Turan YILMAZ/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 00:00
İstanbul, Avrupa Konseyi’nin vereceği ‘Avrupa Kültür Başkenti’ unvanını bekliyor. ‘Avrupa Kültür Başkenti’ unvanı, altyapı yatırımları ile dev kültür ve sanat projeleriyle İstanbul’u ‘dünya kentleri’ ligine taşıyacak. Kültür başkenti İstanbul, yalnız başına 10 milyon turist çekecek.
İSTANBUL, Avrupa Konseyi’nin ‘Kültür Başkenti’ projesinde 2010 yılı için aday oldu. Bu tarih, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin en önemli dönüm noktası olan müzakere sürecinin sonuna, yani Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili kararın verileceği döneme denk geliyor. 100 değişik proje kapsamında 400 ile 600 arasında uluslararası kültür ve sanat etkinliğine sahne olacak İstanbul’a, 7 ile 10 milyon arasında yeni turistin gelmesi de bekleniyor.
‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ Girişim Grubu Danışma Kurulu Başkanı Egemen Bağış, ‘Türkiye’nin aynası’ olarak nitelediği İstanbul’un tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını söyledi. ‘Farklı kültürler tarih boyunca barış ve harmoni içinde birlikte yaşamışlardır’ diyen Bağış şöyle devam etti: ‘İstanbul, farklı geçmişleri olan insanların kendi kültürel zenginlikleri içinde yükselmelerine imkan veren güvenli bir liman da oluşturmuştur.’ Bugün, Avrupa’nın sınırının nerede bittiğini tartışmanın anlamsız ve vizyonsuz bir yaklaşım olduğunu da belirten Bağış şunları ekledi: ‘Avrupa, İstanbul’da bitmez, İstanbul kıyılarında başlar.’
Neler yapılacak
İstanbul’un kültür başkenti olması için düzenlenecek kültür ve sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
Anneler, Tanrıçalar ve Sultanlar Sergisi: 10 bin yıllık Anadolu tarihinde çıkılacak bir seyehatle, imparatoriçe Teodora’dan Artemis’e, Meryem Ana’dan Venüs’e, Hürrem Sultan’dan Mihri Hanım’a kadar bu topraklarda iz bırakmış kadınlar anlatılacak.
Topkapı Siber Müzesi: Rusya’daki ünlü Hermitage Müzesi’nde IBM’in yaptığına benzer şekilde Topkapı Sarayı da bilgisayar ortamına taşınarak, ‘Siber Müze’ haline getirilecek.
Zaman Kapsülünde İstanbul Tarihi: Süleymaniye’den Ayasofya’ya, tarihi Bizans surlarından Fener Patrikhanesi’ne kadar İstanbul’un çok kültürlülüğü, dil ve dinliliği sergilenecek.
Arkeolojik Belgelerle Göçmenler: İstanbul’un, dünyanın her yerinden gördükleri baskılar üzerine kaçıp gelenlere nasıl bir sığınma mekanı olduğu anlatılacak.