Güncelleme Tarihi:
İŞTE FOTOĞRAFLARLA KRİZİN TEĞET GEÇTİĞİ ÜLKE KATAR
Ekonomik kriz tüm dünyayı vurdu;
Yani hemen hemen tüm dünyayı...
Arada, krizin gerçekten “teğet geçtiği” ülkeler de var.
Bunlardan biri de Katar.
Türkiye’nin Katar Büyükelçisi Mithat Rende’ye göre, petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomik krizin etkisi Katar’da hissedildi ama kaynak ülke olduğu için altyapı projeleri aksatılmadan sürdürülüyor.
Bunun anlamı ise tüm ekonomik krize rağmen Katar’da hala “işgücü açığı” bulunması.
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR
“Bugün itibariyle yaklaşık 25 şirketimiz Katar'dafaaliyet gösteriyor ve önemli projeler gerçekleştiriyorlar. Bu şirketlerimizle birlikte Türkiye'den işgücü de geldi. Burada geçen bir kaç yıl içinde özellikle kalifiye işgücü talebinde artış oldu. Bir çok mühendis, mimar, bankacı, hukukçu, usta foremen Turkiye'den geldi. Ancak İngilizce bilmek çok önemli”.
Büyükelçi Rende, işgücü açığını kapatmak için Katar’ın Türkiye’den hala “İngilizce bilen, kalifiye eleman beklediğini” belirterek özellikle ihtiyaç duyulan alanları ise şöyle sıraladı: Mühendisler (özellikle inşaat, makine, petrol ve maden mühendisleri), mimarlar, iç ve çevre mimarları, avukatlar (uluslararası hukuk üzerine uzman) ve foremenler.
“İNGİLTERE’NİN ESKİ BÜYÜKELÇİSİ BİLE BENDEN TÜRK İŞÇİ İSTEDİ”
Katarson dönemde ekonomisinin yüzde 60’ını oluşturan petrol ve doğalgaz sektörlerinin ağırlığını giderek azaltı. Ağırlığı, imalat sanayi, ulaştırma, finans, ticaret ve turizmevermeye başladı. İşte iş gücü açığı da tam bu noktalarda ortaya çıktı.
Türkiye’nin Katar’da özellikle turizm alanındaki altyapılarda son derece faal olduğunu belirten Türk Büyükelçi Rende’ye göre, Türkiye’den gelen kalifiye işgücü, sadece Türk şirketlerinde değil, Katar’da faaliyet gösteren yabancı şirketlerde de önemli görevler üstlenmiş durumda. O kadar ki, diğer ülkelerin büyükelçileri bile Türk Büyükelçisi’nden işgücü konusunda yardım istemeye başlamışlar.
Türkiye’den özellikle avukatlar, mimar ve mühendislerin Katar’da üst düzey görevlere geldiğini tekrarlayan Rende, “İngiltere’nin eski Büyükelçisi bile Katar’daki İngiliz şirketleri için benden daha fazla Türk mühendis getirebilmem için yardım istedi” diye konuştu.
Katar’daki iş imkanları konusunda bilgi almak için;
tcdohabe@qatar.net.qa
KRİZİN “TEĞET GEÇTİĞİ” ÜLKE
Arap Körfezi'nin batı kıyısında yer alan bir yarımada olan Katar, 11.521 kilometrekarelik bir alana sahip. Nüfus ve yüzölçümü açılarından küçük bir olan Katar, özellikle son yıllarda, sahibi olduğu doğal gaz ve petrol rezervlerini gittikçe artan bir hızla ekonomisine kazandırmaya başladı. Bunun sonucunda da rekor düzeyde ekonomik büyüme gerçekleştirerek, kişi başına milli gelir bazında dünyanın en zengin ülkelerinden birisi haline geldi. Katar’da milli gelir 85 bin doları aşmış durumda.
Katar’da 2007 yılı sonu itibariyle sürdürülen veya planlanan alt ve üstyapı projelerinin toplam tutarı 142 milyar dolar düzeyinde.