Güncelleme Tarihi:
Küba Turizm Bakanı Manuel Marrero, bu girişimle, şu anda ülkede iki tane olan golf sahalarının 10’a çıkarılmasının planlandığını belirtti.
Küba’da her yıl düzenlenen Uluslararası Turizm Fuarı’nda konuşan Marreo, “Şu anda atıl halde duran alanları kalkındırmak amacıyla, temelde golf sahalarını, yat limanları ve benzer turizm yatırımlarına izin verecek bir yasa tasarısı kabul ettik” dedi.
Marreo aynı zamanda, golf sahası inşa etme planıyla kendileriyle görüşen birçok yatırımcıyla görüştüklerinin de dile getirdi.
KÜBA DAHA ÇOK TURİST İSTİYOR
Golf, nakit sıkıntısı içinde olan Küba için adaya daha fazla turist çekmenin en kilit yolu olarak görülüyor. Geçen yıl adayı toplam 2.4 milyon turist ziyaret ederken, Turizm Bakanlığı, turistlerin 2008’e göre, geçen yıl yüzde 12 daha az harcama yaptığını belirtti.
Turizm sektöründen elde edilen gelirlerde düşüş yaşansa da, Küba, döviz gelirinin yüzde 20’sini oluşturan bir oranda, 2009’da bu sektörden toplam 2 milyar dolar kazandı.
Marreo, 2010’un ilk dört ayında, Küba’yı ziyaret eden turist sayısının bir milyonun üzerine çıktığını belirtti.
Daja önceki yıllarda, onlarca golf sahasına sahip olan Küba’da, 1959’da gerçekleşen devrimle birlikte ülkenin efsanevi lideri Fidel Castro’nun başa gelmesiyle, bu sahaların nerdeyse tamamı kapatıldı.
Havana’da çoğunlukla diplomatlar ve yabancı iş adamları tarafından kullanılan dokuz golf sahası bulunuyor ve başkentin yaklaşık 120 km uzağındaki Varadero şehrinde ise 18 delikli bir saha yer alıyor.
Turizm Bakanlığı, inşa edilmesi planlanan golf sahalarının içinde lüks villalar ya da apartman dairelerinin de yer almasını istiyor ancak bütün bunların öncelikle Küba hükümetinin onayından geçmesi gerekiyor.
UZUN SÜRELİ KİRALAMAYA İZİN
Küba’da yabancıların iş yeri ya da arazi satın alması yasak. Bu yüzden, golf sahası inşa edecek olan şirketlerin projelerine uzun süreli kiralama izni verilecek.
Hükümet, 1990’lı yılların sonunda, yerel şirketlerle yabancıların ortak hareket edeceği projelere izin vermeye başladı. Bu şekilde inşa edilen evlerin büyük bir kısmı da genelde ya yabancılara satıldı ya da kiralandı.
Uluslararası otel zincirlerinin yerel şirketlerle girdikleri ortak girişimlerle ülkede onlarca lüks otel de inşa edildi.
Hatta Varadero’da , ABD’li denizcilerin bir gün Florida açıklarından Küba’ya 144 km yol yapıp gelecekleri umuduyla büyük bir yat limanı inşa edildi.
Diğer yandan, Amerikalılar ABD ile Küba arasındaki 48 yıllık ticari ambargo yüzünden, genelde Küba’ya gelemiyor. Ancak ABD Kongresi’nde bu yasağı ortadan kaldıracak bir yasa tasarısı üzerine tartışılıyor.
Marrero Küba’nın yeni turizm politikasına yönelik daha fazla detay vermekten kaçınırken, resmi yetkililer yeni düzenlemenin en kısa zamanda yayımlanacağını belirtti.
Marrero ek olarak, yeni şirketlerin Küba turizminin kalkınmasında yeni sayfa açacaklarını belirtti.