Küçük’e dokunmaya askerden yeşil ısık

Güncelleme Tarihi:

Küçük’e dokunmaya askerden yeşil ısık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00

Adı ilk kez Susurluk skandalında ortaya çıkan ve bugüne kadar hiç bir soruşturma geçirmeyen Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, yıllardan sonra ilk kez yasalarla yüzleşiyor.

Susurluk’taki kazadan sonra hakkındaki iddialar nedeniyle TBMM’de oluşturulan komisyona bile gidip ifade vermeyi reddeden, Tuğgeneral rütbesine terfi ettikten sonra emekliye ayrılan Küçük, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ergenekon yapılanmasına yönelik soruşturmasında ilk kez gözaltına alındı.

SUSURLUK’LA DUYULDU Kamuoyu, Veli Küçük’ün ismini ilk kez 3 Kasım 1996’da Susurluk’taki kaza sonrasında duydu. Kazada ölen Abdullah Çatlı’nın, ölmeden önce telefonla son görüştüğü kişiler arasında Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanlığı’nda görevli Albay Veli Küçük de vardı. İtirafçı İbrahim Babat’ın Susurluk raporunda yer alan ifadesine göre, Küçük, 1990’da JİTEM’in başındaki albaydı. Emniyet İstihbarat Dairesi’nde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Hanefi Avcı, 1997 yılında TBMM Susurluk Komisyonu’nda verdiği ifadede, Küçük’ün Çatlı ile defalarca telefon görüşmesi yaptığının belirlendiğini söyledi. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş da, kazayla ilgili raporunda, Sami Hoştan’ın incelenen tek telefon numarasından, 1996 yılında 7 ayda ve Küçük’le 34, Çatlı ile 13, Korkut Eken’le 6 kere görüştüğü belirtildi.

KARANLIK ÜÇGENDE KOMUTANDI Küçük’ün Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanlığı yaptığı dönemde, bölgede birçok faili meçhul cinayet işlendi. Sapanca-Hendek-Düzce üçgeninde Behçet Cantürk, Enis Karaduman, Hacı Karay ve Savaş Buldan faili meçhul cinayetlere kurban gitti. Küçük, görev yaptığı dönemde, TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu’nun çağrısına rağmen ifade vermeyi reddetti. Olayı soruşturan İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Aykut Cengiz Engin, Çatlı’ya ait cep telefonu görüşme dökümlerinde Küçük’ün ismine rastlayınca, Genelkurmay Başkanlığı’na suç duyurusunda bulundu. Genelkurmay’ın talimatı üzerine Jandarma Genel Komutanlığı, Küçük ile ilgili iddiaları araştırmak üzere üç generalden oluşan bir komisyon kurdu. Turhan Bedirhan, Cahit Balcı ve Yaşar Ilık’tan oluşan Generaller heyeti, araştırma sonucu Küçük ile ilgili suç unsuruna rastlamadı. Küçük, heyete, Çatlı, Hoştan ve Sedat Peker gibi isimlerle ’istihbarat temini için’ konuştuğunu söyledi.
/images/100/0x0/55eafe4cf018fbb8f8a40514


NEREDE OLAY ORADA O Tuğgeneral rütbesine yükseldikten sonra Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı görevine atanan Küçük, daha sonra Çanakkale 116. Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda görev aldı. Küçük, 2000 yılında da emekliye sevkedildi. Küçük, Ağustos 2001’de İran-Azerbaycan ilişkilerinin gerildiği bir dönemde Bakü’de ortaya çıktı ve Azeri basınına "Türk ordusu yardıma hazır" açıklaması yaptı. Veli Küçük, 2002 yılında, halen cezaevinde bulunan, yeraltı dünyasının ünlü ismi Sedat Peker’in, ’Öztürkler’ adlı internet sitesinin açılışında yaptığı konuşmada, ’Ergenekon’ sözcüğünü ilk kez kullandı. Küçük, "Türk birliği mutlaka tecessüs edecektir. Asil Türk milletinin yolu Tanrı Dağları’ndan, Ergenekon’dan geçecek" dedi.

’AT İZİ, İT İZİ’ Şemdinli olayları ile ilgili değerlerdirmelerde de bulunan Küçük, olayların JİTEM’e mal edilmeye çalışıldığını öne sürdü, "Orada görevlilerin kimliği bulunmuş. Yakalandığı söylenenler JİTEM’ciymiş. Adam böyle birşey yapacaksa kimliğini orada bırakır mı? Evrakını bırakır mı" yorumunu yaptı. Danıştay’a silahlı saldırıda bulunan avukat Alparslan Arslan’ın telefon trafiğinde isminin geçmesi üzerine de Küçük, şu açıklamada bulundu: "Ülkede at izi, it izine karışmış durumda. Onlarla irtibatım yok. Alparslan Arslan’la konuştuğumu hatırlamıyorum. Fotoğraflarına baktım, kendisini şahsen de tanımıyorum. İsmini de bu olayla duydum."

DİNK’E TEHDİT İDDİASI Veli Küçük, emekli olduktan sonra Hrant Dink’in 301’den yargılanması için suç duyurusunda bulunan ve şu anda emniyette sorgulanan Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz ile defalarca aynı karede yer aldı. Avukat Erdal Doğan, müvekkili Dink’in Küçük tarafından tehdit edildiğini, en çok da bu tehditten etkilendiğini öne sürdü. Ancak Küçük, bu iddiaları yazılı bir açıklamayla reddetti. Emekli olduktan sonra İstanbul eski Valisi Erol Çakır ve Narkotik Şube eski Müdürü Nihat Kubuş ile Stratejik Güvenlik Koruma ve Eğitim adlı şirket kuran Küçük, bir söyleşide, şunları söyledi: "Hiçbir zaman amatörce çalışmadım. Devletim dedi ki, ’Şu görevi yap’; ’Emredersin’ dedim, yaptım. Tutturmuşlar JİTEM diye. JİTEM diye bir kuruluş yok. İstihbarat Gruplar Komutanlığı vardı. Devlet bana ’İstihbarattasın’ dedi. ’Pişman mısın?’ dersen; hayır, gene aynı şeyi yaparım. Devletime karşı görevimi yaptım."

ASKERE BİLGİ VERİLDİ İşte bu Veli Küçük’ün de içine dahil olduğu iddia edilen ’Ergenekon’ yapılanmasına yönelik İstanbul Polisi’nin 7 ay önce başlattığı istihbari çalışma, önceki hafta tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, operasyon öncesinde askerle de bağlantı kurdu. Askerden de ’yeşil ışık’ yanması üzerine Küçük gözaltına alındı. Genelkurmay, bir süredir adı yolsuzluk ve çetelere karışan bütün askeri personel ile ilgili olarak radikal bir tutum izliyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil ve Elazığ’daki 8 Kolordu Komutanlığı dönemindeki iddialar nedeniyle Korgeneral Ethem Erdağı’nın yargılanmalarına izin verildi. Eskişehir’de birlik içinde esrar partisi düzenleyen personel ile Atabeyler Soruşturması’nda ismi geçen bazı subayların da YAŞ kararı ile ordu ile ilişiği kesildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!