
Ahmet Yılmaz, ölü hayvanı incelenmek üzere Trakya Üniversitesi’ne bıraktı.
SU MAYMUNU KOMŞUDAN GELMİŞ
Trakya Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Beytullah Özkan, su maymununun bitki yediğini ve insanlara saldırmadığını söyledi. Aynısının 1991 yılında Karaağaç Mahallesi’nde yakalandığını belirten Yrd.Doç.Dr. Özkan şunları kaydetti:
“Bu esasında Türkiye’ye yeni gelmiş bir fare türü. Büyük dev fare ancak sıçanlardan değil. Esas anavatanı Güney Amerika, bitki ile besleniyor. Aç kaldığında böcekleri bile yiyebiliyorlar, fakat postu kunduz gibi değerli olduğu için çiftliklerde postu için yetiştiriliyor. 1900’lü yıllardan sonra Avrupa’da postundan kürk yapmak amacıyla çiftliklerde yetiştiriliyor. Son zamanlarda bu işlemler yapılmadığı için bu çiftliklerden hayvanlar kaçarak nehirlerle birlikte Meriç Nehri’ne kadar geliyor. 1994 yılında bunun üzerine yapılmış bir bilimsel çalışma da var. Meriç Nehri askeri sınır olduğundan askeri bakımdan önemli. Yasak bölge olduğu ve korunduğu için yarı sucu olan bu hayvan için güzel bir barınak yeri teşkil ediyor. Bitki ile besleniyor, hayvanlara da saldırdığı görülmedi; fakat su samuru ile karıştırıldığı için bunun diğer hayvanları da yedikleri söyleniyor.”
Yrd.Doç.Dr. Beytullah Özkan, su maymunlarının Türkiye’nin yeni tür fareleri olarak anıldığını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Özkan, “İnsanlara karşı bir saldırısı yok. Meriç Nehri ile gelmiş olan hayvanların yavruları, artık bizim hayvanlarımız olmuş. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra müzede öğrenci ve bilim insanlarının hizmetine bırakacağız. Bu hayvanların erginleri 14 kiloya kadar olabiliyor. Myocastor Coypu tanımı doğru, Türkçesi su maymunu. Fare grubundan ama büyüklerinden, kemirgen fare denebilir. Yanlış değil, farelerin kemirici grubundan” diye konuştu.
LATİNCE ADI ‘MYOCASTOR COYPU’
Yaban Hayatı Araştırma Derneği Memeli Uzmanı Dr. Ebru Diker de haberdeki memeli türünün bilimsel adı ‘Myocastor Coypu’ olan ‘su maymunu’ olduğunu söyledi. Su maymununun kemirgen olduğunu söyleyen Dr. Diker, “Bu tür Bulgaristan’daki yetiştirme çiftliklerinden kaçarak Meriç ve Tunca Nehirlerine yayılarak uzun yıllardır yaşamını sürdürmektedir. Aynı zamanda Ermenistan'daki çiftliklerden de kaçarak Aras Nehri’ne de yayılmıştır. Koypu’lar Güney Amerika kökenli bir türdür. Birçok ülkede bu tür kürkü için çiftliklerde üretilmiş ancak daha sonra kapanan çiftliklerden kaçan bireyler doğal hayatta yerini almıştır” dedi.