Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Nevruz hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Kültür ve Turizm Bakanlığında Nevruz hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 10:48

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl Nevruz'u TRT Arı Stüdyosu ile Keçiören Belediyesi Başkanlık binasında düzenlenecek etkinliklerle kutlayacak.

Haberin Devamı

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünden alanan bilgiye göre bakanlık, bu yıl 21 Mart Nevruz kutlamaları için TRT, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ve Keçiören Belediyesi ile iş birliği yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı da çalışmalara destek verecek.
Buna göre, kutlamalar için Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tataristan, Gagavuz Yeri ve KKCT'den dans toplulukları ile Kültür Bakanlıklarından birer temsilci davet edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da katılacağı belirtilen kutlamalar, 21 Martta TRT'nin Ankara'daki Arı Stüdyosunda başlayacak. Stüdyo önünde sembolik nevruz ateşinin yakılacağı kutlamalarda, yumurta tokuşturma merasimi de yapılacak. Program çerçevesinde Mehter takımı da bir gösteri sunacak.

Haberin Devamı

Programda, TÜRKSOY ve TRT tarafından davet edilen Azerbaycan'dan “Halay Folklor Dans Topluluğu”, Kazakistan'dan “Altınay Dans Topluluğu”, Kırgızistan'dan “Rahat Dans Topluluğu”, Türkmenistan'dan “Türkmen Devlet Kültür Dans Topluluğu”, KKTC'den “Devlet Halk Dasları Topluluğu”, Gagavuz Yeri'den “Kadınca Şarkı Dans Topluluğu” ile Tataristan'dan bir grup dans gösterisi yapacak.

Kutlama programında ayrıca bakanlığın açtığı “Türk Kültüründe Nevruz” yarışmasında dereceye girenlere de ödül verilecek. TÜRKSOY tarafından düzenlenen Nevruz konulu fotoğraf sergisi açılacak ve “Nevruz Pilavı” dağıtılacak. Etkinlikler TRT-1, TRT-INT ve TRT-GAP'tan 9 ülkeye canlı yayınlanacak.

BÜYÜK NEVRUZ ATEŞİ KEÇİÖREN BELEDİYESİNDE

Nevruz Kutlamalarına öğleden sonra da Keçiören'de devam edilecek. Keçiören Belediyesi Başkanlık binası önünde büyük Nevruz ateşi yakılacak. Burada, demir dövme, ağaç dikme ve yumurta tokuşturma merasimleri de düzenlenecek.

TÜRKSOY tarafından düzenlenen ikinci bir Nevruz sergisinin daha açılacağı kutlamada, Türk Cumhuriyetlerinden gelen gruplar ile bakanlığın Horon ve Seğmen ekibi gösteri sunacak. Etkinlikler, Nevruz yemeği ile son bulacak. Kutlamalarda konuklara geçen yıl olduğu gibi, “Baharın ve kardeşliğin coşkusu Nevruz Yenigün 21 Mart” yazılı kit içerisinde Nevruz bayramını tanıtıcı broşür, CD gibi yayınlar hediye edilecek.

124 ÖĞRENCİYE NEVRUZ GEZİSİ

Genel Müdürlükten alınan bilgiye göre, Nevruz kutlamaları çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı olmak üzere Türkiye genelinde tespit edilen 124 öğrenci ve velisi de Ankara'ya davet edildi.

Haberin Devamı

Bu öğrencilerin bir kısmı, Nevruz bayramı hakkında açılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarından ödül alan öğrencilerden oluşuyor. Öğrenci ve velilerine 20 Martta Anıtkabir, Hava Müzesi, Anadolu Medeniyetleri ve Rahmi Koç Müzeleri ile Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi gezdirilecek. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü de akşam çocuklara, Nevruz bayramını da kapsayan özel bir program hazırlayacak. Öğrenciler, 21 Marttaki kutlamalara da katılacak. Şenlikte çocuklara spor çanta, kırtasiye malzemesi, balon ve bayrak dağıtılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!