Kriptolu ağımıza sızma olamaz

Güncelleme Tarihi:

Kriptolu ağımıza sızma olamaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2010 00:00

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), güvenilirliği tartışılan bilgisayar sistemini, “Kriptolu ağımıza dışarıdan sızma olmaz, sistemimiz güvenli” diye savundu. Kurul, DSP’nin YSK merkezindeki bilgisayar sisteminde, partilerin uzman gözlemci bulundurmaları talebini de reddetti. YSK, bunun gerekçesini, partilerin YSK’de de temsilci bulundurabileceklerine ilişkin 10 Nisan 2010’da kabul edilen yasanın, seçimlere bir yıldan az süre kala uygulanamayacağına ilişkin anayasa kuralına dayandırdı. YSK, düzenlemenin 10 Nisan 2011’den itibaren uygulanabileceğini bildirdi. Bu karara göre, partiler referandumda değil ama önümüzdeki genel seçimlerde YSK’da de gözlemci bulundurabilecek. DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, şüphelerinin sürdüğünü belirterek, “Biz YSK’nın sistemine dışarıdan girilir demiyoruz. Yazılım programındaki yanlışın oyların sandıktan çıktığı gibi ilanını engellediğini, söylüyoruz” dedi. YSK, seçimlerde kullandığı SEÇSS uygulama yazılımına yönelik eleştirileri internet sitesine koyduğu açıklamayla özetle şöyle yanıtladı:
Türk mühendisler tasarladı
m Bilgisayara girilen veriler, parti temsilcileri ve dileyen seçmenlerin gözü önünde “maddi kanıt” olarak düşünülen kağıt tutanaklardaki verilerdir. YSK portalından ilan edilen sonuçlarla tutanakların aynı olup olmadığı partilerin denetimine açıktır. Kaldı ki SEÇSS Bilişim Sistemi’nin güvenlik tasarımı, tüm güvenlik önlemlerini içeren yapıdadır. Seçim sonuçlarının merkeze aktarılmasında kullanılan bilgisayar ağı, “özel” bir ağdır ve internet erişimine kapalıdır. Donanımları kurum personelinden başkası kullanamaz. Veri girişi ve döküm işlemleri, HAVELSAN’ın geliştirdiği programlarla, kritpolu olarak sağlanır.
m SEÇSS sistemi, Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp gerçekleştirilmiş, Türk seçim sistemine özgü, özgün bir bilişim sistemidir. ABD ve Yunanistan’ın seçim sistemleri, elektronik seçim cihazı aracılığıyla oy kullanma esasına dayanmaktadır.
Şifreler sık sık değişiyor
m İlçelerde, veri saklanmamaktadır. Bu nedenle ilçelerdeki kişisel bilgisayar sistemleri, herkese açık internet ortamında güvenlik sorunları yaratabilen MS-Windows işletim sistemini kullanıyor olması, herhangi bir güvenlik sorunu yaratmaz. Buna rağmen ilçelerin merkeze bağlandıkları noktada, omurga anahtarı üstünde, kurum içinden gelebilecek saldırılara karşı da virüs tarama, güvenlik duvarı ve saldırı tespit ve koruma sistemleri çalışmaktadır. İlçe personelinin kullandığı şifreler sık sık değiştirilmektedir. m
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!