Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor   Â
Â
Büyük Okyanus'un tropikal bölgelerinde su sıcaklığının düşmesiyle ortaya çıkan La Nina kasırgası, dünyanın en önemli tarım bölgelerindeki yağış ve sıcaklık sistemlerini değiştirme riski yaratıyor.
İşlemciler Rusya'daki kuraklık ve sonrasında hububat ihracatına yasaklama gelmesiyle emtia piyasalarında yaşanan oynaklığın, iklim koşullarındaki gelişmelerle daha da dalgalı hale geleceğini belirtiyor.
Avustralya merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Macquarie Group'tan emtia analisti Kona Haque, "Hububat fiyatlarının artış gösterdiği bu dönemde, bahsedilen risk korku veriyor. Hava koşullarında biraz daha bozulma görüldüğü takdirde fiyatların yeniden artması fazla zaman almayacaktır" dedi.
ARALIK’TA ZİRVE YAPACAK
Meteoroloji uzmanları La Nina kasırgasının harekete geçtiğini ve yılın geri kalanında güçlenerek Aralık ayında doruk noktasında ulaşacağını belirtiyor. La Nina'nın o dönemde en büyük zararı, Güney Yarımküre’nin tahıl ambarları olan Arjantin, Brezilya, Güney Afrika ve Avustralya vermesi bekleniyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi de La Nina'nın gün geçtikçe güçleneceği ve 2011 yılının başlarında etkisini yitireceği yönünde öngörüde bulunuyor.
La Nina, 1997'den beri görülen ve Mayıs ayında etkisini yitiren en şiddetli El Nino kasırgasından sonra geliyor. El Nino, 2010 yılının ilk yedi ayındaki ortalama sıcaklığın rekor dereceye çıkmasına ve şeker ve kauçuk gibi ham maddelerin fiyatlarında yükselişe neden olmuştu.
BUÄžDAY HIZLI ARTMIÅžTI
Geçen iki ay hava koşullarının emtia fiyatları üzerinde ne kadar etkili olduğunu yeniden gösterdi. Karadeniz bölgesinde yaşanan kuraklık sonrasında buğday fiyatları yaklaşık yüzde 60 yükselirken, mısırın fiyatında da yüzde 20'yi aşan artış görülmüştü.
Uzmanlar El Nina ile iklim koşullarında yaşanacak değişimin belli başlı emtia üzerindeki olası etkilerini şöyle sıraladı:
Buğday: Kuraklık Arjantin'in buğday hasadına zarar verebilir. Doğu Avustralya daha fazla yağmurun avantajını yaşayabilir ancak bu durumun ülkenin kuraklık yaşayan batı kısmına fazla faydası olmayacak.
Mısır: Normalden daha fazla olacak kuraklık Arjantin ve Güney Brezilya'daki mısır hasadını vuracak. Ancak, bu kayıp Güney Afrika'ya düşen daha fazla yağmurla elde edilecek hasat fazlasıyla kısmen telafi edilecek.
Soya çekirdeği: Arjantin ve Güney Brezilya'da yaşanacak olan hasat kaybı, Brezilya'nın orta bölgesinde oluşacak daha elverişli koşullardan elde edilecek fazlayla telafi edilebilir.
Kahve: Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya'da yağmurların geç başlamasına neden olacak. Geç gelen yağmurların yoğunluğunun sel baskınlarına yol açacak olması üretim miktarının ne olacağına yönelik tahmini güçleştiriyor. Endonezya ve Vietnam'da da sel nedeniyle üretim azalabilir.
Petrol: Atlas Okyanusu'ndaki fırtına döneminin daha aktif hale gelmesi petrol fiyatlarının yükselmesine neden olacak.
Doğal gaz: Fırtına döneminin şiddetlenmesi yakın dönemde fiyatların artmasına neden olsa da, Kuzey Yarımküre'de daha sıcak bir kış yaşanacak olması talebi yeniden düşürecek.
* Bu yazı Financial Times'ta, "La Niña gathers herself to upset crop prices" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
Â