Kriz kahininden ürküten Avrupa ve ABD yorumu

Güncelleme Tarihi:

Kriz kahininden ürküten Avrupa ve ABD yorumu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2010 15:13

Kriz kahini olarak bilinen ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, euro bölgesinin sıfır büyüme, ABD’nin ise finansal açıdan problemli bir dönem ile karşı karşıya bulunduğu uyarısını yaptı.

Haberin Devamı

İsviçre'nin günlük gazetelerinden Tages-Anzeiger ile bir söyleşi gerçekleştiren Roubini, Avrupa'da yeni bir resesyon riski olduğunu söyledi.

 

Aynı zamanda New York Üniversitesi'nde ders veren ekonomi profesörü, "En azından euro bölgesi için bu risk var. Büyüme [yüzde] sıfıra doğru düşecek. Bu gerçek anlamda bir resesyon olmasa bile, onun gibi hissettirecek. Yunanistan sadece buzdağının görünen kısmıydı" değerlendirmesini yaptı.

 

ABD DUVARA ÇARPABİLİR

Roubini aynı söyleşide ABD için ise, "ABD'liler de eğer şu anda gittikleri yolda devam ederlerse, aynı noktada duvara çarpacaktır" dedi.

 

Haberin Devamı

ABD'deki konut krizini en iyi şekilde tahmin edenlerden biri olduğu için 'Kriz kahini' olarak tanınan Roubini, ülkelerin borçların ödeyemez duruma gelmesi, euro bölgesinden çıkmaları için baskı görmeleri ve bankaların batma tehlikesi nedeniyle ikinci bir finansal kriz riski bulunduğu uyarısında bulundu.

 

İspanya ve Yunanistan gibi ülkeler, büyüme konusunda herhangi bir gelişme sergileyememelerine rağmen, sermaye piyasalarından kaynak bulabilmeleri için harcamaları kısma ve vergileri artırma baskısı altında bulunuyor.

 

ÜLKELER ÇIKMAZDA

Eğer hükümetler, kemer sıkma önlemlerini erken uygulamaya koyarsa talebe ve toparlanmaya zarar verebilirler, ancak diğer taraftan geç kalırlarsa yüksek faiz ve enflasyonun yaratacağı yükle bir felaketi de tetikleyebilirler.

 

Roubini bu noktada, tasarruf etseniz de etmeseniz de durumun iki açıdan da kritik olduğuna dikkat çekti.

 

Ancak ünlü ekonomist, hükümetlerin bütçelerini dengeye kavuşturmak için güvenilir orta vadeli planlarla bağlı kalmalarıyla "bu zor durumun altından kalkılabileceğini" söyledi.

 

Haberin Devamı

Deflasyonist resesyon riski taşıyan bu politikalar diğer taraftan gevşek Avrupa para politikası ile desteklenerek, talebin teşvik edilmesi sağlanmalıdır.

 

DÜŞEN EURO İHRACATI ARTIRACAK

Roubini, euronun değerinde yaşanacak daha fazla düşüşün Avrupa'nın ihracat mallarındaki rekabet gücünü artıracağını ve Almanya'da ücretleri yükseltme fırsatı vererek içerde satın alma gücünü artıracağını söyledi. Kriz kahini bunun diğer euro bölgesi ülkelerinden yapılacak ihracatın da önünü açacağını belirtti.

 

Ünlü ekonomist son olarak, önümüzdeki iki ile üç senelik dönemde, ekonomik durgunluk ve yüksek işsizliğin birlikte görüldüğü Japon modeli deflasyonun sürecinin, Avrupa ekonomisi üzerinde yarattığı riskin, enflasyona kıyasla daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!