Güncelleme Tarihi:
İŞTE MECLİS'TEKİ EN KRİTİK YEMİN TÖRENİNDEN KARELER
Siyasetteki gerginlik dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Arkadaşlarımız yemin edene kadar yemin etmeyeceğiz” açıklamasıyla tırmandı. “Başka aday mı bulamamışlar” sözleri tepki çeken Başbakan Tayyip Erdoğan ise dün Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin hemen ardından, “Önce tekliflerini ortaya koysunlar sonra biz söyleyelim” adımını attı.
Başbakan’ın “Tekliflerini görelim” sözlerini, Kılıçdaroğlu’nun Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesinin yasal dayanağı olarak gösterilen “Tutuklama nedenleri”ni içeren CMK’nin 100 ve 102’nci maddelerinde değişiklik öngören bir yasa teklifi vermesi için çalışmalara başlanılması talimatı izledi. Gün boyunca, partinin yemin eden tek ismi Oktay Ekşi’nin imzasını taşıyacak kanun teklifi üzerine Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi koordinasyonunda çalışan CHP kurmayları akşam saatlerinde “Teklif vermekten vazgeçme” kararı aldı.
Kılıçdaroğlu’nun, bugün AK Partili Cemil Çiçek ve Haluk İpek’le “Meclis Başkanlığı Seçimi” gündemiyle yapacağı görüşmede önlerine koyacağı tekliften vazgeçilmesine neden olarak, CHP kulislerine, “AKP’nin değerlendirmesini ve olası önerisini görelim. AKP tarafından kabul edilmeme ihtimali bulunan bir yasa teklifi vererek en önemli hamlemizi harcamayalım” gerekçesi yansıdı. Bir diğer iddia ise AK Parti temsilcilerinden “CMK’nin 100’üncü maddesinde, ‘kesin hüküm infazı dışında hiçbir milletvekili tutuklanamaz, tutuklu tutulamaz’ diye bir değişiklik tarafımızdan kabul edilemez. Hukuksal süreç de tamamlanmadı. İtiraz resmen sonuçlansın” mesajı geldiği yönünde oldu.
100. madde neyi kapsıyor?
CHP, CMK’nın 100’üncü maddesini düzenleyen ve tutukluluğun istisnasının “milletvekilliği” olmasını düzenleyen bir teklif verecek. Söz konusu madde tutuklama nedenlerini düzenliyor.
Bu maddeye milletvekilleri için “istisna” hükmü önerilecek. CMK 100. maddeye bir fıkra eklenmesi önerilecek. Önerilecek fıkranın “Kesin hükmün infazı dışında seçilmiş milletvekili yakalanamaz ve tutuklanamaz” şeklinde olduğu öğrenildi.
Kanun teklifi çalışmalarını Süheyl Batum, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal gibi hukukçu milletvekilleri yürütüyor.
Süheyl Batum, CMK’nın 100. maddesindeki değişikliğin yanı sıra 102. Maddesi’nde de değişiklik yapılarak sorunun çözülebileceğini söyledi.
Batum, CMK 102. Madde’de tutukluluk süresinin 2 yılla sınırlandırıldığını bunun da 3 yıl daha uzatılabileceği hükmü olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Bu maddede bir kişi 5 yıl tutulabilir. Ayrıca özel yetkili mahkemelerde bu hüküm 2 katına çıkıyor yani 10 yıl olabilir. Bu süreleri 2, 3 yılla sınırlandıran bir düzenleme yaparsanız bu kişiler daha fazla tutulamaz ve bırakılır. Ortada bulunan 100. madde ile ilgili ifade biraz daha geliştirilebilir. 100. maddedeki değişikliğin yanı sıra 102. maddedeki değişiklik de yapılabilir. Böylece tüm sorun ortadan kalkar. Konuyla ilgili çalışıyoruz.”