Güncelleme Tarihi:
Çapı sadece 10.16 cm. olan teleskop yaklaşık 500 ışık yılı (1 ışık yılı: 10 trilyon km) uzaklıktaki parlak yıldızın periodik olarak azalan ışığının izlerine rastladı. Işığın azalması, yıldız ile Dünya arasından geçtiği sırada ışığın bir kısmını düzenli olarak engelleyen bir gezegenin varlığına işaret ediyor. Daha sonra çapı 10 metre olan Hawaii'deki Keck I teleskobu ile yapılan ölçümde bu bulgular dogrulandı.
Geçmişte Güneş yerine bir yıldızın yörüngesinde dolaşan 100 kadar gezegen bulunmuştu, ancak bunların çoğunun keşfi kendine özgü bir 'titremesi' (yakınlarda bir gezegen olduğunun işareti) olan yıldızların izlenmesiyle gerçekleşmişti.
DEV GAZ KÜTLESİ
Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde olan yeni gezegen Lyra takımyıldızında yer alan dev bir gaz kütlesi. Yörüngesindeki yılnızın etrafını her üçgünde bir 6.4 milyon km. uzaktan dolaşıyor.Bu Merkür'ün Güneş'in yörüngesinde dolaştığından çok daha hızlı ve yakın.
GEZEGEN KEŞFİNDE YENİ DÖNEM
Bu son gezegeni bulan teleskop, Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TrES) adlı küçük çaplı teleskop ağının bir parçası. TrES özellikle parlak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin keşfi için tasarlandı.Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden (HSCA) yapılan açıklamada bu kadar küçük bir teleskop kullanılmasının gezegen keşfi alanında yeni bir dönemin kapılarını açabileceğine dikkat çekildi. HSCA'dan Guillermo Torres, "Bu buluş sıradan teleskopların bile gezegen araştırmalarına büyük katkı yapabileceğini gösterdi" diye konuştu.