Küçük ’isyana teşvikten’ tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Küçük ’isyana teşvikten’ tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2008 00:00

Ergenekon soruşturması sonrası gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli kur. Albay Fikri Karadağ ile Susurluk sanığı Sami Hoştan’ın aralarında bulunduğu 13 kişi, "halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik ve örgüt üyeliği" suçlamasıyla cezaevine konuldu.

ERGENEKON örgütü soruşturması kapsamında polis tarafından gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 8 kişi daha tutuklandı. Önceki gün gönderildikleri Beşiktaş’taki İstanbul Adliye binasında 24 saatten fazla süren sorgu ve diğer işlemlerin ardından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, Susurluk davası sanığı Sami Hoştan, Hüseyin Görüm, Oğuz Alparslan Abdülkadir ve Hüseyin Gazi Oğuz ’Örgüt faaliyeti çerçevesinde halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik ve örgüte üyelik’ suçlamasıyla cezaevine gönderilirken, gazeteci Güler Kömürcü ise mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cuma günü sabah saatlerinden itibaren gruplar halinde adliyeye çıkarılan zanlılardan 5’i savcılık sorgusunun ardından sonra serbest kalmış, mahkemeye sevk edilen 13 kişiden 8’i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 5’i tutuklanmıştı. Son 8 kişiyle cezaevine konulanların sayısı 13 oldu.

SABAHA KADAR SORGU

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük emniyetteki işlemlerinin ardından Cuma günü saat 23.45’de, emekli Albay Fikri Karadağ da yarım saat sonra adliyeye getirildi. Veli Küçük’ün savcılık sorgusu Cumartesi sabahı 03.00’de başladı. Yaklaşık iki saat süren sorguyu Savcı Zekeriya Öz yaptı. Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen el bombalarına ilişkin yürütülen soruşturmaya ilişkin göz altına alınan Veli Küçük, Fikri Karadağ, Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Güler Kömürcü, Sevgi Erenerol, Hüseyin Görün, Oğuz Alparslan Abdülkadir ve Hüseyin Gazi Oğuz tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sabaha karşı sorgulara ara verince Küçük ve 8 şüpheli geceyi adliyede geçirdi.

MAHKEMEDE 6.5 SAAT SORGU

Nöbetçi mahkeme heyeti dün sabah erken saatlerden itibaren zanlılarla ilgili dosyayı ve hem polis hem savcılıkta verilen ifadeleri inceledi. Saat 15.30 sıralarında zanlılar dinlenmeye başlandı. Saat 22.00’ye kadar süren mahkeme sorgusunun sonunda, heyet kararını açıkladı ve 8 kişi tutuklandı. Gazeteci Güler Kömürcü ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sanıklar çevik kuvvete ait otobüslerle Kartal Cezaevi’ne cezaevine götürülürken, Sevgi Erenerol ise Paşakapısı Kadın Ceza ve Tutukevi’ne kondu.

Susurluk’tan beri adı var

VELİ KÜÇÜK:Emekli Tuğgeneral. JİTEM’in kurucusu. 1996’da Susurluk’ta ölen Çatlı’nın cenazesini almak isteyince adı gündeme gelmişti. Gazeteci Hrant Dink cinayetinde adı geçti. Cumhuriyet tarihinde polis tarafından gözaltına alınarak sorgulanan ilk paşa ünvanını aldı.

Kemal KERİNÇSİZ:Büyük Hukukçular Birliği’nin Elif Şafak, Orhan Pamuk, Perihan Mağden, Hrant Dink hakkında kampanyalarla adını duyurdu. Ermeni Konferansı’nın iptali için de dava açtı.

FİKRİ KARADAĞ: Emekli Kurmay Albay. Danıştay saldırısından sonra Kuvvai Milliye Derneği’ni kurdu. ’Ölme-öldürme’ yeminiyle tanındı.

ZEKERİYA ÖZTÜRK:Danıştay baskınından sonra gözaltına alındı. Ümraniye’de ele geçirilen bombaların sahibi olduğu iddia edildi. Evinde gizlilik derecesi yüksek belgeler ele geçirildi.

