Küçük dokunuşlarla gerçekleşen hayaller

Güncelleme Tarihi:

Küçük dokunuşlarla gerçekleşen hayaller
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 14:22

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nın ‘Küçük dokunuşlar, gerçekleşen hayaller’ sloganıyla yürüttüğü SODES- Sosyal Destek Programı, tahminlerin ötesinde sonuçlar verdi

Haberin Devamı

Kimini çöpten topladılar, kimini evden… Kimine istihdam sağladılar kimini sanatla buluşturdular. Kimi, halıdan da saha mı olurmuş, diyerek tanıştı halı sahayla; kimi insan olduğunu hissetti gittiği merkezde… “Taş atma gol, at” dediler… Ücretsiz dershanelerde aldıkları eğitimle, ‘fırsat eşitliğinin’ önemini ortaya koydular… Sadece 200 bin lirayla 6 bin 300 çocuğu okula kazandırdılar Diyarbakır’da; Şanlıurfa’da ise çöp toplayan çocuklar, 125 bin lirayla  ya okula döndüler ya da ‘altın bilezik’ sahibi oldular. Batman’da ‘el emeği göz nuru’ projesiyle kadınlar, fark edilmenin ‘hazzını’ yaşadılar belki de hayatlarında ilk kez… Küçük dokunuşlar, gerçekleşen hayaller…

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nın ‘Küçük dokunuşlar, gerçekleşen hayaller’ sloganıyla yürüttüğü SODES- Sosyal Destek Programı, tahminlerin ötesinde sonuçlar verdi 9 GAP ilinde.. Çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayanlar hedef kitle olarak belirlendi. 2008 ve 2009 yıllarında ödenek tahsisi yapılan bin 176 projeyle binlerce insanın hayatı değişti. 134 milyon lirayla on binlerce çocuk, kadın, işsiz, yoksul insan bu projelerden yararlandı.

Haberin Devamı

POLİS, ÇÖP TOPLAYANLARI TOPLADI

Binlerce proje içinde en dikkat çekenlerden biri Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün Çöp Toplayan Çocuklar-Gelecek Vadeden Gençler Projesi. Çöp toplayan çocukların eğitimlerine devam etmelerini sağlamak, meslek kazandırmak ile suç ve suç ortamlarından uzak tutmak için hazırlandı. Sadece 124 bin 700 liralık bütçesiyle, çöp toplayan çocukların bileğine altın bilezik taktılar. Ya kaynak öğrendiler ya da garsonluk. 16 yaşın altındakiler ise okullarına geri döndürüldüler.

İlköğretim okulu 8. Sınıf Öğrencisi Salit Ulutağ, “5 yıldır çöpe çıkıyordum. İyi bir iş değildi yaptığım ama çaresizdim. Bir gün belediyenin yanında polis ağabeylerle karşılaşınca, projeyi anlattılar ve bize katılır mısın, dediler. Bu proje bizi çöpten kurtardı ve meslek sahibi olmanın mutluluğunu yaşattı. Şuanda Elmeksan Şirketinde kaynakçılık bölümünde çalışıyorum aynı zamanda Meslek lisesinde eğitimime devam ediyorum ama artık çöpe çıkmıyorum” sözleriyle anlatıyor duygularını.

Haberin Devamı

TAŞ ATMA GOL AT!

Diyarbakır Valiliği’nin Taş Atma Gol At Projesi il merkezinde ilk ve ortaöğretime devam eden çocuklara spor eğitimi verilerek onları zararlı oluşum ve alışkanlıklardan uzak tutmayı, yeteneklerini açığa çıkarmayı hedefledi. Projeden 6 bin 100 çocuk 10 branşta spor eğitimi aldı, il düzeyinde turnuvalar düzenlendi. Bu sayede Diyarbarık Atletizme Türkiye ikincisi, atıcılık ve okçulukta ise Türkiye üçüncüsü olmayı başardı.

6300 ÇOCUK OKULA DÖNDÜ

Yine Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 200 bin lira bütçeli ‘Haydi Kızlar Okula Devam Projesi’ sayesinde okula hiç gitmemiş ya da çeşitli nedenlerle okulu bırakmış, özellikle de kız çocuklarının okula kazandırılması amaçlanmış. Evler ziyaret edilerek aileler ikna edilmiş, giyim ve kırtasiye malzemesi dağıtılmış ve sonuçta sadece 4 ayda 6 bin 300 çocuk okula kazandırılmış.

Haberin Devamı

TAVUK DÖNER NEFİS MÜDÜRÜM

Şanlıurfa Akçakale’de ilköğretim okulu öğrencisi Atilla Uvaçin, Yeni Nesil Sporcular projesinin katılımcılarından. 194 bin liralık proje kültür, sanat ve spor projesi. Okul müdürü futbol, basketbol, voleybol turnuvası yapılacağını söyleyince “Ama benim ayakkabım yok” diye kaygılanmış Atilla, ardından ‘ayakkabı ve kıyafet dağıtılacak’ sözleriyle canlanmış umutları. Gece uyuyamamış, ‘benim de futbolcular gibi formam ve ayakkabılarım olacak”diye. Öyle hırsla oynamış ki önce okul seçmelerini aşmış. Maçların ilçedeki halı sahada yapılacağını duyunca ise, “İçim bir tuhaf oldu. Hayatımda hiç halı saha görmemiştim. Halıdan saha olur mu ya, dedim. Olurmuş hem de çok güzel olurmuş. Top hiç uzaklara gitmiyor. Hiç taç olmuyor. İnşallah bu sene de bizi maçlara götürürler. Ha şunu da söylemeliyim! Maçlardan sonra tavuk döner çok güzel oluyor müdürüm.”

Haberin Devamı

İLLER ARTTI, BÜTÇE KÜÇÜK KALDI

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bir tek insanın hayatı değişmişse bile bu çabaya değer” diyor. Bakan Yılmaz, projenin daha etkin uygulanması için sürekli bir çalışma içinde olduklarının altını çiziyor.

Bakan Yılmaz’ın deyimiyle, SODES öylesine başarıya ulaştı ki, 2010 yılında program kapsamına Doğu Anadolu Bölgesinde Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van da kapsama alındı. Böylece yeni katılan 25 ille birlikte küçük dokunuşlar hayallerin gerçeğe dönüşmesini sağladı.

2010 yılında ise SODES ödenekleri genişlemeye uygun olarak artmasa da
155 milyon lira bütçe ayrıldı. Valiliklerden 365 milyon liralık 2 bin 586 adet proje tekliği geldi. Ancak bunlardan bin 187 tanesi finanse edildi.

Haberin Devamı

2011 yılında ise SODES’in bütçesi 200 milyon liraya yükselecek. Valilikler yılın başından itibaren proje tekliflerini alarak, DPT’ye iletecekler… Yeni hayalleri gerçekleştirmek üzere…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!