‘Kriz görmüş uzmanlar havuzda’

Güncelleme Tarihi:

‘Kriz görmüş uzmanlar havuzda’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 21:52

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bürokrasideki yapılanmayı eleştirerek, “Kalkınma Bakanlığı kapatılırken 130 civarındaki tecrübeli uzman Devlet Personel Başkanlığı’ndaki havuza atılmıştır. Bu uzmanlar arasında 2001 krizini görmüş, ciddi mesai yapmış insanlar vardır” dedi. Öztrak, MYK toplantısının ardından şunları söyledi:

Haberin Devamı

ASPİRİN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR

“Bu hafta yine ekonomide aspirin tedavisinin devam ettiğini görüyoruz. Hâlâ ortada milleti rahatlatacak, yangını söndürecek bir program yok. Enflasyon rekor kırdı, mutfaklarda yangın var ama her şey yolundaymış gibi para kurulu toplantısı hâlâ bekleniyor. Ona göre de her şey normal ki normal zamanda para kurulu toplantısını yapmayı bekliyor. Millete ne dendi: ‘24’ünde bu kardeşinize yetkiyi verin, faizle nasıl uğraşılır göreceksiniz.’ Millet size yetkiyi verdi. Enflasyon hortladı, faiz patladı, TL değeri serbest düşüşe geçti. Sizden tık yok arkadaşlar. Millete aspirin yutturmaya devam ediyorsunuz. Siz beceremiyorsanız Meclis Başkanı TBMM’yi tatilden çağırsın. Bu işi birlikte yapalım.

ÇADIR DEVLETİ GÖRÜNÜMÜ

Bu ucube rejimle Türkiye hızla bir çadır devleti, hanedan devletleri görünümüne bürünüyor. Tek adam rejimi başlayalı daha iki ay geçti, milletin sırtındaki yük taşınamaz hale geldi. Kurumlar felç edilmektedir. Memurlar oradan oraya savrulmakta, yılların uzmanlığı yok sayılmaktadır. Kalkınma Bakanlığı kapatılırken 130 civarındaki tecrübeli uzman Devlet Personel Başkanlığı’ndaki havuza atılmıştır. Bu uzmanlar arasında 2001 krizini görmüş, ciddi mesai yapmış insanlar vardır. Bugün aspirin tedavisi yerine vatandaşın derdine derman olacak bir programı yapamıyorsak şu anda bu programları yapacak uzmanları bulmakta zorlanıyorlar.

Haberin Devamı

BEYİN GÖÇÜ RAKAMLARI

Türkiye’de son dönemde önemli bir beşeri sermaye kaybının yaşandığını görüyoruz. TÜİK’in açıkladığı göç istatistiklerine göre, yabancı ülkelere göç eden vatandaşlarımızın sayısı 2017’de yüzde 63.5 artmış ve 113 bin 326 kişiye çıkmış. Göç rakamlarının üzerinde ciddiyetle düşünmemiz gerekiyor. Türkiye gençlerine umut vermek zorundadır.

BAĞIMSIZ DENETİM OLMALI

Halk Bankası’nda yanlış kur olayı ile ilgili bağımsız denetimin şart olduğunu söylemiştim. BDDK ikinci defa denetim yapmak üzere bankaya gitmiş ama bu yetmez, mutlaka bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenmesi, kamuoyunun vicdanının rahatlatılması gerekir. Olay hafif değildir. Bu konuyla ilgili bir Meclis araştırması da vereceğiz.

Haberin Devamı

DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ

(Hazine gelirlerinin tek hesapta toplanmasıyla ilgili soru) Özellikle yerel yönetim birimleri olan belediyelerin hesaplarının merkezden, yani Ankara’dan yönetilmesi belediye fikrine aykırı bir olay. Belediyenin ne harcayacağını sen bilmezsin, ‘Ben Ankara’da Maliye Bakanlığı’nda odamdan daha iyi bilirim diyorsanız’ bunun demokrasi ve yerelleşmeyle bağdaşır hiçbir yanı yoktur. Bu kanunun iptali için gerekli müracaatlarımızı yapacağız.

İTTİFAK TARTIŞMALARI

(İttifakla ilgili görüş değişikliği var mı? İttifak olmazsa 8 ili kaybedeceğiniz doğru mu?) Bunu bir kere daha söylüyorum. Bu bir görüş değişikliği değil, analiz. Karşı taraf diyor ki, biz seçime giderken ittifak yapacağız. Burada adeta bir cephe oluşturmak ve bizi de buna zorlamak suretiyle milletin iradesine, milletin seçeceği adamlarla ilgili ipotek konmak isteniyor. Cephe mantığının hiçbir zaman yararı olmamıştır. Deniliyor ki, ‘Seyit Torun bunu söyledi’. Ağzından duydunuz mu? Yok öyle bir şey. Milletvekili seçimlerine göre yapılıyorsa bu ipotetik bir hesaptır.” 

Haberin Devamı

HORMONLU BÜYÜME

‘Bugün 2018’in ikinci üç aylık dönemindeki büyüme rakamı açıklandı. Büyüme yüzde 5.2 olmuş. Bu büyüme rakamı, 24 Haziran öncesinde ekonominin sıcak parayla hormonlandığı bir dönemde gerçekleşti. Bütün bunlara rağmen mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında büyüme yüzde 0.9 olmuş. Yine dikkatimi çeken, 2017’nin birinci çeyreğinde yüzde 39 olan ücretlilerin payı bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 36’ya düşmüş. Bu ücretlilerin ciddi sıkıntıya gittiğini gösteriyor.’

GIDA KRİZİ UYARISI

‘Ekonomi Masası geçtiğimiz hafta sonu Ziraat Odaları Birliği’ni ziyaret etti. Buradan çıkan değerlendirmelerde gübre, ilaç, tohum gibi girdilerin fiyatları büyük hızla artarken ürün fiyatlarının bunlara eşlik etmediklerini ve önümüzdeki yıllarda gerek üretim gerek verim gerek kalite konusunda ciddi düşüşlerin yaşanabileceğini anlattı arkadaşlarımız. Bu süreç böyle devam ederse ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya bulunabileceğimiz yönünde uyarılarda bulundular.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!