Güncelleme Tarihi:
Festivalde yer alan oyunlar, her gün saat 11.00 ve 14.00'de sahnelenecek. Tiyatroya gitmemiş, çocuklar ve maddi gücü yetersiz okulların oyunları seyredebilmeleri için Akün Sahnesi, Şinasi Sahnesi, Altındağ Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Küçük Tiyatro ve Stüdyo Sahne'de saat 11.00 temsilleri ücretsiz sergilenecek.
AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Festival, 25 Nisan Cuma günü Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, festival komitesi ve katılımcıların festivalin esin kaynağı Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ve temennilerini sunmak üzere Anıtkabir'i ziyaret etmeleri ile başlayacak.
Festival bünyesinde yerli ve yabancı oyunların yanı sıra çocuk ve gençlik tiyatrolarının gelişimini hızlandırmak, bu konularda fikir alışverişinde bulunmak ve yeni yazarların yetişmesine olanak tanımak adına atölye çalışmalarına da yer verilecek. Festival kapsamında yapılacak atölye çalışmaları şöyle:
"Festivalin açılışından önce 20-24 Nisan tarihleri arasında Frederic Herrera "Gold and Sılver" (Altın ve Gümüş) adlı bir atölye çalışması düzenleyecek. Devlet tiyatroları sanatçılarının katılacağı bu atölye çalışmasının sonucunda ortaya çıkan eser 25 Nisan Cuma günü Akün Sahnesi'nde seyircilere sunulacak.
Festival bünyesinde ikinci atölye çalışması Stüdyo Sahne'de Tiyatro Çatı ve Teoman Tenikeci ile birlikte yapılacak.
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde ise 26 Nisan Cumartesi 16.00-18.00 saatleri arasında Goethe Instıtut’ün katkılarıyla Anja Tuckermann 'çocuk tiyatrosundan sonra ne gelmeli, gençlik tiyatrosunun önemi' başlıklı bir sunum yapacak. Bir üçlemenin ilk basamağını oluşturan bu sunumu 27 Nisan Pazar günü Şinasi Sahnesi'nde Hamburg Gençlik Tiyatrosu tarafından sergilenecek genç izleyicilere yönelik "Playback Life" (Kopya Yaşamlar) adlı oyun ve Pazartesi günü Hamburg Gençlik Tiyatrosu sanat yönetmeni Klaus Schumacher'in gençlik tiyatrosu ile ilgili sunumu takip edecek.
27, 28 Nisan'da Kanada'dan Luciano Logna yönetmen, oyuncu ve yazarlarla karakter yaratmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirecek. Daha çok oyunculuk temelli bu çalışmada karakter yaratma çabasında önyargıların üzerimizde nasıl bir değişim yarattığı anlatılacak."
Türkiye'de çocuk ve gençlik tiyatrosunda yazar bulma sıkıntılarını bir nebze azatmak adına yazar, yazar adayları ve oyuncuların biraraya geleceği bir atölye çalışmasını da DT sanatçılarından Eray Eserol gerçekleştirecek. Yazarlar, yazar adayları ve çocukların bir araya geleceği bu çalışmada katılımcılar kendi aralarında kurdukları takımlar ile çocuklara amaçlarını daha doğru iletebilme yollarını arayacaklar. Genç yazarlara tecrübe kazandıracak bu çalışmada oyunları ileride seyredecek çocukların üretim aşamasında etkin olmaları amaçlanıyor.
FESTİVALDEKİ YERLİ OYUNLAR
Festivale Van Devlet Tiyatrosu "Nasreddin İnadın Sonu", Trabzon Devlet Tiyatrosu "Don Kişot", Antalya Devlet Tiyatrosu "Tablolarda Tiyatro", Diyarbakır Devlet Tiyatrosu "Dünyanın Eski Zamanlarında/ Meddah", Konya Devlet Tiyatrosu "Midas'ın Kulakları" adlı oyunlarla katılacaklar.
Kukla tiyatrosu alanında önemli çalışmalara imza atan Lüleburgaz Uçan Eller Kuklaevi "Gün Işını", Çankaya Belediyesi "Pippi ve Uzun Çorap", İzmir Karşıyaka Belediyesi "Domates ve Gözlük", Polis Amca Okulu ise "Yedi Köyün Yargıcı" adlı oyunlarla festivaldeki yerlerini alıyor.
FESTİVALDEKİ YABANCI OYUNLAR
Litvanya eğitim sistemini eğlenceli bir dille anlatan oyunu "M", Hollanda dans figür tiyatrosunun bir örneği olan "Madcap", İngiltere ise "Drogo Island" ile Ankara'ya geliyor. Festivale iki oyunla katılan ülkelerden Almanya gençler için "Playback Life" (Kopya Yaşamlar), küçükler içinse "Ich und Du" (Sen ve Ben), Küba, Külkedisi'nin farklı bir yorumu "“La Cenicienta Segun Los Beatles” ve Andersen masallarının dans ve müzik eşliğinde anlattığı “Las Cuentos de Andersen” i sahneliyor. İspanya bol ödüllü "Kraft", Hırvatistan "Igra" , Slovenya kurşun askerin kukla uyarlaması "The Steadfast Tin Soldier" Ukrayna ise “Tomarrow we’ll leave our home” adlı oyunlarıyla küçük hanım ve beylerle buluşuyor.