Küçük silahşorlar

Güncelleme Tarihi:

Küçük silahşorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2009 00:00

Polis teşkilatının 164. yıl törenleri kutlamalarına özel kıyafetleri ve oyuncak silahlarıyla çok sayıda çocuk da katıldı. Uzmanlar üniforma ve silahın çocuğu şiddete yönlendirebileceğine, gelişimine olumsuz etki yapabileceğine işaret ediyor.

TÜRK Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 164. yıldönümü yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dün Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Çanakkale, Amasya, Düzce ve Kütahya’da törenler düzenlendi. Ancak polis teşkilatının halkla bütünleşmesi ve kaynaşması amacıyla yapılan törenlere küçük çocukların birbirlerine oyuncak silah doğrulttuğu görüntüler damgasını vurdu.

Birçok kentte törenlere polis üniforması giydirilmiş küçük kız ve erkek çocukları getirildi. Kimi motorize ekip, kimi çevik kuvvet, kimi de özel tim giysili küçük polisçiklerin bellerine oyuncak tabancalar da takıldı. Yetmedi ellerinde uzun namlulu oyuncak silahlar verildi. Sevimli polisçikler, polis müdürlerinin, anne ve babalarının gülümseyen bakışları önünde o silahları çektiler, birbirlerine doğrulttular.

Çocuğa silah vermek üzücü

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, çocukların oyuncak silahla törenlere katılmasını eleştirdi. Dedeman şunları söyledi:

"Bu görüşün değişmesi lazım. Nasıl bir çocuğun eğitiminde ailenin davranış biçimi önemliyse toplumun gelişimi için temsil eden meclis üyelerinin, devlet büyüklerinin hassasiyeti önemli. Önce örnek olmamız gerekiyor. Polis kutlamasında çocuğun eline silah verilmesi gerçekten üzücü. Çocukları yanlış yönlendiriyor. Silah, şiddetin en uç noktası ve öldürücü bir alet. Başka bir hiçbir işlevi yok. Küçük yaştaki çocuklara şiddeti ve öldürme aracı olan silahı benimsetmek, şiddeti körüklemek ve insan ölümüne neden olmasına yol açmak gerçekten yanlış bir davranış biçimi. Bu konuda en bilinçli olması gereken polisin bunu yapmaması lazım. Polisin elbette silahı olacak ama çocuğun elindeki silahın sorumlusu Emniyet Genel Müdürlüğü’dür."

Elde, belde tabanca

MARDİN’de düzenlenen törenlere kamuflaj giysili küçük bir çocuk elindeki oyuncak otomatik tüfekle katıldı. Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda ise polis giysisi giymiş üç küçük çocuğun oyuncak tabancalarla birbirlerine ateş ederek oyun oynaması dikkat çekti. Manisa’da ise motosikletli polis kıyafeti giyen siyah gözlüklü çocuk belindeki oyuncak tabancayla poz verdi.

Çocukları öne çıkartmak hata

Dr. Şeref Özer (Türk Psikiyatri Derneği Başkanı)

Gerçeği değerlendirme yetisi yerleşmemiş, olayları analiz edecek yaşa henüz gelmemiş yaştaki çocukların yasadışı eylemlerde veya böyle bayramlarda ön plana çıkarılması, üniforma ve silaha özendirilmesi, ileri yaşlarda yanlış yerlere kanalize olmalarına yol açabilir. Belki bu üniformaların giydirilmesiyle amaçlanan polislere sempati duyulması, özendirilmesi. Ama şiddet içeren ve çağrıştıran herşey çocuktan uzak tutulmalı. Çocuklar için şiddet içeren filmleri nasıl uygun değilse, böyle bayramlarda ya da eylemlerde öne çıkarılmasını da doğru bulmuyorum. Çocuklara doktor önlüğü, hakim, savcı cübbesi giydirilse anlarım. Ancak polis veya asker üniforması farklı. Bunlar aynı zamanda silah taşıyor. Çocukların bu üniformaları giymesi ve silah tutması her zaman polisliği veya askerliği seçmesiyle sonuçlanmıyor. Kendilerini silaha ve şiddete daha yakın hissetmesine yol açabilir ki bunu endişeyle karşılıyorum.

Mesleği yanlış algılayabilir

Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi)

Çocuk polisliği güç sahibi olmak ve başkalarına zarar verebilme hakkı olarak algılayabilir. Üstelik silahla polisin koruyuculuk rolü değil, saldırganlık rolü ön plana çıkarılıyor. Mesleğin yardımseverlik, koruyuculuk gibi yönlerini ön plana çıkarmak daha doğru bir davranış. Böylece çocuklar kendilerini iyi örneklerle özdeşleştirir.

İlerki yaşlarda sorun olabilir

Şenay Yılmaz (Çocuk Gelişim Uzmanı)

Aileler özellikle 3-5 yaşlarındaki çocuklara bazen asker veya polis üniforması bazen de yetişkin gibi kravat, takım elbise giydiriyor. Bu sağlıklı değil. Bu yaştaki çocuklar kimlik arayışında, etrafını daha çok tanımaya çalışır. Yetişkinin yaptığı şeylere odaklanır. Çocukların böyle üniformalar giymesi ileri yaşlarda sorunlara yol açabilir. Özellikle hareketli, saldırganlığa eğilimi olan çocuklarda. Bunlarla farklı bir kimlik yaşamaya başlıyorlar. Saldırganlığı model alıyorlar. Şiddete eğilim artıyor. Hayal dünyasında oldukları için gerçekle hayali karıştırabiliyorlar. Asker, polis böyle yapıyor deyip, örneğin şiddeti arkadaşlarına yöneltebiliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!