Güncelleme Tarihi:
Çok özel bir insan, has, bal bir dost, eşsiz bir bilim adamı, ‘‘çevrenin babası’’ anıldı o gece. 21 Ekim 1996'da kaybetmiştik Prof.Kriton Curi'yi. İki yıl sonra artan özlemiyle bir araya geldi sevenleri. Önce Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı ziyaret edildi, anısına ağaç dikildi. Akşam ise Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda buluştuk. Anastasia Chebotareva'nın keman resitaline piyanoda Evgeny Sherbakov eşlik etti. Brahms, Ernest Bloch, Henryk Wieniawski, Richard Strauss, Pablo de Sarasate yorumlarında anılar yoğunlaştı, duygular göz yaşları olup yanaklarımızdan süzüldü.
Anastasia...Kriton Curi'nin kendisinden tam iki ay önce ölen çok sevdiği annesinin adı. Anastasia...Prof.Kriton Curi'nin Akdeniz ülkelerinin orman yangınlarına karşı ortak mücadele etmelerini öngören projesinin adı. Ve geçtiğimiz hafta 21 Ekim 1998'de Prof.Kocasoy önderliğinde düzenlenen ikinci ölüm yıldönümünde keman resitali veren sanatçının adı...Boğaziçi Üniversitesi'nden arkadaşları sevgili Kriton'dan, ‘‘O'nu tanımış olmak, O'nunla çalışmak büyük bir şans, gurur, umut ve mutluluktu’’ dediler. Konser sonunda Anastasia'ya ilk Hitit tableti hediye edildi ve Kriton gibi hayatı zenginleştiren genç sanatçıya teşekkür edildi.
Curi'nin 54 yıllık yaşamının büyük başarıları, sınırlı satırdaki yazılara sığacak gibi değil. O dünyaca ünlü bir çevrebilimci, insanları ve doğayı çok seven bir çevre dostu, günde 18-20 saat çalışarak herkese yardımcı olan, çevre uğruna özel yaşamını feda eden, alçakgönüllü, ilkeli, dürüst, sevecen, yılmaz bir idealistti. Bir gece aradığımda üniversitedeki odasında çalışıyordu. Bir başka gece ise saatlerce bilgi verdi telefonda. Olağanüstü çabalarla düzenlediği Uluslararası Çevre Ahlakı Konferansı'nı izleyememek hâlâ derinden sızlatır yüreğimi.
Çevre ve insanlık düşmanlarına karşı verdiği mücadeleleri hep kazanan Kriton Curi, uluslararası bir seminerden dönerken beyin kanaması geçirir. Uçağı Budapeşte'ye zorunlu iniş yapar. Kriton Hoca sevgili annesi Anastasia ile buluşur. Geriye idealleri, projeleri kalır. Şimdi Kriton Hoca'nın sevenleri bir vakıf kurarak O'nun adını yaşatma kararında. Kriton Curi Vakfı mezunlar, sınıf arkadaşları, iş adamları, sanatkarlar, Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından oluşturuluyor. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Katı Atık Türk Milli Komitesi Genel Sekreteri Prof.Kocasoy anlatıyor vakfın amaçlarını: Prof.Curi'nin ilkeleri temelinde hayalleri gerçekleştirilecek. Neler mi yapılacak? Çevreyle ilgili tüm faaliyetlere devam edilecek, uluslararası bir çevre dergisi çıkartılacak, çevre kitapları yazılacak, çevreyle ilgili araştırmalar desteklenecek, burslar verilecek, yurt içinde ve yurt dışında uzmanlarla işbirliği yapılacak, halkı aydınlatıcı, bilinçlendirici seminerler düzenlenecek.
Sevgili Kriton seni çok özlüyorum, çok özleyeceğim. Adının ve ideallerinin unutulmasına izin vermeyeceğim...