HÜSEYİN GÖRÜM:Kuvayi Milliye derneğinin ikinci adamı. "İmam" lakabıyla tanınıyor. Örgüt elemanlarının nikáhlarını milli bir törene dönüştürdü.

SEVGİ ERENEROL:Türk Ortodoks Patrikhanesi basın sözcüsü. Avukat Kerinçsiz’le 301 davalarında, Veli Küçük’le ulusalcı toplantılarda boy gösterdi.

MUHAMMED YÜCE:Jandarma uzman çavuş olarak Bursa’da görevliydi. Pamuk’a düzenlenecek süikastle ilgili tetikçi Selim Akkurt’u bulan kişi olarak adı geçti.

ERKUT ERSOY:Yönettiği "Özel Büro İstihbarat Grubu"nun 1998’den bu yana istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu belirtiliyor. Ersoy, kendilerini Özel Harp Dairesi’nin ’Beyaz Kuvvetler’ine benzetiyordu.

SAMİ HOŞTAN: Susurluk davasında 4 yıl hapse mahkum oldu. İddialara göre Ergenekon oluşumunun lojistik desteğini sağlıyor. 2. MİT Raporu’nda DHKP-C ile ilişkili olduğu, İspanya, Hollanda ve Kolombiya bağlantılı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı öne sürüldü.

EROL ÖLMEZ: Kuvayı Milliye’nin eski çaycısı. Kahraman Şahin ile telefon görüşmelerinde, "Erdoğan’ın bacaklarına sıkacağız" dediği tutanaklarda yer aldı.

KAHRAMAN ŞAHİN: Kuvayı Milliye’ye yakın isim. Erol Ölmez’le telefon görüşmeleri Ergenekon dosyasında yer aldı.

HÜSEYİN GAZİ OĞUZ:Kuvayi Milliye Derneği Pendik İlçe Başkanı.

Sorgularını 3 savcı yaptı

Kemal
Kerinçsiz, Veli Küçük, Fikri Karadağ, Sevgi Erenerol, Ali Yasak, Güler Kömürcü, hakim ve savcılar tarafından kullanılan protokol kapısından adliyeye alındı. Avukat Fuat Turgut ile Sami Hoştan’ın da aralarında bulunduğu 19 şüpheli ise sanık ve şüphelilerin getirildiği arka kapıdan nezarete alındı. Zanlıların Cuma sabahı 09.00’da başlayan savcılık sorguları dün sabah 05.00’de bitti. Şüphelilerin sorguları Savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Süleyman Pehlivan tarafından yapıldı. Avukat Kemal Kerinçsiz’in önceki gün 18.00’de başlayan savcılık sorgusu yaklaşık 10 saat sürdü ve 04.00 sıralarında bitti. Kerinçsiz’in sorgusunu Savcı Mehmet Ali Pekgüzel yaptı.

313. madde 15-20 yıl hapis öngörüyor

ERGENEKON davası sanıklarına yöneltilen, "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı siláhlı bir isyana tahrik" suçlaması, Türk Ceza Kanunu’nun "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" bölümündeki 313’ncü madde kapsamında bulunuyor. Madde, bu suçları işlemek amacıyla siláhlı örgüt kuran veya yöneten kişilere 10 yıldan 15 yıla, bu örgüte üye olanlara 5 yıldan 10 yıla, bu örgütlere silah sağlayanlara da 15 yıla kadar hapis öngörüyor. Sözkonusu madde aynen şöyle:

MADDE 313. - (1) Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı siláhlı bir isyana tahrik eden kimseye onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir. İsyan gerçekleştiğinde, tahrik eden kişi hakkında yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı siláhlı isyanı idare eden kişi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır. İsyana katılan diğer kişilere altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Bir ve ikinci fıkrada tanımlanan suçların, Devletin savaş hálinde olmasının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi hálinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

(4) Bir ve 2. fıkrada tanımlanan suçların işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hálinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!