Güncelleme Tarihi:
MİLLETVEKİLLERİ hakkındaki fezlekelerin doğrudan savcılara gönderilmesini öngören anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul’da önceki gün 9 saat süren birinci tur oylamalarında tüm hesaplar, ‘10’ sayısının etrafında döndü. Son oylamada ‘evet’ oyu verenlerin sayısı 357’ye ulaştı. Bu rakamda geri gidiş olmazsa, teklifin ikinci turda referandumsuz kabul edilmesi için 10 milletvekilinine daha ihtiyaç duyuluyor. Partilerin içindeki fire konusunda da benzer bir çoğunluk üzerinden hesaplar yapılıyor. 356 kişilik AK Parti-MHP bloğunun üstünde kabul oyu çıkmasına karşın, AK Parti’den 7 ile 10 arasında fire olduğu, CHP’den gelen destekler nedeniyle ilk turda bunun perdelendiği öne sürüldü. Paketin kaderini, yarın ‘kabul’ ve ‘hayır’ oylarında yaşanacak değişiklik belirleyecek. Partiler, önceki geceden itibaren olasılık hesapları yapmaya başladı. İkinci tur oylamanın üç seçeneği bulunuyor:
REFERANDUM İHTİMALİ
Yarınki oturumu Meclis Başkanı İsmail Kahraman yönetecek ve onun dışındaki 316 AK Partilinin son oylamaya katılması sağlanacak. MHP’nin 40 milletvekili de dikkate alındığında, ‘evet’ bloğundaki olası eksiklerle paket, 330 ila 340 arasında kabul oyu alacak. Referandum aralığındaki bu sonuç, teklifin iki ay sonra halk oyuna sunulmasını sağlayacak. AK Parti bu seçenekte, CHP’den 10 civarındaki gizli destekçinin ikinci turda çekilmesi riskini de hesaba katıyor. AK Partililer, bu durumda gruptaki firelerle birlikte en kötü olasılıkla 332 kabul oyuyla paketin referanduma götürülebileceğini düşünüyor. İktidar kurmayları arasında yapılan değerlendirmede, gruptaki muhtemel firelerin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekibinden ‘kırgın’ isimlerden veya haklarında geçmişte fezleke düzenlenmiş milletvekillerinden oluşmadığı sonucuna varıldı. AK Parti yönetimi, 7 ila 10 arasındaki firenin, HDP’ye yönelik tasfiye görüntüsünün bölgede kendilerine olumsuz yansıyacağını düşünen Doğu -Güneydoğu milletvekillerinden kaynaklandığını düşünüyor.
367 ANAHTARI CHP’DE
Bu seçeneğe göre, HDP tavrını değiştirmeyecek. Ancak CHP, dokunulmazlık referandumu sürecinde ‘önce destek veren, sonra oy vermeyen’ parti durumuna düşmekten kaygılanırsa, sürpriz bir destek sağlayabilecek. AK Partililerin bu ‘iyi senaryo’ hesabı, ikinci turda kritik 10 kabul oyunun CHP’den gelmesi beklentisine dayanıyor. Buna göre, CHP birinci maddenin oylamasında fireleri ve kendi grubundan destekleri ‘test’ edecek. Teklifin tümü üzerindeki son oylamaya gelindiğinde, 367 oyun bulunmasını sağlayacak. Bu durumda referandum zorunlu olmaksızın ‘dokunma’ kabul edilmiş olacak. Paket 367 oya ulaşırsa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da referandumda ısrar etmeyeceği belirtiliyor.
330’UN ALTINA DÜŞER Mİ
Üçüncü seçenekte AK Parti, teklifin 330’un altına düşme riskini de gözden uzak tutmuyor. Bunun için toplamı 356 oyu bulunan AK Parti - MHP bloğunda ciddi kayıp yaşanması gerekiyor. Blokta 30’a yakın fire olması ve CHP’den hiç destek gelmemesi durumunda bu olasılık ortaya çıkıyor. Bu, en zayıf seçenek olarak görülüyor. Ancak AK Parti’deki muhtemel 10 fireye ve onları perdeleyen 10 dolayındaki destekçi CHP’liye iktidardaki gizli “rahatsızların” da eklenme olasılığı, AK Parti yönetimini diken üstünde tutuyor.