Kültür Sanat

Güncelleme Tarihi:

Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİR PORTRE Saadet KABAŞ

Öğretmen ressam

Çocukluğu ormanlarda geçen Kabaş resimle ağaç kabuklarına çizdiği desenlerle tanıştı.

Orman görevlisi bir babanın kızı olan Saadet Kabaş Serik'e bağlı Yanköy'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Finike'de tamamladı. Çocukluğu orman köylerinde geçen Saadet Kabaş'ın resimle tanışması ağaç kabuklarınra çizdiği desenlerle başladı. Tahta parçaları ve tepeşir yalnızlığı paylaştığı en iyi oyuncaklarıydı.

ÖĞRETMENLİK YAPTI

Denizli Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra iki yıl öğretmenlik yapan Saadet Kabaş, bir yandan da resim çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra Buca Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nde eğitimini sürdüren sanatçı, ünlü Ressam Şeref Bigalı'nın da öğrencisi oldu. Mezun olduktan sonra her idealist öğretmen gibi, genç dimağlara bilgi aktarabilmek için Anadolu'nun kıraç topraklarına koştu.

EN YAKIN DOSTLARI

Çocukluğundaki tahta ve tepeşirin yerini alan tuval ve fırça, öğretmenlik sürecinde de en yakın dostları oldu Saadet Kabaş'ın. Geçtiğimiz yıl öğretmenlikten emekli olan sanatçı, şu an da kendi atölyesini kurma hazırlıkları içinde. Kişisel çalışmalarının yanı sıra pek çok karma sergide de yer alan Saadet Kabaş, ekim ayında kendi atölyesini açacak.

Coplu'nun çizgileri ABD'de

Karikatür sanatçısı Orhan Coplu'nun Karikatürlerle Türkiye Sergisi California Türk-Amerikan Derneği tarafından düzenlenen 1. Sanfrancisco Türk Festivali ve 3. Monterey Türk Festivali'ne katıldı. Turizm Bakanlığı ve California Türk-Amerikan Derneği sponsorluğunda gerçekleşen sergilerin ilki 29-30 Temmuz tarihlerinde 1.Sanfrancisco Türk Festivali kapsamında San Mateo Central Park'ta yer aldı.

Sanatçının ikinci sergisi ise 5-6 Ağustos tarihlerinde yine San Francisco'da 3. Monterey Türk Festivali kapsamında Monterey Custom House Plaza'da gerçekleşecek. Türkiye'nin tarihi, coğrafi ve kültürel zenginlikleri ile bunun üzerinde şekillenen toplumsal yapıyı mizahi bir anlatımla sunan Coplu'nun bu sergilere toplam 34 karikatürle katılıyor.

Resimlerdeki modern kadın

ANTALYA'daki ilk kendisinin ise 8. kişisel sergisini açan ressam Aytül Dumrul, resimlerinde işlediği modern kadın temasıyla büyük ilgi topluyor. Antalya Sanatçılar Derneği Sergi Salonu'nda Vali Yardımcısı Tahsin Çiftçioğlu ve Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen tarafından açılan sergi, 26 resimden oluşuyor. ANSAN'daki sergi 20 Ağustos tarihine kadar açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!