Güncelleme Tarihi:
Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkilisi, yaptığı açıklamada,Türkiye'de deniz kaplumbağaları, Nil kaplumbağası, Akdeniz foku ve deniz çayırları gibi nesli tehdit altındaki türlerin izlenip korunduğu 14 özel koruma bölgesinin bulunduğunu, Gökova Boncuk Koyu'ndaki kum köpek balıklarının da geçen yıl koruma altına alındığını belirtti.
“Gezgin” türler sınıfına giren ve 4 bin kilometre yol katedebilen kum köpek balıklarının en çok Hint Okyanusu, Doğu Pasifik, Avustralya, Meksika, ABD ve Akdeniz'de görüldüğünü söyleyen Bakanlık yetkilisi, bu türlerin üremek için dünyada yalnızca ABD Atlantik kıyıları ve Marmaris Boncuk Koyu'nu seçtiklerini söyledi.
Akdeniz'de yaşayan grupların, her yıl Mayıs-Haziran aylarında toplanarak üreme alanına geldiklerini belirten yetkili, “Gebelik döneminin uzun olması, az sayıda yavru dünyaya getirmeleri ve özellikle Atlantik kıyılarında çok fazla avlanmalarından dolayı, kum köpek balıkları, Dünya Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde 'tehdit altında' canlılar sınıfında yer almaktadır” diye konuştu.
Bakanlıkça, 1 Temmuz 2006 tarihinde başlatılan proje çerçevesinde koruma sahasının çevrelendiğini ve alana uyarı tabelalarının dikildiğini ifade eden Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkilisi, projenin gözlem bölümü için de su altına 4 adet sabit kamera yerleştirildiğini, bu kameralar aracılığıyla 30 günlük bir çekim gerçekleştiğini ifade etti. Koruma ve izleme çalışmalarına, bundan sonra da devam edileceği bildirildi.
SALDIRGAN DEĞİLLER
Boncuk Koyu'nun kayalık kuzey kesiminde gözlenen kum köpek balıklarının, boğa köpek balıklarının aksine, saldırgan ve tehlikeli olmadıklarına dikkat çeken Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilisi, “Dişilerinin boyları 2-2.5 metre, erkeklerinin ise 1.5-2 metre oluyor. Gri-mavi renkli olan kum köpek balıkları, genelde 30-50 metre arası derinliklerde dolaşıyor” dedi.
Hatalı da olsa Türkiye'de “Büyük Camgöz” olarak tanınan kum köpek balıklarının yumuşakçalar, kabuklular, küçük balıklar ve diğer köpek balıkları gibi zengin bir mönüye sahip olduklarını belirten yetkili, “İnsanlara saldırganlığı yoktur, özellikle üreme dönemlerinde çok daha utangaç ve korkak olurlar. Fakat büyüklük olarak insanlar için potansiyel bir tehlike taşıdığı da göz ardı edilmemelidir” diye konuştu.