Kültür Sanat

Güncelleme Tarihi:

Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güzelliğe ulaşabilmenin tek yolu: Sanat

Bir portre: Ressam Himmet Öcal

Sanat, insan ile en sıkı diyaloğu kurabilen, en canlı kültür dalıdır.

Sanat felsefesi, sanat estetiği, yüksek sanat anlayışı gibi tartışmaların yanında insanlar, kendi hakiki amaçlarını gizleyerek, sanatı bazı emellerine alet etmek istedikçe de, bu tartışma böyle devam edecektir.

Sanatçılar her türlü çalışmalarını insan için yaparlar, sanat eserini laf olsun diye ve sadece becerilerini ortaya koymak için yaratmaz ve üretmezler.

Sanatçı, sanat eserini yaratırken, sanıyorum tek endişesi, sanat estetiğini yakalayarak plastik güzelliğe erişmek için çabalar ve çırpınır. Onun içindir ki, kimilerine göre ‘‘Sanat sanat içindir’’ kimilerine göre ‘‘Sanat toplum içindir.’’ Sonuçta şunu söyleyebiliriz; Sanat güzelliğe erişmenin tek yoludur. Güzelliğe açılan ışıktan bir kapı aralığı olabilmek, o sihirli ışığın yayılmasındaki yorucu, zor yolda bizimle birlik olan her güzel insana, Akdeniz güneşi kadar sıcak, Akdeniz suyu kadar temiz, Toroslar kadar gizemli selamlar.

İlişkiler ve Metropol

Antalya Devlet Opera ve Balesi, İlişkiler ve Metropol'den oluşan iki sahnelik ilk bale gösterisini, Antalyalı sanatseverlere sundu.

AKM'de sergilenen bale şöleninin ilk perdesi, Tolstoy'un romanından Koreograf Mehmet Balkan tarafından sahneye uyarlanan ‘‘İlişkiler’’di.

Çaykovski ve Rahmaninov'un müziklerinin kullanıldığı eserde, günümüzde yaşanan insan ilişkilerinden kesitler sunuldu. Müziği Coppland'a Koreografisi ve Librettosu Mehmet Balkan'a ait olan Metropol'de, büyük bir kentte geçen olaylar mizahi bir bakış açısıyla anlatılıyor. Bu ilk gösteri, sanatseverlerin büyük ilgisini çekti. Antalyalı sanat dostları, Devlet Opera ve Balesi'ni bu çalışmada da yalnız bırakmadı. Orkun&Ozan Sanat Galerisi prömiyer gösterisi ile ilgili kitapçık ve broşürleri hazırlarken, Hotel Kışlahan'da gösteri bitiminde kokteyl verdi.

Asiye nasıl kurtulur?

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Atölyesi, Asiye Nasıl Kurtulur? adlı oyunu tekrar sahneledi. Oyunu, 1970'li yıllarda, kentleşme, göç, sanayileşme gibi olguların toplumsal yapıda yarattığı değişim sancıları üzerine yazdığı eserlerle, Türk izleyicisinin büyük beğenisini kazanan Vasıf Öngören yazmıştı.

Öngören'in epik üslupta hazırladığı Asiye Nasıl Kurtulur? oyununda, yoksul ve kimsesiz olan Asiye, bir fahişe olan annesinin yazgısını yaşamak istemez.

Eğitimini tamamlamak ve bir meslek sahibi olmak onun da hakkıdır. Ancak acımasız bir sistem içinde, olması gereken haklar geçerli değildir.

Sistemin yargılandığı oyunda, toplumda acı çeken insanlara rağmen, bireysel kurtuluşun bir değeri olup olmadığı mizahi bir dille, irdeleniyor.

Yüzyılın son etkinlikleri

Antalya, milenyuma birbirinden güzel etkinliklerle veda ediyor. Antalya Devlet Tiyatrosu, bin yılın son haftasında, Othello'nun Ölümü, Külkedisi, Gülyabani ve Tatil'i sergiliyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'da, 2000 yıla, Masal Var Masalcık Var, Aşk Grevi ve Politikada Bir Sarıçizmeli oyunları ile vedalaşıyor. Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin ‘‘Yüzyılın Konseri’’ ise yarın akşam AKM'de.

Asrın son etkinliklerinin programı şöyle:

SERGİ-GÖSTERİ:

DGSG : GÜSAD Üyelerinin Karma Suluboya Sergisi

ANSAN : Plastik Sanatlar Karma Sergisi

TODOSK: Cemal Ertugay Saydam Gösterisi (29 Aralık)

SÖYLEŞİ:

AKM : Doğan Cüceloğlu ‘‘Kişilik Gelişmesi’’ (30 Aralık)

ANSAN : Gülten Kınık ‘‘2000 yılına Şiirsel Yolculuk’’ (25 Aralık)

TİYATRO-OPERA-BALE:

ADT: Othello'nun Ölümü (25 Aralık) Matine/Suare

Külkedisi (29 Aralık) Matine

Gülyabani (28-29-30 Aralık) Suare

Tatil (31 Aralık) Suare

ABT: Masal Var Masalcık Var (25-28 Aralık) Matine

Aşk Grevi (28 Aralık) Suare

Politikada Bir Sarıçizmeli (25-28-29 Aralık) Suare

ADOB:Yüzyılın Konseri

T.Atölyesi: Asiye Nasıl Kurtulur (29-30 Aralık)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!