Kriz nasıl çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kriz nasıl çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2013 19:54

Türkiye 25 Aralık Çarşamba gününe art arda gelen istifa haberleriyle uyandı. Bakanlar Çağlayan ve Güler istifalarını bir deklarasyon eşliğinde duyururken Erdoğan Bayraktar'ın açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Haberin Devamı

Türkiye, oğulları rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan üç bakanın istifasıyla sarsıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kabinedeki görevlerinden istifa ettiler. Bakan Bayraktar, milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıkladı.

Kriz nasıl çıktı

Üç Bakan için istifaya giden süreç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan dönüşünde başladı. Başbakan Erdoğan'ı, Pakistan dönüşü karşılayanlar arasında, bir sonraki gün istifa eden üç bakanın yanı sıra, adı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda anılan dördüncü Bakan, AB Bakanı Egemen Bağış da vardı.

Başbakan Erdoğan Esenboğa'da halka hitap ederken, ilgili dört bakan da yanındaydı.

Erdoğan, daha sonra Keçiören Subayevleri'ndeki evine geçti. Ve üç Bakanı, Çağlayan, Güler ve Bayraktar'la konutunda ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

Görüşmelerin ardından, Başbakanlık'tan üç Bakan'a "acil" koduyla birer istifa dilekçesi ve deklarasyon metni taslağı ulaştırıldı.

İlk istifa haberi, sabahın ilk saatleriyle birlikte duyuldu.

Bakan Çağlayan, sabah saat 08.30'da istifasını, bir deklarasyon eşliğinde duyurdu. Çağlayan, "17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım" ifadesini kullandı.

Çağlayan'ı, İçişleri Bakanı Muammer Güler izledi. Güler de, saat 09.00'da yaptığı istifa açıklamasını kamuoyuna yine bir deklarasyon eşliğinde duyurdu. Açıklamalar, iki bakan tarafından Anadolu Ajansı aracılığıyla yapıldı. İçişleri Bakanı Güler, 17 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleşen operasyonu "Hükümetimize, partimize, ve ülkemize karşı düzenlenen kirli bir tezgahtır" ifadeleriyle değerlendirerek, "Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum" ifadesini kullandı.

BAYRAKTAR'DAN ÖĞLEYE KADAR SES ÇIKMADI

Kendisine Başbakanlık'tan istifa dilekçesi ve deklarasyon metni taslağı gönderilen üçüncü Bakan, Erdoğan Bayraktar'dan ise öğle saatlerine kadar ses çıkmadı.

Bakan Bayraktar, saat 13.40'da beklenmedik şekilde, bir televizyonun canlı yayınına telefonla bağlandı. Ve Başbakanlık'tan kendisine gönderilen, diğer iki bakanın istifa metinlerine hiç benzemeyen bir açıklama yaparak, hem milletvekilliğinden, hem de bakanlıktan istifa etti. Bayraktar açıklamasında, kendisine bir istifa metni ile bir deklarasyon gönderildiğini söyledi, ancak buna bağlı kalmayarak, kendi metnini okudu;
‘Soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü Sayın Başbakan'ın talimatıyla yapıldı. Başbakan’ın istifa etmesi gerekir’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!