Güncelleme Tarihi:
Yarışmada genç Türk yeteneklere ödül yağdı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık İlköğretim Okulunda öğrenim gören 11 yaşındaki Berfin Aksu, Müzik Hazırlık Lisesinde okuyan Zeynep Köksal ve Aybek Alimov, ABD, Almanya, Moldova, Sırbistan, Ukrayna ve Romanya gibi çeşitli ülkelerden katılan genç yeteneklerle yarışarak üstün başarı gösterdi.
Toplam 4 kategoriden oluşan yarışmaya 36 yarışmacı katılırken, A kategorisinde yarışan 11 yaşındaki Berfin Aksu, Paganini'nin “Caprice No:14” ve George Enescu'nun “Adagio” eserlerini seslendirerek finale kaldı. Genç yaşında dördüncü kez uluslararası bir organizasyona katılan yetenekli sanatçı, finalde de Paganini'nin “La Campanella” ve Mendellsohn'un “Concert 1. Bölüm”ünü seslendirerek birinci oldu.
Tüm kategorilerde Enescu'nun bir eseri zorunlu olarak çalınırken, “En İyi Enescu Yorum Ödülü” ve “Constantin Dragoi” özel ödüllerini de Berfin Aksu elde etti.
B kategorisinde yarışan 14 yaşındaki Zeynep Köksal, Paganini'nin “Caprice No:16” ve George Enescu'nun “Nocturna” adlı yapıtlarını seslendirerek finale kaldı. Köksal, finalde Sarasate'nin “Introduction Tarantella” ve Lalo'nun “Simfonia” adlı yapıtından birinci bölümü seslendirerek üçüncü oldu.
D kategorisinde yarışan 19 yaşındaki Aybek Alimov ise Johann Sebastian Bach'ın “Sonat 1.sol minor, Adagio si Fuga”, Mozart'ın “Concert No:5, 1. Bölüm” ve George Enescu'nun “Sonat Op.6 No:2 Fa minor” adlı yapıtlarını yorumlayarak finale kaldı. Alimov, finalde de Maurice Ravel'in “Tzigane” ve Çaykovski'nin “Concert-Re major üçüncü bölümü”nü seslendirerek yarışmada üçüncülük ödülünü kazandı.
Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde eğitimlerine devam eden öğrenciler keman çalışmalarını Muhammedjan Turdiev ile sürdürüyor.
Yarışmada jüri başkanlığını ABD'den Edward Schmieder yürütürken, jüri üyeliklerini ise Romanya'dan Cornella Bronzetti, Alexandru Tomescu, Laura Modorcea ile ABD'den Janet Packer üstlendi.
"6.5 yaşından beri keman çalıyorum"
Yarışmada birincilik ödülü ile 2 özel ödülü kucaklayan 11 yaşındaki Berfin Aksu, 6.5 yaşından bu yana keman çaldığını söyledi. Erken müzik eğitimine piyanoyla başladığını anlatan Aksu, daha sonra “elinin kemana daha uygun olduğunun” söylendiğini ve böylelikle çok sevdiği enstrümanına yöneldiğini ifade etti.
Dördüncü kez bir uluslararası organizasyona katıldığını dile getiren genç kemancı, “Bu yarışmayla uluslararası organizasyonlara katılımım dördüncü kez oluyor. Yine heyecanlanıyorum aslında” dedi.
Kemanı severek çaldığını ve ileride de aynı sevgiyle devam edeceğini vurgulayan Berfin Aksu, gelecekteki hedefini de “hem ünlü ve iyi bir kemancı olmak”, hem de “keman öğretmek” olarak özetledi.
19 yaşındaki Aybek Alimov da yarışmada üçüncülük ödülünün kendisi için sürpriz olduğunu, çok şaşırdığını, bir yandan da sevindiğini dile getirdi. Alimov, Türkiye'de iki ünlü keman sanatçısı Suna Kan ile Ayla Erduran'ı kendisine örnek olarak aldığını söyledi.
Kemanla 6 yaşında tanışan 14 yaşındaki Zeynep Köksal ise ilk kez uluslararası bir yarışmaya katıldığını ve çok heyecanlandığını belirtti. Köksal, duygularını, “Aslında bu sonucu çok da beklemiyordum ama kendime güvenim arttı. İlerdeki hedefim, hem iyi bir solist kemancı olmak, aynı zamanda keman öğretmek” sözleriyle aktardı.
"Artık sürpriz olmuyor"
Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Işın Metin, genç sanatçı adaylarının başarısından çok mutlu olduklarını söyledi.
İlk başlarda her önemli derecenin kendileri için sürpriz olduğunu dile getiren Metin, “Aynı sevincimiz, aynı heyecanımız devam ediyor. Aynı büyük mutlulukla hepsini kutluyoruz. Ama artık sürpriz olmuyor, artık şaşırmıyoruz, onlar da şaşırmıyor” sözleriyle üniversitenin uluslararası organizasyonlardaki başarısını özetledi.
Böyle uluslararası organizasyonların öğrencilerin özgüvenlerini artırdığını ifade eden Metin, yarışmayla ilgili düşüncelerini de şöyle dile getirdi: “Bütün öğrencilerimizin yollarının açık olmasını, sanatta istedikleri yere ulaşmakta önlerine hiçbir engel çıkmamasını diliyoruz. Eminim yaz aylarına kadar herhalde bir 5-10 öğrencimiz daha yarışmalara katılacak ve onlar da böyle iyi derecelerle gelecekler. Biz bu öğrencilerimizin tabii ki müzikle ilgilenmeye devam etmelerini istiyoruz. O zaten öyle olacak, onu biliyoruz. Ama bundan keyif, zevk almaya ve bunu ön planda tutmaya devam etmelerini istiyoruz. Başka yönlere, yollara ağırlık vermek zorunda kalmamalarını istiyoruz. Umarız ki her birinin sadece bununla ayakta durabilecekleri, mutlu birer hayatları olur.”
Öğrencilerin keman çalışmalarını sürdürdüğü Muhammedjan Turdiev de 20. yüzyılın en büyük kemancılarından olan Enescu'nun ismini taşıyan bir yarışmada derece almaktan gurur duyduklarını belirtti.
Öğrencilerin performanslarını daha iyi görebilmeleri için konser ve yarışmaların büyük önem taşıdığını vurgulayan Turdiev, “Yarışmaların seviyesi ve orada öğrencilerimizin gösterdiği performans, bir sonraki aşama için bir ipucu oluyor” dedi.
Yarışmaya dört kategoride değişik ülkelerden 36 kemancının katıldığını ve burada iddialı olmayan hiçbir öğrencinin bulunmadığını aktaran Turdiev, “Genel olarak bir sonuç beklentiniz yoksa yarışmaya katılmanın bir amacı da olmuyor. Bundan dolayı her yarışmacı mutlaka iddialı, yani kazanan da kaybeden de iddialı. Orada iddialı olmayan yok” diye konuştu.
Yarışmada çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Turdiev, jüri değerlendirmelerinde de grup olarak başarılı olduklarının altının çizildiğini sözlerine ekledi.