Güncelleme Tarihi:
BİR PORTRE: İbrahim Zaman Çıraklıktan ustalığa
Sihirli kutu ve zaman
İBRAHİM Zaman Türk Fotoğraf Sanatı'nın duayenlerinden. 1937 yılında Adapazarı'nda doğan sanatçının objektifle tanışması 1947'de gerçekleşti. Yaz tatilinde çırak olarak girdiği fotoğrafçı dükkanı onun tüm yaşamını etkileyecek yeni bir oluşumun başlangıcı oldu. Sevmesine çok sevmişti sihirli kara kutuyu ama ona göre fotoğraf daha başka boyutlarda olmalıydı.
Arzuladığı ancak adını koyamadığı bu duygular ancak 1959'da kendini gösterdi. Ünlü Alman fotoğrafçı Otmar'ın Türkiye Albümü geçmişti eline. Alman ustanın yapıtlarına baktıkça heyecanlandı; fotoğraflar, arzuladığı ancak adını koyamadığı sanatsal nitelik duygularını harekete geçirdi. Artık o ışıkla sevişen bir gezgindi. Elinden hiç düşürmediği sihirli karanlık kutusuyla hep çevreyi gözledi.
İnsanlar... Portreler... Doğa... Çıplak gözle görülemeyenleri yakalamaya çalıştı İbrahim Zaman. Ömrünün yarım asra yakın bir bölümünü fotoğraf sanatına adayan sanatçı şimdi Marmara Üniversitesi'nde birikimlerini genç öğrencilerle paylaşıyor. Antalya'da düzenlenen Fotoğraf Günleri Etkinlikleri'ne katılan sanatçı, Sheraton'un üst lobisinde açtığı sergiyle fotoğraf tutkunlarını sanata doyurdu.
Antalya'da fotoğraf şöleni
BU yıl 4'üncüsü düzenlenen Antalya Fotoğraf Günleri, ünlü ustaların da katılımıyla tam bir şölene dönüştü. Türk Fotoğraf Sanatı'nın büyük ustaları Sabit Kalfagil, Mehmet Bayhan, İbrahim Zaman'ın da katıldığı etkinlikler fotoğraf sanatına olan ilginin daha da artmasına yardımcı oldu.
Antalya Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (ANFAD) ile Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen etkinlikler çerçevesindeki ilk sergi AKM'de açıldı. Sergide Antalyalı 28 sanatçının fotoğrafları yer alıyor. Aynı gün İbrahim Zaman'ın ‘‘Zaman'la 40 Yıl’’fotoğraf sergisi Sheraton'da açıldı.
Falez Otel'de ise Mehmet Bayhan Siyah/Beyaz Biyenal Sergisi açıldı. Sergide FIAP 25.S/B Biyenal'de Dünya Kupası alan sanatçılarımız Cemil Ağacıkoğlu, Rehabilir, Mehmet Çakır, Kadir Ekinci, Mustafa Kamarı, Fethi Sabunsoy, Dursunali Sarıkoç, Haluk Uygur, Cemal Yamalıoğlu, Ediz Yıldırım'ın yapıtlarıda yer aldı.
Bu etkinlikte ayrıca Belçika Fotoğraf Federasyonu Üyesi sanatçıların yapıtları da sergilendi. Belediye Kültür Salonu'nda ise Mehmet Bayhan, siyah beyaz fotoğrafın en büyük isimlerinden Ansel Adams üzerine bir söyleşi yaptı. Fotoğraf etkinliklerinin Dünya Tiyatrolar Günü ile çakışması salon konusunda sıkıntılara da neden oldu.
Cankurt Sergisi
RESSAM Ferruh Cankurt, Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergi açtı. ANSAN ve GÜSAD üyesi olan sanatçı, Şair Nazım Hikmet ve İspanyol ressam Picasso hayranı. Sanattaki arayışlarını bu iki ustanın etkisinde sürdürmeye çalıştığını belirten ressam Cankurt,‘‘Nazım Hikmet sanatı halkın beklentile
rini karşılama yerine onu belli bir beğeni düzeyine yükseltmenin aracı sayar. Picasso da 'Resim senin benden istediğin değil, benim sana verdiğimdir' sözüyle sanatçının yaratıcı üstünlüğünü dile getirir. Ben de bu iki ustanın sözlerinden yola çıkarak bıkmadan usanmadan emekleyerek ilerlemek istiyorum’’ dedi.