Kültür Sanat

Güncelleme Tarihi:

Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİR PORTRE:

Ressam Ziya Buyuk Mitolojik nü'ler

DANAİDLER ya da Delik Fıçı... Bu mitolojik sözcükler, bir zamanlar solcu olduğu iddiasıyla ceza alan ve ilk sergisi, kendisi hapisteyken, arkadaşları tarafından Ankara'da açılan, ressam Ziya Buyuk'un tablolarını tamamlayan mısralarda geçiyor.

Ziya Buyuk, artık siyasetten tamamen uzak, mitolojiyle iç içe yaşıyor. Yaptığı mitolojik tabloları, şiirleriyle bütünleştiriyor.

Maden işçisi bir ailenin çocuğu olan Buyuk, 1959 yılında, Zonguldak'da doğdu. Resim serüveni, ilkokul yıllarında başlayan Buyuk, ailesinin yönlendirmesiyle, Endüstri Meslek Lisesi'nin Torna Bölümünü tamamladı.

O yıllarda, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, meslek lisesi mezunlarını okula kabul etmiyordu. Bu yüzden Ziya Buyuk, çok arzuladığı resim öğrenimi yerine, Zonguldak Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Makine Bölümü'ne devam etmek zorunda kaldı.

Sanatçı, pek çok üniversiteli genç gibi, 12 Eylül döneminin hışmına uğrayanlar arasına girdi.

TUTSAKLIĞIN RESMİ

Demir parmaklıkların arkasında olsa da resim yapmaktan geri kalmadı Ziya Buyuk. Bu dönemdeki yapıtları, hep hasret doluydu. Ziyaretçilerinin getirdiği boya malzemeleriyle, tutsaklığı ve özgürlüğe susamışlığı işledi tuvale.

Özgürlüğe kavuştuktan sonra da çalışmalarını sürdüren sanatçı, 1991 yılından itibaren, Orhan Taylan Atölyesi'ne devam etti. Daha sonra, Antalya'nın Kale İlçesi'ne gelip yerleşen Ressam Buyuk, Homeros'un destanlarıyla burada tanıştı.

LİKYA BÜYÜLEDİ

Likya'nın ayakta kalmış en görkemli izleri olan Myra, Kekova, Xanthos ve Patara oldukça etkilemişti onu. Mitolojinin büyülü dünyasında kaybolan Ziya Buyuk'un fırçasından, artık tutsaklık değil, mitolojik nü'ler dökülmeye başladı.

Sanatçının Nisan ayında açacağı sergi, tamamen mitoloji kahramanlarının nü'lerinden oluşuyor. Her tablonun mısraları var, Danaidler'de olduğu gibi.

Danaidler

İstemeyerek evlendirmişti

elli kızını

Aigyptos'un elli oğluyla

Evlendirmişti ama

elli de hançer vermişti ellerine

Ve öldürmüşlerdi biri dışında

kocalarını.

Ceza çekeceklerdi artık

yeraltı dünyasında,

doldurmak için uğraşacaklardı

delik fıçıyı şarapla,

sonsuza değin.

Operamız 1 yaşında

ANTALYA Devlet Opera ve Balesi, kuruluşunun birinci yıldönümünü, özel bir baloyla kutlayacak.

Geçtiğimiz yıl 5 Nisan tarihinde gala konseriyle açılışı gerçekleşen Antalya Devlet Opera ve Balesi, geçen bir yıl içinde, Çardaş Prensesi opereti, Seni Seviyorum müzikali ile Metropol ve İlişkiler balelerini sahneledi ve sayısız konserler verdi.

Ceylan Inter Continental Oteli'nin sponsorluğunda gerçeleşecek Kuruluş Yıldönümü Balosu'na, Kültür Bakanı İstemihan Talay da katılacak.

Fırat'ın imza günü

KAR Altında Güvercindi Kalbim adlı şiir kitabı yayınlanan Şair Musa Fırat, yarın ANSAN'da okurlarıyla buluşuyor.

Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Antalya Sanatçılar Derneği üyesi olan Musa Fırat'ın ilk kitabı olan Papatya Yağmuru 1998'de yayınlanmıştı. Şiirlerinde toplumsal olayları ele alıp, aşk, kardeşlik, yalnızlık ve hüznü anlatan Musa Fırat, geçtiğimiz yıl da Allepen Dergisi şiir yarışmasında ikinci olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!