Güncelleme Tarihi:
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, Avrupa'da bulunan dördüncü neslin birikimlerinden de faydalanmak istediklerini söyledi.
Bülbül, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Berlin Türkevi'nde düzenlediği ''Avrupa'da Yerleşik Türk Girişimciler'' toplantısında yaptığı konuşmada, YTB'nin kurulduktan sonra belirlieyleri başardığını, bundan sonra birlikte çalıştıkları ülkelerin resmi makamlarıyla daha yakın çalışmayı, onlarla birlikte nelerin yapılabileceği konularında çalışmalar yapmayı düşündüklerini ifade etti.
Bülbül, ''Elbette sizlerin güncel, can alıcı, yakıcı sorunlarınızı çözmek için elimizden gelen katkıyı vereceğiz. Bunları sağlayacağız. Artık burada birinci nesil değil, ikinci nesil değil, üçüncü nesil değil, dördüncü nesil söz konusu. Biraz daha entelektüel sermayeye ilişkin, entelektüel kapasiteyi geliştirmeye ilişkin neler yapabiliriz. Bu konular üzerine durmamız gerektiğini de düşünüyorum'' diye konuştu.
Bülbül, ''Dördüncü neslin birikimlerinden de faydalanmayı, Türkiye olarak bulundukları ülkelerdenlarla birlikte neler yapabileceğimizi birlikte değerlendirmeyi de arzu ediyoruz'' dedi.
Türkiye'nin çoğulcu bir kültürü, çoğulcu bir perspektifi olan bir ülke olduğuna işaret eden Bülbül, YTB'nin de çalışmalarında yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ilişkin olabildiğince çoğulcu ve kuşatıcı perspektiften çalışmalar yapmayı düşündüklerini kaydetti.
YTB Başkanlığına yaklaşık 3 hafta önce geldiğine dikkati çeken Bülbül, Almanya ziyaretinde daha çok dinlemeyi ve vatandaşların görüşlerini almak istediğini ifade etti.
ALMANYA TÜRKLERİYİZ
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da Türklerin Almanya'da kalıcı olduklarını, belediye başkanlarıyla Müslüman mezarlıklarının verilmesini konuştuğunu ifade etti.
''Kültürümüzle, inançlarımızla Almanya Türkleriyiz'' diyen Karslıoğlu, iş adamlarından gençlerefırsat vermelerini istedi.
Almanya'da genel işsizliğin yüzde 7, Türkler arasında yüzde 23, Türk gençleri arasında ise işsizliğin yüzde 50'ye yakın olduğuna işaret eden Karslıoğlu, iş adamlarına ''İyi eğitim almamış, meslek öğrenmemiş çocuklara imkan verebilirsiniz'' dedi.
Bu konuda kurdukları ağlarla Almanya'daki Yahudi toplumunun iyi bir örnek teşkil ettiğini belirten Karslıoğlu, Yahudi toplumunun az sayıda olmasına rağmen kimlik mücadelesini verdiklerini, iş dünyasının bu toplumdan öğreneceği çok şeyin olduğunu ifade etti.
EN ÖNEMLİ KAYNAK İNSAN GÜCÜ
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş ise DEİK'in bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi'nin (DTİK), yurt dışında yerleşik Türklerin ekonomik girişimci gücünü arttırma, onları bulundukları toplumda çok daha başarılı hale getirmek ve onlara desteklemeyi amaçladığını ifade etti.
Türkiye'nin hedefinin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, ulusların en önemli kaynağının insan gücü olduğuna işaret etti.
''İyi yetişmiş, inanan, güçlü bir insan gücünüz varsa her türlü hedefe ulaşırsınız'' diyen Yalçıntaş, Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bugünkü seviyeye insan gücünün kalitesi, çalışkanlığı ve inanmışlığıyla ulaştığına dikkati çekti.
Yurt dışında 6 milyon Türk nüfusunun bulunduğunu belirten Yalçıntaş, ''Yurt dışındaki insanlar birlik ve beraberlik içinde oldukları zaman büyük başarılara imza atıyorlar. O ülkenin karar vericilerini etkileyebiliyorlar'' dedi.
Avrupa'da 140 bin Türk işletmesinin bulunduğunu, 50 milyar avronun ü0stünde ciro yaptıklarını ve yaklaşık 3 bin 900 derneğin bulunduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, milli meseleler olduğu zaman ortak hareket edilmesi gereken konularda bu insanların kenetlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Toplantıya çok sayıda iş adamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.